Rhino Linux? Én még nem is hallottam róla

A Rhino Linux 2023.4 előrevetíti az átalakuló 2024. évet.

Fedezzük fel a Rhino Linux 2023.4 új funkcióit, például az Unicorn Desktop új automatikus csempézését és a továbbfejlesztett csomagkezelést. A Rhino egy viszonylag új Linux disztró, amely az Ubuntu fejlesztési ágára épít. A többi Ubuntu származéktól azonban az különbözteti meg, hogy gördülő kiadási modellt követ. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan frissül a legújabb funkciókkal és fejlesztésekkel.

Ma, kevesebb, mint három hónappal az előző kiadás után, a Rhino csapata bejelentette az új v2023.4-et, és megosztottak egy pillantást a 2024-es jövőre.

A Rhino Linux 2023.4 legfontosabb jellemzői

A Rhino Linux 2023.4 bemutatja a várva várt újdonságot a házon belüli Xfce-alapú Unicorn Desktopban, amely opcionális automatikus csempézést kínál a felső panelen található új kisalkalmazáson keresztül. Ezenkívül az uLaunchert újratervezték, és most lekerekítettebb megjelenést és finoman megváltozott háttérszínt kapott.

A csomagkezeléssel kapcsolatban a rhino-pkg update parancs jelentős változásokat hoz azáltal, hogy nem távolítja el automatikusan a csomagokat a Nala telepítésekor. Ráadásul az új rhino-pkg cleanup parancs került hozzáadásra a szükségtelen csomagok vagy megszakadt függőségek eltávolításához.

Azt is megjegyezzük, hogy a Pacstall 4.3.0-val a csomagok mostantól használhatják a Debian „ prioritás ” jelzőjét, biztosítva, hogy a rendszer alapvető összetevői eltávolíthatatlanok maradjanak.

A PINE64 felhasználók számára az új kiadás különösen figyelemre méltó. Bemutatja a modemstabilitási javításokat, a GPS támogatást a PinePhone és a PinePhone Pro számára, valamint egy kísérleti WiFi modult a PineTab2 számára. Ezenkívül az összes PINE eszköz támogatja a zseblámpa funkciót is.

A Rhino 2023.4 további figyelemre méltó funkciói közé tartozik a „Your System ” alkalmazás új megjelenítési stílusa a verziószámhoz és a pacstall-qa, a pascriptek tesztelésére szolgáló eszköz.

Végül, ez a kiadás frissített kerneleket is tartalmaz különféle eszközökhöz, beleértve a 6.6.7-et az asztali számítógépekhez, a 6.7.0-t a PINE64-eszközökhöz és a 6.5.0-t a Raspberry Pi-hez.

A többi a kiadási közleményben olvasható. Az x86_64 és ARM64 architektúrákhoz készült telepítési ISO lemezképek a projekt webhelyének letöltési részében érhetők el.

Természetesen, ha már fut a Rhino, nincs szükség új telepítésre. Gördülő kiadási terjesztésről lévén szó, naprakészen tartva ( rpk update -y) elegendő ahhoz, hogy mindig a legújabb verziót használja.

Előretekintve 2024-re

A 2024-es év jelentősnek ígérkezik a Rhino Linux számára, számos izgalmas fejlesztéssel a láthatáron. A csapat egy új ikoncsomag bemutatására készül, amely egyensúlyban tartja az esztétikai vonzerőt az eredeti műalkotás lényegének megőrzésével.

Az Unicorn Beyond XFCE kezdeményezés folyamatos támogatásban részesül, elősegítve az UBXI portok fejlesztését. A Pacstall 5.0.0 is szerepel az ütemtervben, amely közelebbi pacscript paritást ígér a PKGBUILD-ekhez. A felhasználók örömmel várhatják az offline telepítések támogatását.

Jelentős átalakítás várható, mivel a Rhino csomagkezelőjét a semmiből újraírják, a nagyobb teljesítmény és pontosság, valamint az új funkciók, például a tárhelyszinkronizálás frissítés nélkül...

Végül megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az Unicorn asztali gép áttérjen a Waylandre, és fontolóra veszik az alternatív kompozíciós lehetőségeket, mivel a Wayland támogatás Xfce-be való integrálása megrekedt.