1Password és Bitwarden, valamint USB hotplug és WebAuthn támogatással fejlődött

kami911 képe

Megjelent a KeePassXC 2.7.7, mint az az open-source, ingyenes és több platformon futó jelszókezelő alkalmazás új karbantartási frissítése a KeePassXC 2.7.x sorozathoz.

A KeePassXC 2.7.7 több mint hat hónappal az előző pontfrissítés után érkezett, és támogatja a jelszavak importálását az 1Password 1PUX és Bitwarden formátumokban (mindkettő titkosítatlan és titkosított formában is), valamint USB hotplug támogatást is nyújt a Hardware Key interfészhez. Emellett alapvető támogatást biztosít a PassKeys (WebAuthn) számára.

Ez a kiadás növeli a biztonságot azzal, hogy megakadályozza a byte-onkénti és csatolmányra vonatkozó oldalcsatorna-támadásokat (side-channel attack). Továbbá megakadályozza a duplikált karaktereket a jelszógenerátor „Also choose from” (Válasszon még innen) mezőjében, és megakadályozza a görgetősávok megjelenítését, amikor egy bejegyzést húzással ejt az ablakra.

Ebben a frissítésben több hibát is orvosoltak annak érdekében, hogy az alkalmazás megbízhatóbb legyen. A KeePassXC 2.7.7 tartalmaz javításokat több TOTP (idő alapú egy alkalmas jelszavak) problémára, fókuszt vesztésre a mentéskor, ha az szerkesztő már nem látható, egy vizuális problémára az egy bejegyzés eltávolításakor az előzményekből, egy problémára, amikor az első bejegyzés nincs kiválasztva egy keresés végrehajtásakor, és egy adatbázis-összefésülési összeomlásra, amikor a fdosecrets engedélyezve van.

A böngésző integráció is fejlesztésre került ebben a kiadásban azzal, hogy több hibát orvosoltak, amikor azonosítókat kellett visszahozni, egy összeomlást, ami történt, amikor az adatbázist megnyitották a böngészőből, támogatást nyújtottak hivatkozott URL mezők számára, valamint kiemelték az „Bejegyzés frissítése” üzenetablakot.

A passkeys támogatás

Ebben a kiadásban hivatalosan is elérhetővé vált a Passkeys a KeePassXC számára! Ez a funkció egy éve készül, és az egyébként is meglévő böngésző integrációs szolgáltatást használja a Passkeys-t az azonosításra való tároláshoz és használathoz. Külön köszönetet szeretnénk mondani Orthamnak, aki egy rendkívül átfogó szabványok, biztonság és adatvédelem felülvizsgálatot nyújtott számunkra a megvalósításunk előtt a kiadás előtt. Ha még nem hallott Passkeys-ről, akkor ezek az alternatívák a jelszavaknak, amelyek rendkívül biztonságosak és adatvédelmet nyújtanak. További információkért olvassa el a Passkeys-ről szóló dokumentációnkat.

Az importálási varázsló

Más jelszókezelőből átköltözne? Mi gondoskodunk róla! A KeePassXC most már képes az adatok importálására a legújabb 1Password és Bitwarden verziókból. Bevezettünk egy jobb importálási munkafolyamatot, javítottuk a CSV kezelést, és lehetővé tettük a meglévő adatbázisba való importálást.

Egyszerűsített adatbázis feloldás

Az utolsó jelentős fejlesztés egy sokkal zökkenőmentesebb adatbázis feloldási élmény. Eltávolítottuk az összes extra mezőt, hacsak nem használja őket. Hardver kulcsok, például a Yubikey és az OnlyKey most már automatikusan érzékelődnek, amint bedugja őket a számítógépébe. Egy hasznos frissítés gomb is rendelkezésre áll, ha fel kell oldania az OnlyKey-t, vagy NFC olvasót használ. Használ kulcsfájlt? Semmi probléma, csak kattintson az "I have a key file" gombra a standard kulcsfájl kiválasztásához.

További részletekért tekintse meg a kiadási jegyzetet a projekt GitHub oldalán, ahonnan letöltheti a KeePassXC 2.7.7-t, mint egy AppImage binárist, amelyet gyakorlatilag bármely GNU/Linux disztribúción futtathat telepítés nélkül vagy a forráskód tarbálját.

Természetesen a KeePassXC 2.7.7 telepíthető Flatpak vagy Snap alkalmazásként is a hivatalos weboldalról. Az Ubuntu felhasználók az hivatalos Ubuntu PPA-t használhatják a legújabb KeePassXC verzió telepítéséhez a számítógépükön az útmutatások alapján, melyek megtalálhatók a hivatalos weboldalon.