Új asztali környezet az Arch Linux telepítőjében

kami911 képe

Megjelent az Arch Linux szöveges telepítőjének legújabb karbantartási frissítése, az Archinstall 2.8.3, amely új funkciókat és különböző fejlesztéseket tartalmaz. Az Archinstall legfrissebb, 2.8.3 verziója mindössze egy héttel az előző, 2.8.2-es kiadás után érkezett, és számos újítást hozott magával a parancssori Arch Linux telepítő számára, amely gyors és egyszerű Arch rendszertelepítést tesz lehetővé. Az Arch Linux közössége mindig nagy figyelmet fordít a telepítés folyamatának egyszerűsítésére és gyorsítására. Ennek jegyében jelent meg az archinstall 2.8.3, amely az archinstall 2.8 sorozat harmadik karbantartási frissítése. Az új verzió több területen is javítja a teljesítményt, és néhány hibajavítást is tartalmaz.

COSMIC asztali környezet az Archinstall-ban

Az Archinstall 2.8.3 legfontosabb újdonsága a COSMIC asztali környezet (desktop environment) profiljának hozzáadása. A COSMIC egy, a Rust programozási nyelven írt asztali környezet, amelyet a System76 fejlesztett ki Pop!_OS disztribúciójuk részeként. Bár a COSMIC jelenleg még alfa állapotban van, már elkezdett terjedni és elérhetővé vált más rendszerek számára is. Az Archinstallon belül a COSMIC profil egyelőre a „--advanced” haladó beállítások mögé van rejtve.

COSMIC alfa verziója

Augusztus elején a System76 kiadta a COSMIC alfa verzióját, amely megalapozza az év végére tervezett stabil első kiadást. Az új Archinstall verzió lehetőséget nyújt azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék kipróbálni ezt az innovatív asztali környezetet Arch Linuxon.

További újdonságok az Archinstall 2.8.3-ban

Az új verzió számos egyéb fejlesztést és hibajavítást is tartalmaz. Többek között finomhangolták a csomagválasztási lehetőségeket, refaktorálták a Btrfs fájlrendszer kódját, javították a load_devices() függvényt az lsblk eszközhöz, valamint új katalán nyelvi fordítást adtak hozzá a fejlesztők.

Az Archinstall 2.8.3 tehát új lehetőségeket kínál mindazok számára, akik szeretnék felfedezni a legújabb technológiákat és beállításokat az Arch Linux telepítése során. A havonta megjelenő Arch Linux ISO médián található, automatikusan frissülő, szöveges Arch Linux telepítővel kapcsolatos változásokról további részletek a GitHub projektoldalon találhatók.

Hozzászólások

szuper!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

... lesz, ha már nem alpha lesz. Most is jó, de csak mint érdekesség. Ami benne van most az stabil a COSMIC-ban, de vannak olyan beállítási lapok, amik még üresek, a fájlkezelő az igen minimalista, editorjuk még kezdetleges. De egy nagyon jó kis cucc lesz majd.

Én a saját pop!os teszt isoból raktam fel, de ha már akkor tudom, akkor biztosan ArchInstall lett volna. Egy tesztet megér aki szereti az elejétől követni a fejlesztéseket.