Közelít a 4 százalékhoz az asztali Linux-ok népszerűsége

kami911 képe

Négy százalékhoz közelítőnek mérte a Statcounter oldala a Linux népszerűségét, amelyet a figyelt weboldalak látogatói alapján állapítanak meg. A 3,77%-os értek a valaha mért második legnagyobb érték, a decemberi 3,83% után. A piacvezető továbbra is a Windows 73 %-kal, második az OS X 16,11 %-kal. A Chrome OS - amely – lelkét a Linux kernel adja – a ötödik, amely 1,76 %-ot jelent. A bizonytalanságot növeli, hogy az ismeretlen szekció is viszonylag nagy: 5,33%.

A mobiltelefonok tekintetében Android a piacvezető, eredménye 69,94%. Ahogy a ChromeOS esetében, az Android lelkét is a Linux kernel adja. Bár más környezet épül az Android esetében is a kernelre, mint az asztali Linux-ok esetében. Szóval van aki szereti a Linux-hoz számolja, de a többség általában nem. Ezt követi az iOS: 29,32 % és a Samsung: 0.36%. Még látható a radaron a KaiOS, amely a FirefoxOS örökségét hordozza 0.16 %-kal. Tabletek esetén a sorrend: iOS: 55.08%, Android: 44.7%, Linux: 0.15%. Az összes eszköz listája (Operációs rendszer piaci részesedés: asztali + mobil + tablet - 2024. január) a következő:

Android 41,61%
 
Windows 29,02%
 
iOS 18,18%
 
OS X 6,41%
 
ismeretlen 2,21%
 
Linux 1,51%

Ha a Linux tábor nagyságát a teljes internet-képes webböngészőt futtató eszközökre vetítve nézzük, akkor 1,51-os eredménynek (fél évvel ezelőtt: 1,29 %) feleltethető meg.

A Magyarországi desktop felhasználás számai a következőek:

Windows 81,83%
 
ismeretlen 8,95%
 
OS X 5,62%
 
Linux 3,5%
 
Chrome OS 0,09%
 
FreeBSD 0%

Ti érzékeltek belőle valamit, hogy egyre több ember használ Linux-ot, vagy ez nem jellemző? Ti a hétköznapokban láttok ebből valamit? Én személy szerint nem nagyon, mert a családban és ismerősi körben már Mint-et használ mindenki, aki kipróbálta, és nem ragaszkodott a Windowshoz.

Hozzászólások

Csodálkozom

Csodálkozom, hogy azt írod, nem érzékeled, hogy nőne a Linuxot használók tábora.
Ezek szerint nem nő az új regisztrálók, és a látogatók száma? 

Sajnos a Linux közel sem tökéletes. Ezért nem úgy van, hogy feltelepítem valakinek, aztán mindenki boldog. 
Ahogy a róka mondja: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.
Ezért ha valakinek Linuxot telepítesz, életed végéig rohangálhatsz hozzá karbantartani, mert segítséget rajtad kívül senkitől sem fog kapni.
Még a Viber support tagjai is összecsinálták magukat, amikor megtudták, hogy Linuxról van szó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve