Hangover 9.0 bevezeti a RISC-V támogatást

A Hangover 9.0 bevezeti a RISC-V támogatást, új platformokra bővítve elérhetőségét. Nézzük át az új funkciókat.
A fejlesztők számára izgalmas fejlesztésként a Hangover projekt nemrég kiadta legújabb verzióját, a Hangover 9.0-t, amely új lehetőségeket nyit a Windows alkalmazások zökkenőmentes futtatásához ARM64 rendszereken. Ez az innovatív projekt felhívta a figyelmet az x86_32 Windows-alkalmazások futtatására az aarch64 Wine-on, ami játékoknál sokat jelenthet.

A Hangover egyedi megközelítést alkalmaz, különféle emulátorokat használ DLL-ként, hogy emuláljon bizonyos alkalmazásokat, nem pedig egy teljes Wine-telepítést. Ez a módszer biztosítja, hogy amikor egy alkalmazás Windows/Wine rendszerhívást hajt végre, mint például az NtUserCreateWindowEx, az emulátoron kívül működjön, ami nem emulált, gyors és natív teljesítményt eredményez. Nevezetesen, a Hangover nem emulál semmi Unix-szal kapcsolatos dolgot, ami hozzájárul a gördülékenyebb felhasználói élményhez. Ha nam vagy technomágus, akkor nem is nagyon kell ezeket érteni, elég ha örömmel használod a lehetőséget.

A Hangover 9.0 kiadás egy új ágat vezet be, amely megkönnyíti az x86 (i386) és ARM32 architektúrákhoz épített 32 bites Windows alkalmazások futtatását ARM64 (Aarch64) környezetben. A projekt jelenleg a RISC-V architektúra Hangover változatának megvalósításán is dolgozik, bővítve kompatibilitási platformjait.

Főbb jellemzők és frissítések a Hangover 9.0-ban:

  • QEMU-kompatibilitás a WoW64 réteggel: A felhasználók mostantól a QEMU-t is kihasználhatják a Wine-ban elérhető WoW64 réteg mellett, lehetővé téve a 32 bites Windows alkalmazások futtatását 64 bites Unix rendszereken. Ez a frissítés biztosítja az x86_32 és ARM32 architektúrák támogatását.
  • FEX emulátor támogatás: Ez a kiadás támogatja a FEX emulátor PE formátumban és Unix buildekben történő használatát is. A jövőbeli tervek között szerepel a Unix FEX összeállítások fokozatos kivonása a PE formátumú összeállítások javára.
  • Box64 emulátor integráció: A kiadás teljes integrációt biztosít a Box64 emulátorral, javítva az általános emulációs élményt.
  • A Debian csomag elérhetősége: A kész deb csomagok A Debian 11 és Debian 12 számára már elérhetőek. A projekt a közeljövőben Ubuntu és Alpine Linux csomagok kiadását is tervezi.
  • RISC-V architektúra támogatása: Folyamatban van a Windows-alkalmazások RISC-V architektúrán alapuló környezetekben történő elindításának biztosítására irányuló fejlesztés, amely bemutatja a projekt elkötelezettségét a kompatibilitás bővítése iránt.
  • x86_64 architektúra emuláció: Erőfeszítéseket tesznek az x86_64 architektúra emuláció támogatásának újbóli bevezetésére, lehetővé téve a felhasználók számára 64 bites Windows alkalmazások futtatását, amely funkció hiányzik a 0.8-as ágból.

Ezenkívül a Hangover 9.0 illeszkedik a Wine Staging 9.0 projekthez, és 505 további javítással biztosítja a Wine kiterjesztett verzióit. Ez a kiadás szinkronizálódik a Wine 9.0 kódbázissal, és frissíti a vkd3d legfrissebb javítást, így vonzó opcióvá válik azok számára, akik kísérleti funkciókkal rendelkező, haladó megoldásokat keresnek.

Az LGPL-2.1 licenc alatt terjesztett Hangover 9.0 jelentős előrelépést jelent az emulációs környezetben, és fokozott kompatibilitást és teljesítményt ígér az ARM64 rendszereken futó Windows alkalmazásokhoz.