A Solus Linux új kiadása megérkezett

Megjelent a Solus 4.5 Calamares Installerrel, PipeWire, Linux 6.6 és az új Xfce kiadással. Ez a kiadás ROCm támogatást is nyújt az AMD hardverekhez, valamint a legújabb GNOME 45.2 és KDE Plasma 5.27.10 asztali asztali környezettel érkezik.
A Solus disztribúció mögött álló fejlesztők bejelentették a Solus 4.5 kiadását és általános elérhetőségét, mint a legújabb telepítő és élő adathordozót ehhez a független fejlesztésű disztribúcióhoz.

A „Resilience” névre keresztelt Solus 4.5 hat hónappal a Solus 4.4 után itt van, és bemutat egy új Xfce kiadást, amely felváltja a korábbi, már nem karbantartott MATE kiadást, és a legújabb Xfce 4.18 asztali környezettel. A meglévő felhasználókat arra kérik, hogy állítsák át MATE-telepítéseiket a Budgie-re vagy az új Xfce-kiadásra.

„XFCE-kiadásunk hagyományos asztali elrendezést tartalmaz alsó panellel és a Whisker Menu alkalmazásmenüvel” – mondta David Harder. „A Qogir GTK témát és a Papirus ikontémát használja az elegáns és modern megjelenés érdekében. A Blueman minden Bluetooth-igényét kielégíti. Ez a kiadás nagyon sok munkát igényelt, és örömmel osztjuk meg Önökkel!”

A Budgie zászlóshajó kiadása sötét stílustámogatást kapott, ahol a „Sötét téma” átváltása a Budgie beállításokban beállítja a sötét téma preferenciáját az alkalmazásokhoz, alapértelmezés szerint a Budgie trash kisalkalmazást, valamint a szokásos életminőség-javításokat tartalmazza.

Másrészt a GNOME kiadás a legújabb GNOME 45.2 asztali környezetre frissült, amely alapértelmezés szerint tartalmazza a Speedinator bővítményt, hogy felgyorsítsa az animációkat a GNOME Shellben, egységes megjelenést biztosít a GTK3 és GTK4 alkalmazások számára, és alapértelmezés szerint középre igazítsa az új ablakokat.

A KDE Plasma kiadás a legújabb KDE Plasma 5.27.10 LTS, KDE Gear 23.08.4 és KDE Frameworks 5.113 kiadásokkal érkezik, amelyek mindegyike a Qt 5.15.11 LTS alkalmazási keretrendszerre épül, miközben a Solus csapata mostanában keményen dolgozik azon, hogy alkalmazkodjon a közelgő KDE Plasma 6 kiadáshoz.

A Solus 4.5 kiadás másik kiemelkedő pontja a Calamares grafikus telepítő megvalósítása, amely új telepítési élményt biztosít a felhasználóknak, ahol olyan fájlrendszereket használhatnak, mint a Btrfs, megadhatják saját partíciók elrendezését, vagy akár teljes lemezes titkosítást is engedélyezhetnek.

Ugyanez vonatkozik a Solus 4.5 alapértelmezett médiakeretére is, amely a PulseAudio-t és a JACK-ot PipeWire-re cseréli, és jobb és megbízhatóbb Bluetooth hang- és teljesítményfejlesztéseket tesz lehetővé.

Az AMD hardvereknél a Solus 4.5 bevezeti a ROCm támogatást, hogy GPU-gyorsítást biztosítson a GPU-ra éhes alkalmazásokhoz, például a Blenderhez, de lehetővé tegye a hardveresen gyorsított gépi tanulást is. A Solus fejlesztői elmondták, hogy keményen dolgoztak azért, hogy a ROCm kompatibilitását a lehető legtöbb hardverre kiterjesszék, „beleértve azokat is, amelyeket az AMD hivatalosan nem támogat”.

A motorháztető alatt a Solus 4.5-öt a Linux kernel 6.6 LTS hajtja. Természetesen az összes legújabb GNU/Linux technológiát és nyílt forráskódú szoftvert is megkapja, mint például a legújabb Mesa 23.3, Firefox 121 webböngésző, LibreOffice 7.6 irodai programcsomag és még sok más.

A Solus 4.5-öt azonnal letölthető a hivatalos webhelyről, ahol mind a négy kiadás megtalálható a Budgie, GNOME, KDE Plasma és Xfce asztali környezetekkel. Természetesen ez a kiadás új telepítésekre vonatkozik, mivel a meglévő Solus-felhasználóknak csak a telepítéseiket kell mindig naprakészen tartaniuk.