Linux Mint blog havi hírek - 2024. augusztus

kami911 képe

Szerverfrissítések

A Linux Mint tárhelyszerverei jelentős frissítést kaptak, mostantól 10 Gbps sebességgel képesek csomagokat kiszolgálni, ami tízszer gyorsabb a korábbi sebességnél. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb frissítések, például a Firefox vagy a Chromium frissítései alatt ne alakuljanak ki szűk keresztmetszetek.

Frissítési útvonal

Az Ubuntu 24.04-ben található samba és libreoffice csomagok közötti ütközések miatt a Mint 21.3-ról a Mint 22-re történő frissítési folyamat megszakadt. A Debian instabil ága nagy átmenetben volt a T64 csomagokra, amikor a 24.04 kiadás késedelmet szenvedett, hogy egy biztonsági hibát (XZ backdoor) javítsanak, és a csomagokat újrafordítsák.

A frissítési útvonal jelenleg funkcionális, de továbbra is erősen ajánlott rendszermentések és adatmentések készítése bármilyen frissítés előtt.

Amikor a Debian tesztelési verzióját befagyasztották, hogy létrehozzák az Ubuntu 24.04 csomagbázisát, a Debian nagy átalakulást hajtott végre az új T64 csomagok irányába. Amikor a 24.04 kiadás késlekedett, az az XZ backdoor (hátsó kapu) kijavítására szolgált (az összes csomagot újra kellett fordítani). Azonban a csomagbázis nagyon rossz állapotban volt. Egy héttel a tervezett kiadás előtt még a debootstrap sem működött. A Canonical-nak köszönhetően, mire a 24.04 kiadásra került, minden stabil volt. Azonban a T64 átállás még nem fejeződött be, ezért a 22.04-ről 24.04-re való frissítés elhalasztódott a 24.04.1 kiadásáig.

Ez általában soha nem történik meg. A 24.04-es kiadás után a csomagbázisnak még mindig utol kell érnie a Debiant, hogy a T64 átmenet fennmaradó részeit vissza tudja hozni. Csak ezután válik stabilan nyitottá a frissítési útvonal. Ez meglehetősen bonyolult, mert a 24.04 bázisa már be van fagyasztva és stabil... de a Debian instabil verziója már tovább lépett. A helyzeten dolgoznak, és a Canonical javítja. Egyre jobb lesz, de bármikor előfordulhatnak visszalépések, amelyek megszakíthatják a frissítési útvonalat.

Most, mivel a T64 helyzet már problémát jelentett a Mint 22 frissítésénél, valamilyen módon megoldottuk ezt a frissítési eszközünkben. A 21.3 -> 22 frissítés képes átállni a T64 csomagokra, még akkor is, ha a csomagkezelés nem támogatja az átmenetet. Az egyetlen dolog, amit nem tud kezelni, az a tényleges függőségi ütközések. Azóta háromszor újrateszteltük a frissítési útvonalat az utolsó blogbejegyzés óta. Fontolóra vettük, hogy lezárjuk. Mostanra a libreoffice és a samba problémái megoldódtak. A frissítési útvonal, jelenlegi állás szerint, működőképes.

Mint mindig, de most még inkább, hangsúlyozni szeretném a rendszerpillanatképek készítését és az adatmentéseket minden frissítés előtt.

Cinnamon alapértelmezett téma

A Linux Minten kívül a Cinnamon elég csúnyácskán néz ki. A Linux Mint terjesztésben a hangsúly a Mint-Y témára helyeződik. A Linux Mintben a Cinnamon alapértelmezett témája főként hibakeresési célokra van fenntartva, és kevés figyelmet kap a design terén. Azonban a Cinnamon 6.4 verziója egy jelentősen javított alapértelmezett témával érkezik, hogy esztétikusabbá tegye a megjelenést más disztribúciókban is. Ideális esetben a terjesztések felelőssége, hogy jól nézzenek ki a dolgok. A gyakorlatban sokan nem tartják karban saját témáikat, más asztali környezetekre összpontosítanak, vagy ragaszkodnak az alapértelmezett beállításokhoz.

APT könyvtárak és segédprogramok karbantartása

Az egyik nagy projekt a Mint 22.1 számára az APT függőségek átvizsgálása, hogy megtisztítsuk, ésszerűsítsük és modernizáljuk az általunk használt eszközöket és könyvtárakat. Az APT nem csupán egy parancssori segédprogram. Ez egy hatalmas eszköz- és segédprogramgyűjtemény. Gondoljunk csak az aptitude-ra, a synapticra, a gdebi-re vagy az apturl-re.

Ez továbbá egy könyvtárgyűjtemény, például az aptdaemon vagy a packagekit, amelyek lehetővé teszik sok általunk karbantartott szoftveralkalmazás számára a csomagkezelést. Amint az alábbi ábrán látható, számos alkalmazásunk használja ezeket a könyvtárakat: A MATE menü, a Cinnamon menü, az illesztőprogram-kezelő, a szoftverkezelő, a szoftverforrások, a frissítéskezelő, a kezdőképernyő, a jelentések kezelője, a nyelvi és bemeneti mód konfigurációs eszközök, a biztonsági mentési eszköz…

Ezek közül néhány APT eszközt és könyvtárat több mint egy évtizede írtak, és upstream már nem tartják karban. A Linux Mint, az Ubuntu és a Debian az évek során folyamatosan foltozta ezeket, hogy működjenek, de a tervezésük, a fordításaik és az általuk biztosított funkciók megrekedtek a múltban. Minden új Mint kiadás emlékeztet erre, és egy olyan régóta fennálló lista jön létre, amelyet nem tudunk kezelni.

Mivel ezek az eszközök és könyvtárak nagyon fontosak számunkra, úgy döntöttünk, hogy leegyszerűsítjük a használatukat és karbantartjuk őket. A jövőben tökéletes fordításokat szeretnénk, papírvágások nélkül, és ha valami hiányzik, amire szükségünk van, akkor egyszerűen megvalósítjuk azt.

A Gdebi és az apturl egyetlen segédprogram-alkalmazásba, a Captainba lettek összevonva. Az Aptdaemon és a mintcommon-aptdaemon egy könyvtárba, az Aptkitbe lettek összevonva. Minden olyan eszköz, amely korábban az Aptdeamont, a Synapticot vagy az apturl-t használta, mostantól az Aptkitet és a Captain-t fogja használni.

Azok az eszközök, amelyek a Packagekitet használják, nem feltétlenül kell, hogy kivezessük őket. A Packagekit aktívan karbantartott. Nem biztosít Gtk3 widgeteket vagy fordításokat, mint az Aptkit, de ezekre az eszközöknek nincs is szükségük.

Összességében ez hatalmas munka, de a felhasználók valójában ebben nem fognak sok különbséget látni az asztalon. Az apróbb hibák eltűnnek, és ha újak merülnek fel, érdemes őket jelezni a fejlesztőknek.