Pingvineket kedvelő űrkadétok

kami911 képe

Talán ismered, talán nem – de Windows-ra volt – a Space Cadet nevű játék. A „Space Cadet” játék valójában a „3D Pinball for Windows - Space Cadet” nevű flipperjáték, amelyet a Microsoft adta a Windows mellé. A játék 1995-ben debütált a Microsoft Plus! 95 csomag részeként, majd később a Windows XP-hez is csomagolták. A játék lényege az, hogy egy űrkaland témájú flipperasztalon kell próbálkozni, célja pedig a pontok gyűjtése és a minél hosszabb játékélmény elérése. A játék nem rendelkezik összetett történettel vagy mély jelentőséggel; inkább egy egyszerű és szórakoztató időtöltést nyújt.

Manapság a „Space Cadet” játékot már nem tartalmazzák a legújabb Windows verziók, mint például a Windows 10 vagy a Windows 11. Azonban számos weboldalon és szoftverarchívumban megtalálható, és letölthető olyan verziója, amely a modern Windows rendszereken is futtatható. Ezenkívül számos online flipperjáték és flipperemulátor is elérhető, amelyek hasonló élményt nyújtanak.

A „Space Cadet” része volt a "Microsoft Plus! for Windows 95" csomagnak, amelyet azok a felhasználók vehettek meg, akik további extra funkciókat és szórakoztató tartalmakat akartak hozzáadni a Windows 95 operációs rendszerükhöz. A „3D Pinball for Windows – Space Cadet” flipperjáték volt az egyik tartalom ebben a csomagban. Ez a játék nem volt az alapértelmezett Windows 95 telepítés része, hanem egy opcionális extraként érhető el a Microsoft Plus! csomagban.

Eredetileg a „Space Cadet” a Full Tilt! Pinball videojátékban debütált, innen vásárolta meg a Microsoft saját terjesztésre. Full Tilt! Pinball egy flipper videojáték, amelyet a Cinematronics fejlesztett és a Maxis adott ki 1995-ben. 1995-ben jelent meg. Előre renderelt 3D grafikával és három asztallal rendelkezik: Space Cadet, Skullduggery és Dragon's Keep. Mindegyik asztalon oldalsó kijelzők mutatják a játékosok pontszámát, a labdák számát, a játékosok számát, különböző egyéb információkat és egy asztalspecifikus képet.

A Space Cadet asztal 3D Pinball for Windows - Space Cadet vagy egyszerűen csak Pinball néven ismert változata a Microsoft Windows rendszerrel együtt került forgalomba. A „Space Cadet” része volt a „Microsoft Plus! for Windows 95” csomagnak, amelyet azok a felhasználók vehettek meg, akik további extra funkciókat és szórakoztató tartalmakat akartak hozzáadni a Windows 95 operációs rendszerükhöz. Space Cadet flipperjáték volt az egyik tartalom ebben a csomagban. Ez a játék nem volt az alapértelmezett Windows 95 telepítés része, hanem egy opcionális extraként érhető el a Microsoft Plus! csomagban. Később pedig a Windows NT 4.0, a Windows 2000, a Windows ME és a Windows XP rendszerekben is szerepelt. A Pinball ezen verzióját a Microsoftnál David Plummer (A Windows Task manager készítője) portolta a Windows NT-re, és a játék eredeti grafikáját és hangját használta. C++ nyelven fejlesztették a keresztplatformos támogatás érdekében, mivel a Windows NT támogatta a RISC processzorokat, a játék korábbi verziói pedig x86-os assembly nyelvet és 16 bites logikát tartalmaztak. A Windows XP volt a Windows utolsó kliens kiadása, amely tartalmazta a játékot. Raymond Chen szerint a Windows XP-vel kapcsolatos legbüszkébb munkája az volt, hogy csökkentette a Pinball által használt CPU mennyiségét a Windows 95-ről való portoláskor.

A Full Tilt! Pinball és a 3D Pinball néhány kivételtől eltekintve hasonló: Az utóbbi csak a Space Cadet asztalt tartalmazza, és csak 640×480 pixeles felbontást támogat, míg az előbbi három különböző felbontást támogat 1024×768 pixelig. Az oldalsó kép kétdimenziós kép, szemben az előre renderelt 3D-vel. A Maxis és a Cinematronics feliratokat a sárgáról sötétvörösre cserélték, így nehezebb őket észrevenni. Egy olyan kezdőképernyővel rendelkezik, amelyen csupán az áll, hogy 3D Pinball, és egy kis flipper grafikát mutat fakó szélekkel. A zene alapértelmezés szerint nincs bekapcsolva a 3D Pinballban. Kevesebb olyan hangsávval rendelkezik, amelyet az eredeti játék ihletett. Egy rejtett tesztmód is rendelkezésre áll.

A két változat játékmenete között csak néhány apró különbség van. A Maxis verzióban egy küldetés teljesítése egy újrajátszást eredményez - valójában egy labdamentést, nem pedig egy különlegességet -. Ezen kívül az azonos színű féreglyuk eltalálása zárolja a labdát, ami ha többször is megtörténik, akkor aktiválódik a többlabdás kör. A 3D Pinballban ez nem így van: A küldetés teljesítése csupán bónuszpontokat ad, a féreglyuk eltalálása a fenti körülmények között pedig újrajátszást eredményez. Emellett az ütközők feletti három sárga fény (mind a kilövő rámpán, mind a felső asztali zónában) másképp viselkedik: A 3D Pinball-ban ezek kikapcsolnak, ha a labda áthalad rajtuk, miközben be vannak kapcsolva. Ez nem így van az eredeti játékban, ahol egyszerűen bekapcsolva maradnak.

Na de mindössze a retró miatt került ez az összefoglaló a Linux Mint magyar oldalára? Képzeljetek nem csak múltba révedés volt az ok. Hanem, hogy a játék benne van a Linux Mint Szoftverkezelőben:

Úgyhogy nem nehéz beszerezni, nem nehéz ismét használatba venni. Csak fel kell telepíteni Linux Mint operációs rendszeren vagy bármely másik Flatpak csomagokat támogató rendszern.

Ez a játék az eredeti Maxis által kiadott Full Tilt! Pinball és Microsoft-féle szoftver visszafejtés alapján készült, az eredeti grafikai elemek felhasználásával. A visszafejtett forráskód és a Linux-on futó verziók elérhetőek ezen a GitHub webhelyen Muzychenko Andrey jóvoltából. Ebből készült számos portolás: