Itt a GNOME 46.5 frissítés Mutter és GNOME Shell fejlesztésekkel

kami911 képe

A GNOME 46.5 öt héttel a GNOME 46.4 kiadása után érkezett meg, és számos hibát javít a rendszerben. Például megoldja az intelligens kártyával történő bejelentkezési problémákat, felhasználói engedélyeket ad az új Wi-Fi kapcsolatokhoz korlátozott felhasználóknak, kijavítja a függő PAM (Pluggable Authentication Module) üzenetek megjelenítését a bejelentkezési képernyőn, valamint a „Képernyő mutatása” funkciót, amikor a „Csökkentett animációk” beállítás be van kapcsolva.

Mutter ablakkezelő javításai

A Mutter ablak- és kompozitálás-kezelő több hibát is kijavít, köztük az X11 és Wayland kliensek közötti drag-and-drop (húzás és ejtés) funkciókat, valamint a felugró ablakok fogásából történő húzást. Ezen kívül támogatja az EGLDevice-t, és javítja a lefagyó kurzor problémáját egyes hibrid gépeken, a maximált ablakokban történő táblagép bemenetet, a kurzor lefagyását alvó üzemmód után, a több GPU-val rendelkező rendszerek módosítóinak használatát, a táblagépes eszközök eltávolításának ügyféloldali propagálását, valamint az érintőablak húzását, amikor a kurzorzár be van kapcsolva.

További alkalmazásfrissítések

A GNOME Software 46.5 verziója csökkenti az energiafogyasztást, amikor a fő ablakot bezárják. Emellett a GNOME 46.5 tartalmazza a gnome-autoar 0.4.5 verzióját, amely hozzáadja a bzip2 tar változatát, így a Nautilus fájlkezelő helyesen kezeli a bzip2 tömörítéseket. Az Epiphany (GNOME Web) webböngésző 46.4-es verzióra frissült, amely visszavonta a kulcsesemények kezelésének változtatásait a nem-latin billentyűzetkiosztások problémái miatt, eltávolította a lapáttekintési gyorsbillentyűt a webes alkalmazásokból, valamint kijavította a webes alkalmazás telepítésének ikonjához kapcsolódó URL hibákat és a lapáttekintési mód összeomlásait, amelyek akkor következtek be, amikor nem volt nyitva lap.

GVfs és egyéb frissítések

A GNOME felhasználói térben futó virtuális fájlrendszere, a GVfs, 1.54.3 verzióra frissült, és javításokat tartalmaz az OneDrive támogatására, mint például több azonos ID-jű meghajtó kezelését, a mime típusok helyi felismerését, ha a szerver nem állítja be azokat, valamint a meghajtó gyökérnév beállításának támogatását. A GNOME 46.5 kiadás tartalmazza a libadwaita 1.5.4-et is, amely támogatást nyújt a nem elavult GPL-2/3.0-only SPDX azonosítókhoz, továbbá javítja a vissza gomb menü hibáját, amikor fantom oldalak jelennek meg, két drag-and-drop hibát, valamint a görgetési túllövést a lenyíló menükben és az emoji választóban.

GNOME Online Accounts (fiókok) és egyéb komponensek

A GNOME Online Accounts (fiókok) gyors javítást kapott a Yahoo fiókok automatikus felismerésére, míg a GNOME Desktop komponensei javított kompatibilitást kaptak a muslc-vel, frissítették az alapértelmezett indiai beviteli módszereket, valamint támogatják az ibus-chewing használatát az alapértelmezett beviteli forrásként a hagyományos kínai (zh_TW) lokalizációhoz. Az új kiadás frissítéseket tartalmaz a GNOME Disk Utility (Disks) 46.1-es verziójához, a GNOME Remote Desktop 46.5-ös verziójához, valamint számos alapkomponenshez, mint például a GLib 2.80.5, GTK 4.14.5, libgweather 4.4.4 és librsvg 2.58.4.

A változások részletei megtalálhatók a GNOME 46.5 kiadási megjegyzésben. Ha már használja a GNOME 46-ot, javasolt mielőbb frissíteni a telepítést erre az új verzióra, amely már elérhető lehet a kedvenc GNU/Linux disztribúciójának stabil szoftvercsomagjai között.

(forrás)