Új funkciók a Nautilusban

A Nautilus (Fájlok) fájlkezelő további új funkciókat kapott a GNOME 46 asztali környezet 2024. március végi kiadása előtt, mivel a fejlesztők a hétvégén új alfa buildet tettek közzé.

A GNOME 46 asztali környezet jelenleg nyilvános alfa tesztelésre érhető el, és a Nautilus kapott egy frissítést, amely javította az egyéni mappa ikonok felfedezhetőségét, a jelszó megerősítését védett ZIP-archívumok létrehozásakor, valamint a tulajdonos/csoport- és egyéb engedélyek módosításának lehetőségét.

Az alfa build a 4 GB-os korlátot meghaladó fájlok másolási/mozgatási műveleteinek észlelését is hozzáadta FAT fájlrendszereken, részletes dátum- és időformátum-beállítást, valamint több Alt+Up visszaállításának lehetőségét az Alt+Down billentyűkombinációval.

Most a Nautilus 46 új alfa buildje elérhető nyilvános tesztelésre, még több új funkcióval, beleértve a nézetváltás lehetőségét a mappa újratöltése nélkül, a műveletek listáját az oldalsáv alján, az Egyéb helyek hálózati nézetre cseréjét, a csatlakoztatott meghajtók listája az oldalsávban, az almappa betöltési jelzése, valamint a kiválasztott fájlok rögzítésének lehetősége a vissza- és előremeneti előzményekbe.

Ezen felül az új Nautilus 46 alpha build javítja a "több fájl tulajdonságai" párbeszédpanel teljesítményét, javítja a nézet teljesítményét, ezres elválasztóval megjeleníti a mintavételezési frekvenciát kHz-ben, javítja a miniatűrök fontossági sorrendjét a nem alfabetikus rendezési sorrendhez. A dokumentumokhoz a Recent from Properties, és a Markdown fájlokat szöveges dokumentumként kezeli a keresésben.

Ezen felül javítja a virtuális fájlok kezelését, elemleírást ad a csillaggombhoz, javítja a felhasználói felület nagybetűs írását és a megjegyzéseket, megjeleníti a megfelelő billentyűparancsot a menüben a Redo funkcióhoz, kijavítja a lapok eszköztippjeit a jelöléshez és a kereséshez, értesítést küld megtekintheti az elemek nevének változásait a kisegítő lehetőségek érdekében, és különféle, a megtekintéssel kapcsolatos hibákat, memóriaszivárgást és figyelmeztetéseket csatlakoztathat a stabilabb és megbízhatóbb élmény érdekében.

A fejlesztők a nézet architektúráját is jelentősen átalakították, eltávolították a halott kódot a nézetekből és a CSS-stílusokból, és frissítették a manual oldalt. Azok a korai alkalmazók, akik a Nautilus új alfa buildjét szeretnék kipróbálni a GNOME 46 asztali környezetben, letölthetik és lefordíthatják a forrás tarball-t innen.

A készülő GNOME 46 asztali környezet fejlesztési ciklusának következő lépése a béta verzió, amely jelenleg 2024. február közepére várható, a GNOME 45.4 és GNOME 44.9 stabil buildek mellett. A GNOME 46 Release Candidate (RC) verziója március elején várható, míg a végleges kiadás 2024. március 20-ra várható.

Ami fontos, bár forrásból lehet jelenleg csak telepíteni, de leírom: ez TESZTELÉSRE való, éles felhasználásra NEM!