A digitális hangmunkaállomás új verziója

kami911 képe

Az Ardour 8.4 kiadása már megjelent és mindenki számára elérhető. Az Ardour egy nyílt forráskódú digitális audio munkaállomás (DAW) szoftver, amelyet hangszerkesztésre és zenei produkcióra használnak. Az Ardour számos funkciót és eszközt kínál a hang- és zenekészítéshez, beleértve a hangszerelési, keverési, módosítási és rögzítési funkciókat. Az Ardour 8.4 kiadása kicsivel több mint két hónappal az Ardour 8.2 után érkezik (az Ardour 8.3 kiadás kimaradt egy kritikus hiba miatt), és kísérleti támogatást vezet be az AAF (Advanced Authoring Format) fájlok importálásához. Mivel ez a funkció kísérleti jellegű, a fejlesztők arra kérik a felhasználókat, hogy küldjenek visszajelzést és jelentsenek hibákat.

Az Ardour 8.4 egy másik fontos változása az frissített grafikus felhasználói felületi eszközkészlet (GTK), amely biztosítja, hogy az alkalmazás támogatva legyen a jelenlegi és jövőbeli verziókon a népszerű GNU/Linux disztribúciókban. Ez a változás lehetővé teszi a felhasználók és a Linux disztribúció karbantartók számára, hogy továbbra is képesek legyenek az Ardour-t forrás felépíteni.

„Talán a legfontosabb változás az, hogy a grafikus felhasználói felületi eszközkészletünk (GTK v2) forráskódját az Ardour forráskódjába helyeztük,” – mondta Paul Davis. Majd folytatta: „Ez szabaddá tesz minket és az eszközkészlet olyan részeinek lecsupaszításában is segít, amelyeket nem használunk, és szükség szerint módosítható lesz a jövőben. Ez azt is jelenti, hogy még a Linux disztribúciók telepítési változatai is tartalmazni fogják a mi GTK-hoz való patch-einket, ami eddig nem volt jellemző és könnyen elérhető.”

Továbbá a Linux felhasználók számára ez a kiadás bevezeti az új „adwaita” színválasztékot, ami a GNOME Adwaita témáján alapul. Emellett javítja az újabb Linux disztribúciók támogatását az ardour --gdb használatával.

Az Ardour 8.4 továbbá frissíti több vezérlő támogatását, köztük az Akai MIDIMix, Lexicon MPX100, Yamaha SY85, Donner DMK25, Arturia MiniLab 3, és FaderPort 8 eszközökhöz. Ezenkívül ez a kiadás a MIDI CC alapértelmezett értékeit is újra beállítja, hogy jobban megfeleljenek a MIDI specifikációnak.

Különféle egyéb változások közé tartozik az aktualizált régiócsoportok frissítése, így azok nem szednek össze többi felvételt egyetlen sávra.

Természetesen több hibát is javítottak, amelyeket megismerhet a kiadási jegyzetből. Eközben letöltheti az Ardour 8.4-et az hivatalos webhelyről vagy a Flathub-ról, ha Flatpak alkalmazásként szeretné telepíteni.

Letöltés

Az Ardour-ról

Ardour használható zeneszerzőknek, zenészeknek, hangmérnököknek és stúdiótechnikusoknak egyaránt. A szoftver számos professzionális funkciót kínál, mint például több sávos kezelés, MIDI támogatás, automatizálás, effektek, VST/AU bővítmények támogatása és sok más. Emellett teljes körű sztereó és többcsatornás hangkeverési lehetőségeket is kínál, amelyek segítségével komplex hangtereket hozhat létre és keverhet.

Ardour egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, ami azt jelenti, hogy bárki letöltheti, használhatja és módosíthatja azt a saját igényei szerint. Ez a szoftver különösen népszerű a zenei közösségekben és a stúdiókban, ahol a zenei produkció és hangmérnöki munka folyik. Az Ardour hozzájárul a zenei alkotók és hangmérnökök eszköztárához, hogy zenét hozzanak létre és keverjenek.

A kézikönyv

A kézikönyv jelentősen kibővült és frissült a 8.0 verzió megjelenésével, érdemes átolvasni a kézikönyvet.