Linux Mint blog havi hírek - 2024. február

kami911 képe

Nagy köszönet jár minden olyan embernek is, aki adományokat küldött nekünk, a Linux Mint fejlesztésére. A segítségetek nagyon nagyra értékeljük. A magyar változat munkálatait itt tudod támogatni. Ezek a Linux Mint fő blogjának februári hírei, amelyeket Clement Lefebvre foglal össze:

Nagyon köszönjük mindannyiótoknak az adományokat és a fantasztikus támogatást.

Hirdetések

A blogon és a fórumokon a Google Adsense-t használ a Linux Mint fő oldala. Zárójelben megjegyzem hogy a Linux Mint Magyar Közösség honlapja nem használ ilyen megoldásokat, így fontold meg a magyar Linux Mint oldalt, akár havi, rendszeres támogatással, kisebb összegekkel.

Feltűnt nekünk, hogy a hirdetési platform sokkal zavaróbbá vált, mint korábban. Intézkedéseket fogunk tenni a (linuxmint.com) oldalunkon megjelenő hirdetések számának és elhelyezkedésének csökkentése érdekében, vagy ha ez nem lehetséges, akkor azok teljes eltávolítása érdekében.

Elnézést kérünk a kellemetlenségért!

Hexchat

Patrick Griffis (más néven „Tingping”), a sok nyílt forráskódú projektben (GNOME, Flatpak, Gnome-MPV, Meson stb.) végzett munkájáról ismert, bejelentette a Hexchat projektének befejezését (angolul):

Megemlítem Patrick blogját és a kötelezettségvállalását azoknak, akik szeretnének neki adományt küldeni, vagy csak köszönetet mondani a munkájáért:

A Linux Mintben a Hexchat volt az alapértelmezett IRC kliens 2014 óta. Ez előtt a Linux Mint Xchat nevű programot szállította, amelyen a Hexchat alapul. Nem emlékszem, hogy mikor szállítottuk a rendszert utoljára IRC klienst nélkül, ha volt egyáltalán ilyen.

A továbbiakban, miután a Hexchat megszűnt, el kell távolítanunk az alapértelmezett összeállításból, vagy helyettesítenünk kell egy másik alkalmazással. A Hexchat eddig igen stabil volt, de már évek óta azon gondolkodtunk, hogy lecseréljük. Nem tudtuk, hogy megszűnik, de két növekvő problémával néztünk szembe vele.

  • Ez az egyike az utolsó néhány alkalmazásunknak a szoftverkiválasztásunkban, amely nem skálázódik HiDPI kijelzőn. Át kellett volna migrálnia GTK3-ra. Sok munka lett volna a Hexchatnak, és ez sosem történt meg.
  • Másrészről, egy teljesen felszerelt IRC kliens. IRC? Igen, IRC. Az azonosító protokoll, amely megosztja közösségünket.

Az IRC

Néhányan úgy gondoljátok, hogy az IRC rendkívül fontos, mások szerint a történelem egy letűnt megoldása, és néhányan még sosem hallottak róla.

Az 1990-es években az IRC népszerű volt UNIX terminálokon, még mielőtt Linuxot, Windows 3.1-et vagy otthoni internetünk lett volna. Ahogy az e-mail vagy a web, régi történelme van, és nincs senki felügyelete alatt. Ez is egy nyílt protokoll. Bárki készíthet IRC szervert vagy IRC klienst.

A Discord modern és könnyen használható, de csak egy, a Discord implementáció van. Az IRC egy nyílt protokoll. Ez fontos, mert feszültséget teremt, amit meg kell oldanunk.

Az igazi IRC felhasználók nagyon büszkék erre, és lenézik a zárt alternatívákat, és mondhatnám, hogy jogosan. A fiatalabb felhasználók, akik néha még a Linux előtt is használták a Discordot, elvárják, hogy a csevegőprogramok bizonyos módon működjenek, és néha lenéznek az IRC-re. És újra mondom, hajlamos lennék azt mondani, hogy jogosan.

Az IRC kliensek az IRC felhasználói számára készülnek. A felhasználóknak azt kell tudniuk, mi az IRC, és hogyan használják.

Az emberek gyakran azon is csodálkoznak, hogy mi is az a Hexchat, amikor látják a menüben, és nem értik, mi történik, amikor elindítják. Amikor belépnek a támogatási csatornába, és megkérdezik, hogy „Mi ez?”, sajnos nem mindig fogadják őket illendően.

Jargonaut

Vannak GTK3-ban írt IRC kliensek, amelyek HiDPI kompatibilisek, de a Hexchat lecserélése egyikükkel sem oldja meg igazán a problémánkat. Amire a Linux Mintnek elsősorban szüksége van, az az, hogy az emberek kérdéseket tehessenek fel más felhasználóknak. Az IRC kliens ezt biztosíthatja, de nem erre lett tervezve. Tehát ezzel a gondolattal elkezdtünk dolgozni egy új alkalmazáson, Jargonaut néven.

A Jargonaut egy dedikált alkalmazás lesz. Csak azt fogja tenni, és jobban fogja csinálni.

Bár az IRC-t használja, nem IRC kliensként fejlesztik. Támogatni fogja a pastebin-t és imgur-t a DND-n keresztül, rendszeradatok feltöltését, hibaelhárítást és sok olyan funkciót, amelyeknek semmi közük nincs az IRC-hez. Mégis nem tudsz csatlakozni csatornákhoz vagy végrehajtani általános IRC parancsokat.

A Hexchat egy remek IRC kliens volt, amely segített nekünk egy viszonylag jó támogatási csevegőszoba létrehozásában. Reméljük, hogy a Jargonaut segít nekünk ezt a csevegőszobát még jobbá és sokkal könnyebben használhatóvá tenni.

Ha követni szeretnéd a munkánkat ezzel az új alkalmazással, látogasd meg a https://github.com/linuxmint/jargonaut oldalt.

A Jargonaut egy XAPP alkalmazás, ezért úgy tervezték, hogy minden Linux disztribúción és minden asztali környezeten működjön.

Megjegyzés: Még csak néhány napos, ezért jelenleg az irc.spotchat.org-on a #minttest-et használja. Végül átkerül a #jargonaut-ra és egy másik szerverre. A Linux disztribúciók egyéni alapértelmezéseket állíthatnak be a gsettings beállításokkal. A Linux Mint-ben azt tervezzük, hogy a #linuxmint-help-hez és a #linuxmint-chat-hez csatlakozik a Spotchat-en.