GNOME 47: Release Candidate elérhető nyilvános tesztelésre

kami911 képe

Folyik a munka a népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 47-en, és egyre közelebb kerülünk a végleges kiadáshoz, amely számos új funkciót tartalmaz. A GNOME Project egyhetes késés után kiadta a GNOME 47 asztali környezet soron következő kiadásra jelölt (Release Candidate – RC) fejlesztői verzióját, amely mostantól nyilvánosan tesztelhető. Ez a verzió két héttel a béta után érkezett, és számos új funkciót, valamint hibajavítást tartalmaz.

A kiadási ütemterv:

  • GNOME 47 végleges – 2024. szeptember 18.

A GNOME 47.rc most már elérhető. Ez jelzi a felhasználói felület, a funkciók és az API-k fagyasztásának kezdetét (amit együttesen a fagyasztásnak (freeze) neveznek). Ha a GNOME 47 platformra szeretné irányítani a figyelmét, ez a legjobb időpont a saját alkalmazásai vagy shell kiterjesztései tesztelésének megkezdéséhez.  A GNOME 47 RC számos fejlesztést hoz, köztük a Mutter ablak- és kompozitkezelőben kísérleti színkezelési protokoll támogatást, a PipeWire explicit szinkronizáció támogatásának első változatát, valamint a háttérvilágítási API hozzáférhetőségét a gnome-settings-daemon számára.

A frissítés javítja a kurzor mozgásának simaságát terhelés alatt, megoldja az X11 és Wayland kliensek közötti drag and drop (húzás és ejtés) problémákat, javítja a pop-up ablakokból való húzás és ejtés funkciót, valamint az EGLDevice támogatást. Emellett jobb támogatást nyújt egyes hibrid gépek számára, amelyeknél korábban kurzorfagyási problémák léptek fel, és megoldja a touch window drag (érintőképernyős ablakmozgatás) hibát, amikor a pointer lock (kurzorzár) engedélyezve van.

A kiadás további fejlesztéseket tartalmaz a kijelző elrendezésének tárolásával a monitor konfigurációban, javítja a tablet bemeneti problémákat a maximalizált ablakok esetén, és lehetővé teszi, hogy a scaling-aware Xwayland kliensek maguk skálázzák a megjelenítést. Emellett fejlesztéseket hoz az intelligens kártyás bejelentkezésekhez, és finomítja a drag-to-dash funkciót, amely mostantól mozgatási műveletként működik.

Hardveres kódolás és tablet-támogatás

A GNOME 47 egyik legfontosabb újdonsága a képernyőfelvételek hardveres kódolásának támogatása, amely jelentős teljesítményjavulást eredményez. Emellett a tableteszközök használói is örülhetnek, hiszen ez a verzió már támogatja a tableteszközök gombkiosztását és akcióit, valamint a nyomásérzékenységi tartományokat is.

Javított ablakkezelés és értesítések

Ebben a verzióban javult a párbeszédpanelek ragadós viselkedése, továbbá bevezetésre került egy új logika az „always-on-top” (mindig a tetején lévő) ablakok elhelyezésére és fókuszálására. Ezen kívül a GNOME 47 finomhangolta az értesítési portál működését, amely mostantól mindig a GTK protokollt használja, és több új megjelenítési elemet, például lekerekített gombokat is bevezetett az értesítésekben és párbeszédpanelekben.

Az Epiphany böngésző újdonságai

Az Epiphany (GNOME Web) böngésző is számos újdonsággal bővült a fejlesztési ciklus során. Az új funkciók között szerepel az automatikus kitöltés támogatása, egy új könyvjelző keresősáv, valamint a Privacy Report funkció. Ezen felül egy új gyorsbillentyű (Ctrl+Shift+Delete) került bevezetésre a webhelyadatok törléséhez, és lehetővé vált jelszavak importálása CSV fájlokból. A könyvjelzők kezelése is számos fejlesztést kapott, így az autofill párbeszédablak és a könyvjelzők felhasználói felülete is jelentősen javult.

Egyéb jelentős fejlesztések

A GNOME Calendar mostantól támogatja az ICS fájlok importálását drag and drop módszerrel, a GNOME Console pedig kibővített beállítási párbeszédablakkal gazdagodott, amely most már tartalmazza a görgetési napló méretének beállítását is. A GNOME Initial Setup frissítette a jelszóoldalt egy opcionális jelszó-emlékeztető mezővel, és eltávolította a Privacy (Adatvédelem) oldalt.

További változások között szerepel a nem seekelhető fájlok jobb felismerése az Evince dokumentumnézőben, a tartós GNOME-Remote-Desktop munkamenetek támogatása a GNOME Display Managerben (GDM), valamint egy új "status-icons" kiterjesztés bevezetése.

A GNOME Software is kapott egy új plugint, amely megkönnyíti a DKMS és akmods kulcsok telepítését, amikor a Secure Boot (Biztonságos Indítás) engedélyezve van. A GNOME System Monitor modernizált párbeszédablakokat és új Disks nézetet kapott, míg a GNOME Text Editor javította a nyomtatási műveleteket és a helyesírás-ellenőrzést, hogy jobban illeszkedjen a platform stílusához.

A Loupe képnézegető mostantól megfelelően érzékeli a nem átlátszó képeket és a legjobb illeszkedésű méretezést használja a frissen megnyitott kép elforgatásakor, az xdg-desktop-portal-gnome mostantól a GNOME Shell privát API-ját használja az Értesítési portálhoz és a Nautilus-t a Fájlválasztó portálhoz, és a GVFS kapott néhány OneDrive-fejlesztést.

A GNOME-beállításokban is sok változás történt, amelyek mostantól tartalmaznak egy modernizált „Felhasználó hozzáadása” párbeszédpanelt, jelszavak „érvényesítését” az /etc/security/pwquality.conf alapján, az új gnome-remote-desktop szerverkonfigurációs DBUs felület támogatását, a Wacom stylus billentyűparancsok beállításának és a monitor váltásának lehetőségét, valamint frissített hozzáférési, alkalmazások, billentyűzet, kijelző, hely, egér, hálózat, értesítések, online fiókok, felhasználók, nyomtatók, adatvédelem, távoli asztal, hang és WWAN beállítási oldalakat.

Összességében a GNOME 47 rengeteg új funkciót és fejlesztést tartalmaz, amelyek tovább javítják a felhasználói élményt. A fejlesztők számos hibát is kijavítottak, amelyekről bővebben a kiadási jegyzékben lehet olvasni. A kiadásra jelölt verzió már letölthető, így bárki kipróbálhatja a GNOME OS 47 rc ISO képfájlját, amely EFI támogatással rendelkező virtuális gépen, például a Flathub GNOME Boxes verziójában telepíthető.

  • Töltsön le a GNOME 47.beta forráskódokat.
  • Tekintse át az frissített modulok és változások listáját.
  • Használja a hivatalos BuildStream projekt pillanatképét a GNOME 46.beta fordításához.
  • Használhatja a flatpak futásidejének 46beta ágát, amely most már elérhető a Flathub béta verzióján.
  • Elérhető egy telepítőkép teszteléshez és kiterjesztések portolásához. Ez a telepítőkép egy EFI-támogatással rendelkező virtuális gépbe (például a Flathubon elérhető GNOME Boxes verzióba) szánva. Megpróbálhatja telepíteni "bare metal" rendszerre is. Tudatában vagyunk annak, hogy teljesítményproblémák vannak ezzel a lemezképpel, amikor virtuális gépen fut. Amint megérkezik egy javítás, frissítheti a rendszert a GNOME Szoftveren keresztül.

Az új verzió számos hibajavítást és frissített fordításokat is tartalmaz, így érdemes áttekinteni a hivatalos kiadási megjegyzéseket további részletekért.