Legyen a neve Wilma!

kami911 képe

A Linux Mint 22 neve „Wilma” lesz. A Wilma név latin-germán eredetű és a „Wilhelma” női név rövidüléséből származik, amely név pedig a német Wilhelm férfinév női párja. A "Wilhelm" név két részből tevődik össze: "wil" jelentése "akarat, vágy", és "helm" jelentése "sisak, védelem". Így a Wilhelmina, és rövidített formája, a Wilma jelentése "erős akaratú védelmező" vagy "védelmező akarat". Magyarországon a Wilma név ritkán fordul elő, a magyar változata inkább a Vilma. A Vilma név is hasonló jelentéssel bír, és ugyanúgy a germán eredetű Wilhelmina névből származik. A Wilma név, illetve a magyar változata, a Vilma, gyakran kapcsolódik erős és határozott női karakterekhez a történelemben és az irodalomban. A név viselői általában kitartóak és védelmezők, ahogy azt a név jelentése is sugallja.

Híres Wilmák és Vilmák

  1. Vilma Hollingbery: angol színésznő, számos televíziós és színházi szerepben láthattuk.
  2. Vilma Bánky: magyar származású amerikai színésznő, aki a némafilm korszak egyik nagy sztárja volt. Eredeti neve: Koncsics Vilma.
  3. Szécsi Vilma: magyar írónő, költő és újságíró.
  4. Wilma Rudolph: amerikai atléta, háromszoros olimpiai aranyérmes. Ő volt az első amerikai nő, aki három aranyérmet nyert egyetlen olimpián, az 1960-as római játékokon.
  5. Hugonnai Vilma Jozefa Laura Ilka: az első magyar orvosnő.
  6. Vilma, Frédi felesége a Flintstone családban.
  7. Vilma, a Scooby-Doo mese és film szereplője.
  8. Székyné Fux Vilma: geológus, petrográfus, egyetemi tanár.
  9. Glücklich Vilma: a magyarországi feminista mozgalom egyik vezetője, az első diplomás nő Magyarországon.
  10. Vilma holland királynő.
  11. Vilma Amália magyar királyné

A Linux Mint 21 fejlesztési ciklusa a már megjelent 21.3-as verzióval lényegében lezárult. Ráadásul 2024-ban az új Ubuntu LTS (24.04) alapokon kerül majd kiadásra a Linux Mint 22-es verzió, amelyet július környékén várhatunk. Elérhető lesz Cinnamon, MATE és Xfce asztali környezetekkel. A Debian alapú terjesztés, a Linux Mint Debian Edition új verziója  2025-ben érkezik majd és a „Trixie”, azaz 13-as Debian verzióra épül majd.

Vilmák névnapjukat december 5-én, január 10-én, május 28-án, június 25-én, szeptember 19-én, október 15-én ünneplik.

Forrás: Wikipédia, Linux Mint Blog

Hozzászólások

Iso

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Már az ISO-kat tesztelik, így a béta lehet, hogy a jövő héten kint lesz. :)