Megjelent a SystemRescue 11.00

kami911 képe

A SystemRescue, a korábban SystemRescueCd néven is ismert, Linux alapú rendszermentő eszközkészlet, amely bootolható adathordozóként szolgál a rendszer és az adatok rendszergazdai javítási feladatainak elvégzéséhez egy esetleges összeomlás után. A célja, hogy egyszerű és hatékony megoldást nyújtson a számítógépek adminisztrációs teendőinek ellátásához, például merevlemez partícióinak létrehozásához és szerkesztéséhez.

Ez a mentőrendszer számos Linux alapú segédprogramot tartalmaz, például: a GParted és az fsarchiver. Továbbá különböző fájlrendszer eszközöket és alapvető eszközöket is tartalmaz, mint például szerkesztők, Midnight Commander és hálózati eszközök. Fontos kiemelni, hogy a SystemRescue mind Linux, mind Windows operációs rendszereken használható, legyen szó asztali számítógépekről vagy szerverekről.

Az említett rendszer egyik előnye, hogy nem igényel telepítést, hiszen CD-ről, DVD-ről vagy USB pendrive-ról indítható. Természetesen lehetőség van merevlemezre is telepíteni, ha az igények ezt kívánják. A rendszer kernelje támogatja az összes fontos fájlrendszert, mint például az ext4, xfs, Btrfs, VFAT, NTFS, valamint olyan hálózati fájlrendszereket is, mint a Samba és az NFS.

Friss hír, hogy tíz hónappal a SystemRescue 10.00 verziója után megjelent a SystemRescue 11.00 verziója, amely a legújabb hosszú távon támogatott (LTS) Linux 6.6.14-es kernel sorozatot használja. Ez a frissítés nemcsak jobb hardvertámogatást biztosít, hanem új funkciókat is bevezet a rendszerbe.

Az újítások között szerepel:

  • A kernel frissítése a hosszú távon támogatott linux-6.6.14 verzióra.
  • Hozzáadásra került az "ssh_known_hosts" opció a yaml konfigurációban, ami lehetővé teszi az SSH CA-k aláírásainak megbízhatóságának megfelelő ellenőrzését a host kulcsokon.
  • Javítások a "findroot" boot opcióban, amikor a /sbin/init egy abszolút szimbólumhivatkozás.
  • Javítások a "findroot" hurokban, amikor a jelszó bármely titkosított eszközhöz ismeretlen.
  • Frissítés az XFCE konfigurációban (engedélyezett képernyőkímélő, hozzáadott akkumulátor ikon).
  • A "dstat" csomagot felváltotta a "dool", amely egy forkja a dstatnak.
  • Hozzáadva a bcachefs-tools csomag (fájlrendszer eszközök a bcachefs-hez, még nincs kernelmodul).
  • Hozzáadva a blocksync-fast csomag (blokk eszköz szinkronizált eszköz blokk alapú mentésekhez).
  • Hozzáadva a sleuthkit csomag (eszközök a nyers fájlrendszer vizsgálatához).
  • Hozzáadva a timeshift csomag (snapshot alapú mentési program).

Ezek az újítások és frissítések még hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik a SystemRescue használatát a rendszergazdák és felhasználók számára.

A SystemRescue élő ISO-lemezkép tartalmazza a system-rescue.org weboldal másolatát, mint offline kézikönyvet az új felhasználók számára. Ez jól jöhet, ha nincs internet-hozzáférés.

Addig is, ha rendszergazdai feladatokat vagy hardverösszeomlást követő helyreállítást kell végeznie, az új SystemRescue ISO-t már most letöltheti a hivatalos weboldalról 64 és 32 bites rendszerekhez, vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva: