Nem lesz több System Monitoring Center?

kami911 képe

Megjelent a System Monitoring Center egy-egy új verziója, a 2.26.0-s és a 1.43.12-es verzió is. Ez a program egy nyílt forráskódú és ingyenes alkalmazás, amellyel nyomon követheti Linux asztali gépének teljesítményét és használatát. Ez a verzió már magyar nyelven is használható. De úgy tűnik egyelőre új verzió ettől a fejlesztőtől, ebből a programból nem lesz, mert a Github oldalán ez szerepel: This repository has been archived by the owner on Nov 5, 2023. It is now read-only. Egyelőre a forkok környékén sem látok mozgolódást.

A GTK és Python nyelven írt System Monitoring Center egy hatékony rendszerteljesítményt és használatot figyelő szoftver, amely számos egyedi és érdekes funkcióval rendelkezik, ha linuxos felhasználóként egy összetettebb rendszerfigyelő segédprogramot keres.

Az alkalmazás többféle grafikus reprezentációval rendelkezik, amely mindenféle részletet megjelenít a számítógép hardveréről és szoftveréről, beleértve, de nem kizárólagosan a CPU, GPU, RAM, lemez, hálózat, folyamatok, szolgáltatások, rendszerindítás, rendszerérzékelők, általános rendszerinformációk és felhasználók adatait.

A System Monitoring Center felülete lapok segítségével biztosítja az említett hardver és szoftver felügyeleti és kezelési funkcióit. A Teljesítmény lapon részletes információkat kaphat a számítógép CPU-járól, RAM-járól, lemezéről, hálózatáról, GPU-járól és olyan érzékelőkről, mint a hőmérséklet, ventilátorok és feszültség (ha rendelkezésre áll).

A Teljesítmény lap CPU, RAM, lemez, hálózat és GPU allapjai, valamint a Rendszer lap kivételével minden lap tartalmaz keresési funkciót, hogy könnyebben megtalálja a kívánt elemeket (például: egy folyamat befejezése, egy szolgáltatás leállítása vagy újratöltése stb.).

Ezenkívül a Rendszer és az Indítás lapok kivételével minden lapon rengeteg testreszabási és megjelenítési lehetőség áll a barkácsolóbb kedvűek rendelkezésére, és az általános beállítások közül beállíthatja a másodpercben megadott frissítési időközt, az adattörténet diagramját, engedélyezheti vagy letilthatja az utoljára megnyitott lap, az utoljára kiválasztott hardver és ablakméret megjegyzésének képességét, valamint beállíthatja az alkalmazás megnyitásakor megjelenítendő alapértelmezett lapot és allapot.

Továbbá az alkalmazás a címsoron megjeleníthető teljesítmény-összefoglalóval rendelkezik, alkalmazkodni tud a rendszer témájához, például világos vagy sötét témákhoz, és támogatja az ARM-eszközöket is.

Lehetővé teszi, hogy különféle statisztikákat tekintsen meg a CPU, RAM, lemez, hálózat, GPU és érzékelők számára.

A következő részletekre számíthat a segédprogramtól:

  • Megjeleníti a CPU állapotát, beleértve a frekvenciát.
  • Lehetőség van az átlagos használat vagy a magonkénti használat megjelenítésére.
  • Választható pontossági pontok a CPU frekvenciájához és más statisztikákhoz.
  • Lehetőség van a grafikon színének megváltoztatására.
  • Szűrheti a rendszerfolyamatokat felhasználónként, és könnyedén kezelheti azokat.
  • Be- és kikapcsolható egy lebegő összegző widget a gyors betekintés érdekében.
  • Megjeleníti a lemezhasználati információkat és a csatlakoztatott meghajtókat.
  • Részletes rendszerinformációk ugyanabban az alkalmazásban.
  • Kezelheti a rendszerindítási szolgáltatásokat és programokat.
  • Lehetőség van a sztátuszfrissítési időköz vezérlésére.
  • Alacsony rendszererőforrás-felhasználás az alkalmazás számára.
  • Alkalmazkodik a rendszer témájához.

Ha ki szeretné próbálni a System Monitoring Centert, a Debian/Ubuntu alapú disztribúciókhoz egy DEB csomagot szállt a projekt, valamint a forráskódot is megtalálja a projekt GitHub oldalán. A forrás tarballból RPM-alapú disztribúciókhoz, valamint Arch Linuxhoz és származékaihoz is készíthet csomagokat.

pip install system-monitoring-center

Ti használtátok, használjátok? Hogyan tovább ezek után?

Hozzászólások

Hát remélem nincs nagy baj

Kár lenne érte. Mondjuk a nagyon hasonló Mission Center az még él, de az a gitlabon nyomul.

A nagyon hasonlót nem csak funkciókra kell érteni, hanem ugyanolyan eszközkészletre épül, ugyanolyan "elmaradásokkal" rendelkezik pl. a videokártyát illetően.

Mint alatt mindkettő letölthető a szoftverkezelőből Flatpak formátumban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Hát remélem nincs nagy baj

#1 Megnézem majd a másikat, az nem ismerem, Itt nem tudom mi történt, nem derült ki, de mire már jó lesz már befejezik sajnos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nagyszerű program szerintem,

Nagyszerű program szerintem, nem kellene hagyni hogy eltűnjön. Sajnos nem lehet ezekből a hobbi és hasznos projektekből kellő anyagi motiváltságot szerezni, pedig szerintem sokan szívesen élnének az általuk kedvelt, gondosan épített hobbi projektekből.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve