Újabb frissítés érkezett az MX Linuxhoz

Az MX "Libretto" sorozatának második frissítése, a 23.2 továbbfejlesztett témát, új eszközöket és PipeWire 1.0-t kínál.
Alapvetően ennyit elegendő tudni, de én kicsit jobban kifejtem a témát. A kedvenc MX Linux újabb pontkiadást tett közzé. Akinek már telepítve van, a frissítéseket megkapja, így nincs semmi teendője. Aki pedig most szeretné kipróbálni már az új ISO éri el ezen az oldalon. Itt olvashatsz arról is mit tartalmaz újdonságképp ez a kiadás.

Nézzük is végig mire számíthatunk

Az MX-23.2 az MX-23 kiadásunk első frissítése, amely hibajavításokat, kerneleket és alkalmazásfrissítéseket tartalmaz az MX-23 eredeti kiadása óta. Ha már fut az MX-23, akkor nincs szükség újratelepítésre.

  • A telepítőt frissítették: az fstab generálásával kapcsolatos frissítést kapott, a gui (felhasználói felület) egyszerűsítésével és a „toram” live szolgáltatás felhasználóinak javításaival. Ha nem telepítesz újra, akkor ezek nem érdekesek.
  • Új „MX Locale” eszköz a rendszer területi adatainak, a rendszer alapértelmezett nyelvének stb. kezeléséhez. Ez kényelems, bár mindent máshol is elérsz, illetve telepítéskor megadhattál. Jó dolog, sok helyen látni hasonlót.
  • Új „papirus-folder-colors” eszköz, ami egy szórakoztató kis eszköz papirus családba tartozó témák készítéséhez különböző mappaszínekkel. Praktikus, ha ezt a témát szeretnéd megváltoztatni. Eddig szövegfájlok szerkesztésével érhetted el ezt, ami nem egy kezdőbarát megoldás.
  • Az AHS Xfce kiadás tartalmazza a 6.6-os liquorix kernelt, frissített firmware-t és mesa könyvtárakat. Az automatikus frissítések engedélyezésére az MX-Packageinstaller Népszerű alkalmazások Kernelek menüpontban van lehetőség. Mindenképp érdemes a kerneleket karban tartani, hiszen a biztonsági javításokat szeretnénk megkapni! Fontos tudni, hogy a 6.6-os kernel csak az AHS, azaz fejlett hardverhez gyártott verzióban van!
  • A KDE/plasma iso a webcamoidot kamoso-ra cseréli. Állítólag jobb, de soha nem használtam.
  • Az Xfce és a fluxbox kiadásban a webamoidot guvcview-ra cserélik.
  • Javítja az mx-comfort témákat néhány olyan alkalmazásnál, amelyek fehér háttéren fehér szöveget, fekete alapon fekete szöveget tartalmaztak. Ez már egy fontos javítás, bár kérdés, hogy alapból ez miért nem volt így?
  • A „build-essential” csomagok már megtalálhatók az ISO-ban, azoknak a felhasználóknak, akiknek esetleg le kell fordítaniuk valamilyen illesztőprogramot, és nem tudnak csatlakozni az internethez. Offline telepítésnél jól jön.
  • Pipewire 1.0-t kapjuk, modern hangrendszer, kérdéses, hogy mások miért nem ezt használják?
  • “MX LINUX Desert Landscape” Háttérkép is belekerült.
  • Frissített kézikönyv és nyelvi állományok

Ahogy látod kisebb változtatásokkal érkezik meg az új MX Linux.

Hozzászólások

Az a problémám a Debianal az

Az a problémám a Debianal az eredetivel is, hogy már nem tud lejátszani egy DVD vagy egy CD-t. Nem látja a meghajtót az író olvasót. Nem másolt anyagot szeretnék lejátszatni, hanem régebbi eredeti vásárolt DVD-t és CD-t. Az LMDE6 és Arch Linux gond nélkül kezeli mind a kettőt de Debianon  (MX Linuxon is) még a VLC sem látja a lemezeket. Tudom pendriveról is lejátszható de mint az előbb írtam ez mind eredeti rock koncert DVD elég drága volt már régebben is és nem szívesen dobnám ki. ( Black Label Society, Black Sabbath, Ozzy stb.) Ha valaki esetleg tudja hogyan lehet a Debianon elindítani egy DVD-t kérem írja le itt. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

MX Linux

Megvan elnézést a zavarásért. MX Linuxon megoldható a DVD lejátszás. Van a rendszerben egy MX Kodektelepítő, csak ezt kell lefuttatni. https://ibb.co/j3XHhyz Az eredeti síma Debianon nem tudom, hogyan kell ezeket a kodekeket telepíteni. Majd kiderítem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve