A GNOME új rendszerfigyelő bővítményt készít

A GNOME új rendszerfigyelő bővítményt készít a GNOME Shellhez, aminek már rég itt az ideje.
A CPU, a memória és a hálózati tevékenységek szemmel tartása a GNOME Shellben egyszerű a feladatra szabott, közösség által épített bővítmények sorának köszönhetően. Most egy új lehetőség érhető el a GNOME Shell felhasználók számára, amelyet maga a GNOME tervezett, fejlesztett és támogat.

Miért érdemes saját erőforrás-figyelő kiegészítőt létrehozni?

Florian Müllner GNOME fejlesztő elmagyarázza :

„Régesrégen beépítettünk egy rendszermonitor-bővítményt, amely CPU/memória grafikonokat adott a (rég eltűnt) üzenettálcára. Az ilyen típusú bővítmények iránti kereslet azonban nem csökkent addig a pontig, amikor az RHEL tartalmazza a régi bővítmény újraélesztett változatát.”

A folyamatos igény fényében vadonatúj rendszermonitor-bővítést építettek. Az új iteráció valószínűleg nem szenved a régi verzióbantalált CPU- és memóriahibáktól.
Ez a kiterjesztés (mint az összes GNOME által készített) teljesen opcionális, és nem része magának a GNOME Shellnek Ttehát ha nincs kedved használni, nem kötelező!

Hivatalos GNOME rendszerfigyelő bővítmény

Elrejti azokat a jelentéseket, amelyekre nincs szüksége a felhasználónak ígéret szerint. Ami nagyon kényelmes, hiszen nem minden rendszerinfó kell, vagy legalábbis nem mindegyiket akarom mindig látni.

Mint említettük, rengeteg hasonló rendszerfigyelő stílusú GNOME Shell-bővítmény létezik már. Néhány alapvető, néhány személyre szabható, és néhány erőforrás-barátabb, mint mások!

A GNOME új System Monitor bővítménye inkább az alapoldal felé hajlik – de ez nem negatívum: a bonyolultság költségekkel járhat, vagy elhomályosíthatja a fő használati célt. az átláthatóságot.

Telepítés után egy sor ikont szúr be a felső sávba, és mellettük a következő dolgokhoz tartozó releváns terheléseket/sebességeket jeleníti meg:

  • CPU terhelés (globális; nem magonként)
  • Memóriahasználat
  • Swap használat
  • Hálózati feltöltési sebesség
  • Hálózati letöltési sebesség

Egyes ikonok, például a CPU, még a színét is megváltoztatják nagy terhelés esetén. Ez egy kellemes érintés. A legtöbb esetben a felső sáv monokromatikus elemekből áll, amitől a vérvörös hirtelen felpattanása sokkal feltűnőbbé válik.

Az ikonsorra kattintva egy kis menü nyílik meg. Innen kiválaszthatjuk, hogy mely erőforrások jelenjenek meg a panelen, ami azt jelenti, hogy csak azokat a statisztikákat lehet látni, amelyek valóban érdeklik a felhasználót, a többi rejtve marad.

Ezen túlmenően semmilyen beállítás nem érhető el, így nem módosíthatjuk a lekérdezési időközt, nem rendezhető át az elemek, nem rejthetjük el az összes ikont vagy bármi mást. De mivel rengeteg harmadik féltől származó bővítmény létezik, amelyek lefedik ezeket az alapokat, azok, akiknek szükségük van ilyen lehetőségekre, már biztosítottak.

Nem érted a szükségét?

Amikor egy ilyen típusú bővítményről írok, általában néhány érdeklődő megjegyzés érkezik az olvasóktól, amelyek azt kérdezik: „Miért használják ezeket az emberek? “.

Nem tudok egy egyszerű „igen... – szóval ezért!” válaszolni erre, tekintettel arra, hogy gazdag, összetett emberek vagyunk, eltérő szükségletekkel.

Tudom, hogy sokan telepítenek ehhez hasonló bővítményeket, és a hét minden napján, 24 órában futtatják őket, különösen azért, hogy folyamatosan figyelemmel kísérhessék a rendszer erőforrás-használatát. Ez nem új jelenség, tekintve, hogy a Conky-szkriptek, amelyek népszerűek voltak, sokan szinte mindig élő, frissítő rendszererőforrás-statisztikával rendelkeznek.
Mások, például én, csak szükség szerint telepítenek/engedélyeznek rendszerfigyelő kiegészítőket, általában hibakeresési, problémakeresési vagy enyhe kíváncsiságból.

Mindkét esetben nagy kényelmi tényező top futtatásához képest a terminálban, vagy megnyitni egy rendszerfigyelő alkalmazást.

A panel statisztikái bármikor megtekinthetők, nem takarják el őket más ablakok, és nem kell emlékeznie arra, hogy fókuszba állítsa vagy ellenőrizze őket az ember. Ennek megfelelően nagyobb az esélye annak, hogy a váratlan CPU/memóriacsúcsokat ténylegesen észrevegye a felhasználó, amint azok bekövetkeznek.

Jól hangzik! Mikor használhatom?

Az új GNOME System Monitor bővítmény (feltételezem) a „gnome-shell-extensions” csomag frissítésében érkezik, amely valószínűleg a GNOME 46 kiadásával márciusban érkezik. Az Ubuntu ezt a csomagot tartalmazza az archívumában, így minden frissítésnek be kell érkeznie a 24.04 LTS-hez.

Technomágus vagy és nem akarsz addig várni?

A forráskód elérhető a GNOME Gitlab-on.

Ellenkező esetben ez a bővítmény a közeljövőben szinte biztosan felkerül a GNOME Extensions webhelyére, így bárki használhatja a kompatibilis GNOME-kiadásokon – nem kell megvárni, amíg a disztribúciós csomagolóik utolérik.

Hozzászólások

megjegyzés

Ilyenből pár van már készen, telepíthetőek és van ami többet is tud. Akkor miért is kell egy újat fejleszteni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

megjegyzés

#1 Úgy tudni, Nem lesz több System Monitoring Center? Mondjuk a Mission Center grafikus monitorozó jó opció. A rendszerben is vannak beépített megoldások. Azért kíváncsi vagyok, miért nem lehet inkább azokat továbbfejleszteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

megjegyzés

#1.1 ahogy nézem a képeket, valóban csak ennyi lesz. Én nagyon nem értem, hogy miért kell egy ilyen egyszerű, máshol már meglévőt fejleszteni. Erőforrás pazarlás a párhuzamos fejlesztés...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve