A VirtualBox 7.1 új lehetőségeket ígér a Linux Wayland támogatásával

kami911 képe

Az Oracle közzétette a VirtualBox 7.1 beta verzióját, amely a nyílt forráskódú és platformokon átívelő virtualizációs szoftver legújabb béta kiadása. Ez a jelentős frissítés számos új funkcióval és fejlesztéssel érkezik, amelyek közül az egyik legfontosabb a Wayland támogatás a vágólap megosztásához mind a Linux gazdagépek, mind a vendég rendszerek között.

A VirtualBox 7.1 új, modern Qt 6 alapú felhasználói felületet (GUI) kínál, amely lehetőséget ad a felhasználói szintek közötti választásra: alap- és tapasztalt felhasználói szint. Az új felület csökkentett vagy teljes funkcionalitással rendelkezik, és javított hozzáférhetőséget biztosít. Ezen kívül a NAT (Network Address Translation) motor új verziója IPv6 támogatással érkezik, valamint ARM virtualizálási lehetőséget kínál Linux és BSD virtuális gépek számára macOS/ARM gazdagépen.

A frissítés emellett tartalmazza az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) frissített verzióját is, amely új funkciókkal bővül, például a számítási példányok klónozásával és visszaállításával, valamint a teljesítményirányítópult (Performance dashboard) támogatásával, amely megjeleníti a helyi virtuális gépek erőforrás-használatát.

A VirtualBox 7.1 minden támogatott platformon ígéri a képernyőfelvételi funkciók teljesítményének javítását is. Az Oracle VirtualBox Extension Pack (kiterjesztés csomag) frissítései között szerepel a PUEL (Personal Use and Evaluation License) licenc módosítása a dupla értékelési lehetőség eltávolításával, valamint új MS DB/KEX tanúsítványok hozzáadása az új virtuális gépekhez.

A távoli asztali integráció is frissült az új VirtualBox verzióban: mostantól TLS (Transport Layer Security) támogatás érhető el önállóan aláírt tanúsítványokkal, valamint új tanúsítvány kibocsátására is lehetőség van, ha a felhasználó elfelejti beállítani a TLS-t egyedi tanúsítványokkal.

További részletekért látogass el a fórum bejelentési oldalára, ahol megtekintheted a VirtualBox 7.1 újdonságait tartalmazó változásnaplót is, amit itt a hírben lentebb is elolvashatsz. A beta verziót már most letöltheted, de ne feledd, hogy ez előzetes kiadású szoftver, így nem ajánlott éles munkára használni. A hibákról tapasztalatokról itt a fórumon, illetve a hivatalos fórumon is beszélgethetünk.

Fejlesztések

Új funkciók:

  • GUI: Modernized look and feel, offering a selection between Basic and Experienced user level with reduced or full UI functionality
  • OCI: Performance dashboard shows resource usage like for local VMs
  • OCI: Function to clone compute instances
  • OCI: Function to reset compute instances
  • Oracle VirtualBox Extension Pack: Ajustment to the PUEL license, removing the duplicated evaluation option, for limited time evaluation use please download it from the Oracle Software Delivery Cloud
  • VRDE: If user does not set up TLS with custom certificates, enable it with self-signed certificate, including issuing a new one before the old one expires
  • NAT: new engine with IPv6 support
  • macOS/ARM host: ARM virtualization for Linux and BSD VMs
  • Linux host and guest: Added Wayland support for Clipboard sharing (bug #20808)

Javítások:

  • Screen recording: improve performance
  • EFI: Add new Microsoft DB/KEX certificates to newly created VMs
  • GUI: Improved overall accessibility
  • GUI: Migration to recent Qt version.

(változásnapló)

A VirtualBox beszerzése

https://download.virtualbox.org/virtualbox/7.1.0_BETA1 amihez érdemes feltenni az ugyanitt elérhető Extension Pack-ot is.

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven, de egy régebbi verzióban. A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org