DistroBox 1.7.0: a shell kezelés és az Nvidia támogatás fejlesztéseivel érkezett

kami911 képe

A DistroBox 1.7 frissítése számos új funkciót és javítást hozott magával, amelyek még kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a konténerek kezelését. Ebben a verzióban többek között lehetőség nyílik további distrobox paraméter (flag) megadására a belépéshez a distrobox-export esetén az --enter-flags segítségével. Emellett mostantól a distrobox-create parancs segítségével különböző hosztnév választható a rendszernév helyett az új --hostname paraméter segítségével. A frissítés további újdonsága a --unshare-groups paraméter, amely lehetővé teszi a felhasználó további csoportjainak felosztását a konténeren belül a distrobox-create parancs esetén.

A Distrobox egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi Linux disztribúciók és alkalmazások futtatását konténeres környezetben a terminálon belül a meglévő Linux rendszeren. A Podman, a Docker vagy a Lilipod segítségével konténereket hoz létre, amelyek lehetővé teszik szoftverek vagy teljes disztribúciók futtatását.
A létrehozott konténerek ugyanakkor szorosan integrálódnak a gazdarendszerbe, lehetővé téve a felhasználó otthoni könyvtárának, külső tárolóeszközeinek, USB-eszközeinek, grafikus alkalmazásainak és hangjának megosztását.
Az eszköz az elmúlt néhány évben népszerűvé vált a Linux-rajongók körében, így nézzük, mit tesz le az asztalra az újonnan megjelent Distrobox 1.7.0 verzió:

A belépési shell kezelése is javult a konténerekben, és a systemd támogatása is tovább fejlődött a kezdeti konténerek esetén. Az NVidia támogatásának továbbfejlesztése mellett a Wolfi konténer támogatása is javult. A rootful konténerek támogatása tovább lett fejlesztve az exportált grafikus alkalmazásokhoz, és a terminfo támogatás is kényelmesebbé vált.

Az új funkciók között szerepel továbbá az distrobox-export parancs új lehetősége is, amely lehetővé teszi az exportált alkalmazások és binárisok listázását a --list-apps és --list-binaries paraméterekkel.

Fontos figyelmeztetésként megjegyzendő, hogy ez a frissítés megszakíthatja az exportált alkalmazásokat és binárisokat. Ennek kijavításához beléphetünk a konténerbe, és futtathatjuk a megadott parancsokat az összes alkalmazás és bináris újraexportálásához.

distrobox-export --list-binaries | tr -d " " | awk -F"|" '{print "distrobox-export --bin "$1 " --export-path $(dirname "$2")"}' | sh -

distrobox-export --list-apps | awk -F"|" '{print $1}' | sed 's/[ \t]*$//' | xargs -I{} distrobox-export --app "{}"

A fenti két paranccsal újraexportálhatja az összes alkalmazást és binárist a konténerhez.

A frissítés során számos változás is történt, beleértve a systemd/kezdeti konténer indulásának javítását, a Gentoo konténer belépési hibájának javítását, a Steam Deck telepítési útmutató frissítését és az alapértelmezett konténerkép változását a Fedora 39-re.

Ezek csak néhány a DistroBox 1.7 legfontosabb újdonságai közül. A frissítés további javításokat és funkciókat hozott a rendszerbe, hogy még könnyebbé tegye a konténerek kezelését és használatát. Ne felejtsen el frissíteni, hogy kihasználja ezeket az új lehetőségeket és javításokat!

A fejlesztések és változtatások teljes listájáért tekintse meg a kiadási megjegyzéseket ami mellett még elérhető a részletes Dokumentáció is.

Hozzászólások

Kérdés

Jól gondolom, hogy ezzel az eszközzel kiküszöbölhető az a probléma, hogy egy adott programból nincs a gazda rendszeren (friss) csomag?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Kérdés

#1 igen, bár az lehet Flatpak, AppImage és Snap megoldásokkal is.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Kérdés

#1.1 Köszönöm a választ!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem feltétlenül

Ez most egy újabb divathullám, a konténerezett virtuális gépek, vagy minek lehet nevezni. Hasonló a Bottles, bár igaz ez Windows programok futtatásához igyekszik konténerkedni,  vagy inkább a Qubes OS. Vagy Promox, de ehhez már ménkű hardver is dukál.

Amire te vágysz, arra a flatpak lehet az orvosság.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve