Megérkezett az új Manjaro

A legújabb, 6.6.7-es Linux kernelre épülő Manjaro 23.1 „Vulcan” a PipeWire 1.0.0-val együtt érkezik, amely az asztali élmény fokozására összpontosít. A Manjaro 23.1 „Vulcan” a legújabb asztali környezeteket hozza el számodra.

A Manjaro az Uranos 2023 szeptemberi kiadását követően bejelentette legújabb, Vulcan kódnevű, 23.1-es verziójának megjelenését. A kiadás elsősorban arra összpontosít, hogy felhasználóinak a vezető asztali környezetek legfrissebb verzióit biztosítsa.

Ugyanakkor a motorháztető alatt izgalmas frissítéseket vezet be különböző kiadásaiban, nézzük hát ezeket.

Áttérés a Pipewire 1.0.0-ra

A Vulcan egyik kulcsfontosságú fejlesztése a Pipewire 1.0.0-ra való átállás, egy modern multimédiás keretrendszer, amely kezeli az audio- és videofolyamokat Linux alatt, garantálva a lehető legjobb hang- és képkezelést a Manjaro-felhasználók számára.Ezenkívül a WirePlumber, a PipeWire munkamenet-kezelője szintén a 0.4.17-es verzióra került át.

Kernel 6.6 LTS és további támogatás

A Vulcant a legújabb és legjobb Linux kernel, a 6.6.7 LTS hajtja, amely biztosítja a kompatibilitást a legújabb illesztőprogramokkal. A régebbi hardverek további támogatását a 6.1 LTS és 5.15 LTS kernelek tartják fenn.

Plazma 5.27.10

Az előző Uranos kiadáshoz hasonlóan a Manjaro's Plasma kiadás a legújabb Plasma 5.27-tel érkezik. Az asztali környezet azonban frissítést kapott a legújabb kisebb verziójához, a KDE Plasma 5.27.10-hez, a KDE Gear szoftveralkalmazás-gyűjtemény pedig a kevesebb mint tíz napja megjelent 23.08.4-es verzióra ugrott.

A figyelemre méltó jellemzők a következők:

  • Új ablakcsempe rendszer.
  • Egy stílusos alkalmazás téma.
  • Megújított eszközök és widgetek a jobb asztali vezérlés érdekében.

Ezen túlmenően a Plasma Wayland támogatása is jelentős fejlődésen ment keresztül, növelve a megbízhatóságot és új interaktív képességeket vezetett be.

A Manjaro 23.1 üdvözli a GNOME 45-öt

A Manjaro 23.1 „Vulcan” legkellemesebb meglepetése azonban a GNOME felhasználókat érinti, mivel ezzel a kiadással most már élvezhetik a legújabb nagy frissítést, a GNOME 45-öt.

Számos fejlesztést tartalmaz, a fontosabbak közül pedig:

  • Az új tevékenységek gomb dinamikusan megjeleníti az elérhető virtuális asztalok számát.
  • A fájlkezelő jelentős teljesítménynövekedést kapott, teljes magasságú oldalsávval újratervezve, modernebb hangulatot kölcsönözve neki.
  • A GNOME Rendszerbeállításai között van egy átszervezett „Rendszer részletei” párbeszédpanel, egy megújult „Adatvédelem” fül, és bevezetett egy külön „Eszközök” részt.
  • A GNOME 45 néhány alapvető alkalmazása frissítve lett. Az alapértelmezett képnézegetőt, az Eye of GNOME-ot, az új, a Loupe váltotta fel. A GNOME új kameraalkalmazása, a Snapshot felváltja a korábban használt Cheese-t, de a Fedora 39 továbbra is a Cheese-szel érkezik.
  • A Gyorsbeállítások mostantól tartalmaznak egy gombot a billentyűzet háttérvilágításának vezérlésére.

Xfce 4.18

A 23.0-s „Uranos” kiadáshoz hasonlóan a Manjaro 23.1 Xfce kiadása az Xfce 4.18-at tartalmazza , amely olyan új fejlesztéseket tartalmaz, mint a fájlkiemelés a Thunarban és a rekurzív keresés.

Említsük meg, hogy a panel több testreszabási lehetőséget kínál, beleértve a pixel alapú hosszkonfigurációt és az új „A panel megtartása ablakok felett ” opciót.

Töltsd le a Manjaro 23.1 "Vulcan" verziót

Gördülő kiadás terjesztésről lévén szó, elegendő a Manjaro naprakészen tartása ahhoz, hogy mindig a legújabb verziót használjuk. Azok számára, akik új telepítést szeretnének végrehajtani, a Manjaro 23.1 telepítő ISO lemezképei elérhetők letöltési részben .

A kiadási közleményben az összes változásról részletes tájékoztatást adnak, vagy csak használd és fedezd fel!