Linux Mint 21.3 EDGE ISO Linux 6.5-tel érkezik

Linux Mint 21.3 EDGE ISO Linux 6.5-tel érkezik, a hardverproblémák megoldására. Néhány hardverprobléma a közelmúltban megjelent AMD GPU-kkal, valamint egyes Acer laptopokban használt vezeték nélküli chipekkel és SSD-vezérlőkkel kapcsolatban merült fel a hibák. Miközben azt reméltük, hogy karácsonyfáink alatt láthatjuk a Linux Mint 21.3 „Virginia” kiadását, a Linux Mint projekt új havi frissítést tett közzé, hogy tájékoztasson minket a közelgő kiadás és az EDGE ISO állapotáról.

Mindenekelőtt úgy tűnik, hogy nem sikerült kijavítani az összes olyan hibát, amelyet a felhasználók jelentettek a Linux Mint 21.3 béta fázisa során, ami azt jelenti, hogy még egy kicsit várnunk kell a végső kiadás megjelenésére. Sajnos a Linux Mint csapata az írás pillanatában nem közölt megjelenési dátumot. Ami - véleményem szerint - egy helyes gondolat, hiszen inkább legyen jobb, mint gyorsabban kiadott. Ha határidő szorítja az embereket esetleg a biztonság, stabilitás látja kárát.

Egy másik érdekes frissítés a közelgő Linux Mint 21.3-as kiadáshoz az a tény, hogy az EDGE ISO-t, amelyet általában a normál ISO-nál újabb kernelverzióval szerelt, frissítik a Linux kernel 6.5-re, amely nemrég érte el az élettartama végét, néhány hardver megoldása érdekében Mert problémák voltak a legújabb AMD GPU-kkal, valamint egyes Acer laptopokban használt vezeték nélküli chipekkel és SSD-vezérlőkkel.

„A BÉTA-tesztelés során kompatibilitási problémákat azonosítottunk a Linux Mint és az új hardvereszközök között (legutóbbi AMD grafika, de az Acer laptopokban használt vezeték nélküli lapkakészletek és SSD-vezérlők). Ezeket a kernelsorozat 5.15-ről 6.5-re való frissítésével oldják meg” – mondta Clement Lefebvre a _2023. decemberi havi hírlevélben
A jelenlegi Linux Mint 21.2 „Victoria” kiadás EDGE ISO-ját az Ubuntu 22.04.3 LTS (Jammy Jellyfish) Linux kernel 6.2-vel (HWE) szállítják. A közelgő Linux Mint 21.3 „Virginia” kiadásban a 6.5-ös Linux kernel szerepel majd az EDGE ISO-hoz, amely valószínűleg később jelenik meg, mint a szokásos ISO-k.

A Linux Mint 21.3 „Virginia” várhatóan a legújabb Cinnamon 6.0 asztali környezettel érkezik a zászlóshajó kiadásokhoz, valamint az Xfce 4.18 és MATE 1.26 asztali környezettel az Xfce és MATE kiadásokhoz. Érdemes megjegyezni azt a tényt, hogy a Cinnamon kiadás kísérleti Wayland-t kínál majd. Opcionális, azaz induláskor választod ki mivel induljon! A Wayland kísérleti, teszt lesz, a teljes átállásra van még két év.

A Linux Mint 21.3 teljes mértékben támogatja a SecureBootot, az EFI módot a GRUB rendszerbetöltőhöz, a frissített Hypnotix és Warpinator alkalmazásokat, valamint a grafikai fejlesztéseket. A motorháztető alatt a Linux Mint 21.3 az Ubuntu 22.04.3 LTS-en fog alapulni, és Linux kernel 5.15 LTS hajtja majd.