Érkezik a GNOME 46, itt a béta

kami911 képe

Folyik a munka a népszerű GNOME asztali környezet következő nagy kiadásán, a GNOME 46-on, és egyre közelebb kerülünk a végleges kiadáshoz, amely számos új funkciót tartalmaz. A GNOME 46 béta kiadásának frissítései között szerepel sok GNOME Shell és Mutter fejlesztés, egy külön Global Search mód a Nautilus (Files) fájlkezelő számára, egy új frissítés bővítmény az openSUSE Leap disztribúcióhoz a GNOME Szoftverben, PKCS #11 okoskártya hitelesítés támogatása és a rögzített lapok bezárásának megújítása az Epiphany (GNOME Web) böngészőben, valamint a GNOME Tweaks GTK4 portja. Emellett több más alkalmazás is számos új funkciót és javítást kapott a frissítés során.

A kiadási ütemterv:

  • GNOME 46 Alpha – 2024. január 6.
  • GNOME 46 Béta – 2024. február 10.
  • GNOME 46 RC – 2024. március 2.
  • GNOME 46 végleges – 2024. március 20.

A GNOME 46.beta most már elérhető. Ez jelzi a felhasználói felület, a funkciók és az API-k fagyasztásának kezdetét (amit együttesen a fagyasztásnak (freeze) neveznek). Ha a GNOME 46 platformra szeretné irányítani a figyelmét, ez a legjobb időpont a saját alkalmazásai vagy shell kiterjesztései tesztelésének megkezdéséhez.

  • Töltsön le a GNOME 46.beta forráskódokat.
  • Tekintse át az frissített modulok és változások listáját.
  • Használja a hivatalos BuildStream projekt pillanatképét a GNOME 46.beta fordításához.
  • Használhatja a flatpak futásidejének 46beta ágát, amely most már elérhető a Flathub béta verzióján.
  • Elérhető egy telepítőkép teszteléshez és kiterjesztések portolásához. Ez a telepítőkép egy EFI-támogatással rendelkező virtuális gépbe (például a Flathubon elérhető GNOME Boxes verzióba) szánva. Megpróbálhatja telepíteni "bare metal" rendszerre is. Tudatában vagyunk annak, hogy teljesítményproblémák vannak ezzel a lemezképpel, amikor virtuális gépen fut. Amint megérkezik egy javítás, frissítheti a rendszert a GNOME Szoftveren keresztül.

A GNOME 46 béta verziója körülbelül hat héttel az alfa kiadás után érkezett meg, és tovább javítja a GNOME asztali környezet. A GNOME 46 béta kiemelkedő jellemzői közé tartozik sok GNOME Shell és Mutter fejlesztés, egy külön Global Search mód a Nautilus (Files) fájlkezelő számára, egy új frissítés bővítmény az openSUSE Leap disztribúcióhoz a GNOME Szoftverben, a PKCS #11 okoskártya hitelesítés támogatása továbbá a rögzített lapok bezárásának megújítása az Epiphany (GNOME Web) böngészőben, valamint a GNOME Tweaks GTK4 portja. A GNOME 46 bétában megújult tulajdonságok párbeszédablakot kapott a GNOME Bluetooth.

  •  A beállított nehézségi szintek mentésére kerülnek a GNOME Sudoku-ban, Érdekes újdonságok még:
  • beállítások párbeszédablakot a GNOME Zene alkalmazásban,
  • Árnyékvetés támogatása a fájltulajdonságok párbeszédablak ikonokjaihoz a Nautilusban,
  • egy Microsoft 365 szolgáltatót, GTK4 portot a GNOME Online Accounts-ban, valamint
  • kisebb lencse torzítással előállított, javított alapértelmezett háttérkép.

A GNOME Vezérlőközpont (Beállítások) javításokat kapott a következő lapokon:

  • Wi-Fi: megjeleníti a jelszót is, amikor a hálózatot QR-kóddal osztják meg.
  • Wacom: kiemeli a jelenleg aktív tollat, és előnyben részesíti a tollat a radír helyett, és csak beépített érintőtáblákat párosítson táblagépekkel.
  • Egér: kapott egy modernizált egér teszt párbeszédablakot.
  • Magánélet: elrejti a nem működő mikrofon panelt.
  • Keresés:kapott egy parancssori paramétert a Keresés Helyek párbeszédablak közvetlen megnyitásához.
  • Hálózat: a hiányzó VPN bejegyzéseket is megjeleníti.

A GNOME Beállítások az integrált keresést használ és át lett portolva a GTK4-re.

Az alfa fázis alatt a GNOME Beállítások alkalmazás jobban átstrukturált, összefüggőbb beállításokkal lett ellátva. Egy új Rendszer panel is érkezett, amely összefogja a Régió és Nyelv, Dátum és Idő, Felhasználók, Távoli Asztal és Rólunk lapok információit, valamint lett az új biztonságos Shell beállításokat. Készült egy új Alkalmazások panel is, amely tartalmazza az alapértelmezett alkalmazások beállításokat, és egy új Adatvédelem és Biztonság panel is érkezett, ami kissé más, mint az előző Adatvédelmi panel.

A Loupe képnézegető kapott egy új billentyűparancsot a képek végleges törléséhez (Shift+Delete), egy gombot a helykoordináták másolásához a kép tulajdonságaiban, támogatást az új ablakban történő képmegnyitáshoz, hogy több képernyőhelyet foglalhasson (40% vs 30%), valamint a város megjelenítése is a programbba került, amennyiben a lokációja is ismert, és a kép készítés helye kevesebb mint 15 km-re van, a korábbi 100 kilométerrel szemben.

A Loupe kapott egy új építési lehetőséget, amely lehetővé teszi a rendszerintegrátorok számára az alkalmazás opcionális X11 függőséggel történő fordítását, támogatást kapott az "összetett kártyák" animáció használatához, amikor képek változtatására gombokkal történik, valamint egy változtatást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára képek megváltoztatása billentyűparancsok segítségével történő műveletek animációnak kikapcsolását is.

A GNOME Térképek alkalmazás számos fejlesztést kapott ebben a béta verzióban, például egy autópálya jelzőtábla leképzőt, amely az OSM-Americana meghatározásait használja, hogy helyi jelzőtáblákat jelenítsen meg néhány területen. Ha a kísérleti térkép nézetet használják, az most az új GNOME térképstílust használja. A rendszer óraformátumának (12h/24h) megjelenítése sandbox használatakor is. Frissített ikonok a POI böngészői felületén és frissített felület a kedvencekhez üres nézettel.

A GNOME Sakk játék végre frissítést kapott a v43-ról a v46-ra és kapott kiemelést a releváns bábuk esetén, amikor a király sakkot kap, egy új billentyűparancsot az előző és következő lépés megtekintéséhez, HIG (Human Interface Guidelines) támogatást a eszköztippekhez, javított stílust az üzenet párbeszédekhez, főmenü fejlesztéseket, és javított billentyűparancsok kijelzést a súgó áttekintőben.

A GNOME Kapcsolatok alkalmazás tanúsítvány ellenőrzést kapott az RDP (Távoli Asztal Protokoll) esetén, támogatást a tartományokhoz, javított bevezető szöveget, javított alkalmazás adatot az AppStream 1.0-hoz, valamint lehetőséget az ikon megváltoztatására, amikor a tanúsítvány megváltozik.

A GNOME Tweaks képes a shell témák keresésére az alapértelmezett gnome-shell téma könyvtárban, támogatás nyert a gyorsított profil kiválasztásához érintőtábláknál, és egy sötét stílus háttér opciót megjelenésben. Az "Audio Overamplification" és a "Disable Touchpad While Typing" lehetőségek eltávolításra kerültek.

A GNOME Kezdeti Beállítások kapott javításokat az avatar generáláshoz és az Üdvözlő oldalhoz, a GNOME Szövegszerkesztő most ellenőrzi a fájlokat a lemezről, mielőtt visszaállítaná a piszkozatokat, hogy elkerülje a törölt fájlok megjelenítését, és az xdg-desktop-portal-gnome újratervezett képernyőválasztóval rendelkezik.

A Mutter újdonságait áttekinve, a GNOME Shell 46 béta verziója javításokat hoz a magas kontrasztú és az alapértelmezett stílus terén, és támogatást nyújt az automatikus csatolási értesítések bezárásához, amikor a meghajtó lecsatlakozik. A billentyűzet modell konfigurációja is biztosított, továbbá fejlécet kapott az értesítésekhez. Emellett javított megjelenést nyújt a szimbolikus ikonoknak az értesítésekben.

Ezenkívül, a GNOME Szövegszerkesztő alkalmazás mostantól alapértelmezés szerint szerepel a kezdőképernyőn. A minimalizálás animációja javítva lett, és az átkapcsoló megjelenése finomítva lett. A screencast hibakezelése javult. A sötétítő hatás megmaradt a modális párbeszédablakokban a tevékenységek áttekintésében.

A GNOME Kiterjesztések alkalmazás néhány fejlesztést kapott, mint például az adaptív párbeszédablakok támogatása és az ablakállapot megjegyzése. Továbbá, a GNOME Shell 46 béta újraépíti az eszközöket a monitor elrendezés kapcsolóban, helyreállítja a menü igazítást az RTL helyszíneken, és hozzáadja a hiányzó shift szinteket a grúz OSK elrendezéshez.

Ezzel a kiadással a GNOME Shell mostantól egyetlen forrást fog használni az összes rendszer értesítéshez. Több hibát is javítottak ebben a béta verzióban, ideértve a pillanatnyi Wayland ablakok hatásait, a billentyűzet háttérvilágítás csúszkájában lévő visszajelzést, ikon méret regressziót a kezdőképernyőn, valamint az áttekintési keresési eredményekből a munkamenetbe való áttérést.

Másrészt, a Mutter 46 béta több felkészülést tartalmaz az előkészületben lévő változó frissítési arány támogatásához, megvalósítja az egérkurzor hőtérpontjait az összes virtualizált meghajtónál KMS atomikus esetén azokhoz a kernel verziókhoz, ahol az egérkurzor hőtérpontjai a DRM magjában találhatók.

A Mutter 46 béta újrakonfigurálja a Wayland fókuszkezelést, és lehetővé teszi az XKB modellek konfigurálását azoknak, akik egyedi billentyűzet elrendezéssel vagy szabálytalan billentyűzetekkel rendelkeznek. Ez a verzió engedélyezi a KMS (Kernel Mode Setting) határidő időzítés a virtuális terminál váltása során.

Továbbá, a Mutter 46 béta helyreállítja az IM állapot kiürítését a billentyűesemények kezelése előtt, támogatást ad a KMS (Kernel Mode Setting) tulajdonságokhoz a Broadcast RGB/RGB tartományhoz, és az EGL konfigurációs formátumhoz, valamint az Alt módosító kezeléséhez a érintőtábla műveletekben. Támogatást kapunk a radír és toll eszközök külön kezeléséhez is.

Végül, de nem utolsósorban, a Mutter 46 béta verziója megvalósítja a közvetlen kimenetet a levágott és skálázott felületekhez, javítja az elveszett billentyűzetfókuszt a felugró ablakok elutasítása után, javítja a pad gyűrű becsomagolásának kezelését, cseréli a toll gombokat a hagyományos sorrendhez, és javítja a nem modális átmenetek középpontját a szülő felett.

További részletekért tekintse meg a kiadási bejelentés oldalt, ahonnan letöltheti a GNOME OS 46 béta ISO képét, ha tesztelni szeretné a GNOME 46 béta asztali környezetet.

A GNOME 46 béta verziója nyilvános tesztelésre elérhető különböző fejlesztői disztribúciók részeként. Akár Arch Linuxra is telepíthető a GNOME 46 béta ezen leírás alapján. Ne feledje azonban, hogy ez egy kiadás előtti verzió, nem alkalmas a produktív használatra.