A Kubuntu a régi KDE-val jelenik meg?

A Kubuntu 24.04 LTS nem KDE Plasma 6.0-tal jön!
A Kubuntu 24.04 LTS alapértelmezés szerint nem használja a KDE Plasma 6.0-t.

A Kubuntu Tanács tagja, Rick Timmis áttekintést adott egy közelmúltbeli értekezletről, amelyen egyhangúlag megállapodtak többek között a KDE Plasma 6 alfajának elkészítésében, amely az októberi 24.10-es kiadást célozza meg az áprilisi LTS helyett.

Az Ubuntu Studio vezetője, Erich Eickmeyer szintén hivatkozik a Discourse-ról szóló megállapodásra , megerősítve, hogy „a Kubuntu Tanács egyhangúlag a Plasma 5-ön maradás mellett döntött".

A KDE Plasma 6.0 február 28-án jelenik meg. A Kubuntu 24.04 LTS április 25-én jelenik meg. „Bizonyára elég idő?” –kérdezhetnéd.

Nem egészen.

Az Ubuntu 24.04 funkció befagyasztása és a Debian import befagyasztása február 29-én lesz. Ez azt jelenti, hogy nincs igazán idő arra, hogy egy teljes asztali környezetet, a mögöttes keretrendszereket és a szükséges alkalmazásokat odaállítsa, ahol kell, importálni, integrálni és iterálni rajtuk, majd tesztelni, hogy minden jól működik együtt.

A tesztelés pedig rendkívül fontos, tekintve, hogy a Kubuntu 24.04 egy hosszú távú támogatási kiadás – a KDE Plasma 6 pedig rengeteg változtatást tartalmaz az asztali élmény teljes szélességében. Nem beszélve arról, hogy az alapértelmezett a Wayland, amelyet a Kubuntu-felhasználók szívesen használni fognak.

A KDE Plasma 5 visszatartása tehát kiábrándítónak hangzik, de ez „jobb a jól bejárt úton” – az LTS-kiadásoknak a lehető legkőkeményebbnek kell lenniük. Az emberek számítanak rájuk!

Emellett a KDE Plasma 5.27 remek kiadás, amelyhez ragaszkodni lehet. Gyors, jól felszerelt és megbízható. A Kubuntu 24.04-re való frissítésnek számos egyéb oka is lesz, például több ezer frissített csomag az archívumban, a Linux 6.8-as kernel, újabb grafikus illesztőprogramok és még sok más.

Ráadásul mindig megvan az esélye, hogy a Kubuntu backports PPA elérhetővé teszi a KDE Plasma 6.0-t az LTS felhasználók számára, amint a Kubuntu 24.10 októberben megjelenik.

Számomra kicsit csalódás, hogy az egyik legnagyobb KDE-t adó disztribúció nem a legfrissebb KDE verzióval érkezik. A dolog nagyon jól mutatja a Linux fejlesztésekben az összehangolás hiányát. Amikor majd esetleg lesz hozzá Kubuntu backports PPA, akkor meg a KDE már újabb verziót fejleszti.

Hozzászólások

Kár

A KDE Neon viszont kiadott egy olyan iso-t, amely 22.04 alapon (pontosan azt a szisztémát követve mint a Linux Mint) napi frissítésekkel hozza a KDE 6-ot, amiben tényleg sok újdonság van, Wayland, amire már rá lehet fogni, hogy müködik, bár szerintem még nem az igazi, de kétségtelenül fejlődik. A Kubuntu pedig bejelenti, hogy a még a sehol nem látható 6.8-at fogja használni az LTS kernel helyett, de a müködni látszó Plasma 6-ot nem. Mondjuk Ubuntut, Kubuntut nem használok, Plasma-t, Gnome-ot viszont más disztróval igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve