A Calligra Office 4.0 megjelent!

kami911 képe

A Calligra a KDE által fejlesztett irodai és grafikai programcsomag, amely a KOffice utódja. Mivel néhány hagyományos elem, mint például a Kexi és a Plan, független megjelenési ütemtervvel rendelkezik, ez a kiadás csak a következő négy komponenst tartalmazza:

A legjelentősebb frissítések közé tartozik, hogy a Calligra teljesen átállt a Qt6-ra és a KF6-ra, valamint jelentős átalakításon esett át a felhasználói felülete.

Általános újdonságok

A Words, Sheets és Stage új oldalsáv dizájnt kaptak. Jelenleg ezt egy proxy stílus segítségével valósították meg, amelyre már nem lesz szükség, miután a kapcsolódó egyesítési kérelem a Breeze-ben jóváhagyásra kerül.

Új oldalsáv rögzített fül dizájnnal

Az egyes oldalsávfülek tartalmát újragondolták, javították a különféle vizuális hibákat, és a térközöket sokkal következetesebbé tették.

A „Custom Shape” panelt eltávolították, és az egyéni alakzatok mostantól egy felugró menüben érhetők el az összes Calligra alkalmazás eszköztárában.

Egyéni alakzatok felugró menü
Az eszköztár kapcsán egyszerűsítették az alapértelmezett elrendezést, eltávolítva az olyan alapvető műveleteket, mint a másolás, kivágás és beillesztés.

A beállítási párbeszédablakokat is átdolgozták, és mostantól az új FlatList stílust használják, amelyet a Rendszerbeállítások és a legtöbb Kirigami alkalmazás is alkalmaz.

Beállítási párbeszédablak

Words

A Words mostantól az új oldalsáv dizájnt használja, és a fő nézet árnyékkal határolja a dokumentum szélét.

Calligra Words

A Stíluskezelő és az Oldalelrendezés párbeszédablak is frissült.

Stíluskezelő

Oldalelrendezés

Stage

A Stage esetében nem történt jelentős változás az oldalsáv újratervezésén kívül.

Calligra Stage

Az előadás diákhoz tartozó tooltipek most már kompatibilisek a Wayland-del.

Eszköztip, amely egy diát mutat

Calligra Sheets

A Qt6-ra való átállás részeként a Sheets elveszítette a Kross keretrendszerre épülő szkriptrendszerét, mivel az már nem karbantartott. A jövőben lehetőség lenne Python szkriptek hozzáadására, Manuel Alcaraz Zambrano munkájának köszönhetően, aki dolgozik a KDE Frameworks Python kötéseinek elkészítésén.

Calligra Sheets

Vizuálisan észrevehető változás, hogy a cellaszerkesztő áthelyeződött az alapértelmezés szerint a táblázat nézet bal oldalán elhelyezkedő panelről egy normál widgetre a tetején. Ez sokkal kevesebb helyet foglal, ami így a táblázat számára hasznosítható.

Karbon

A Karbon esetében nem történt sok változás, azon kívül, amely az egész platformot érinti.

Karbon

Indító

Az indító ablak, amely akkor jelenik meg, amikor megnyitunk egy Calligra alkalmazást, újratervezésre került és az új „keret nélküli stílust” alkalmazza.

Egyéni dokumentum lap az indítóoldalon

Sablon lap az indítóoldalon

Egyebek

  • A Braindump most már újra fordítható, de mivel nincs aktív karbantartója, a komponens kiadásban le van tiltva.

  • A webshape plugin át lett portolva a régi QtWebkit modulról a QtWebEngine-re, és már nem kizárólag a Braindump számára érhető el. Ez azt jelenti, hogy mostantól weboldalakat közvetlenül beilleszthet a szöveges dokumentumokba, diákba és táblázatokba.

Webshape

  • Minden komponens AppStream azonosítója mostantól az org.kde.calligra előtagot viseli. Ez lehetővé teszi, hogy a Flatpak minden Calligra alkalmazást hozzáférhetővé tegyen az alkalmazásindítójában.

Vegyen részt!

A Calligra támogatásra szorul! Hozzájárulhat a fejlesztéshez, új vagy frissített sablonok biztosításával, vagy adományozhat a KDE e.V.-nek. Beszélgetéshez csatlakozzon  a Matrix csatornákhoz.

Köszönetnyilvánítás

Ez a kiadás nem valósulhatott volna meg Manuel Jesús de la Fuente kiváló makettjei nélkül. Külön köszönet mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a Calligra kiadáshoz: Evgeniy Harchenko, Dmitrii Fomchenkov és bob sayshilol.

Csomagolóknak

A csomag elérhető a download.kde.org oldalon, és ezzel a GPG kulccsal lett aláírva.