Youtube újabb cenzori eszközt vezet be?

A mesterséges intelligencia az utóbbi időben elég nagy témakör, és sokan foglalkoznak vele. A mesterséges intelligencia képes médiatartalmakat, képeket, cikkeket, akár videókat is elkészíteni. Ez sok esetben kényelmes, hiszen leveszi az ember válláról azokat a feladatokat, munkafolyamatokat, amik igazából adatgyűjtéssel járnak, vagyis csak favágó munkák. De nyilvánvalóan ugyanaz, amit sokan jó dolognak tartanak, sokan rosszra használják fel. A médiatartalmak, képek, illetve videók készítésénél akár olyan videókat, képeket is el tudunk készíteni, amely nem teljes mértékben van, vagy akár teljes mértékben nem az igazat fogják megmutatni az embereknek. Ez komoly veszélyt jelent. Az elmúlt időben több olyan jelzést kaptunk, hogy politikusok, közszereplők, egyéb szereplők képével, hangjával visszaéltek. Olyan videók, képek jelentek meg, melyeken nem ők szerepeltek, de nagyon hasonlítottak rá, illetve politikai vagy egyéb okok miatt próbálták ezzel őket lejáratni. Egy mesterséges intelligencia által készített videó teljes mértékben meg tud egyezni egy valódi élőszereplős videóval, így ennek a veszélyét a Youtube is, illetve több egyéb hasonló cég is felismerték. A YouTube most új szabályokat adott ki. Ezek megkövetelik a videó készítőitől, hogy közöljék, ha a videók mesterséges intelligencia által generált tartalmat tartalmaznak.
A szabályok célja kezdetben az átláthatóság. A nézőknek tudniuk kell, hogy milyen típusú videót néznek. Ezért a mesterséges intelligencia tartalmát a jövőben fel kell címkézni.

Milyen veszélyt rejtenek ezek a tartalmak?

A mesterséges intelligencia által generált videók képesek lenyűgözően élethű képeket létrehozni olyan dolgokról, amelyek nem feltétlenül valósak vagy megtörténtek. Ezek a videók olyan kockázatokat hordozhatnak, amelyekre érdemes odafigyelni:

  1. Hamis információk terjesztése: A legnagyobb kockázat az, hogy a mesterséges intelligencia által generált videók segítségével hamis információkat lehet terjeszteni. Ezek a videók manipulatívak lehetnek, és valós eseményeknek tűnhetnek, miközben azok sosem történtek meg. Ez komoly politikai, társadalmi vagy gazdasági zűrzavarhoz vezethet.
  2. Identitáslopás és személyazonosság-hamisítás: A technológia lehetővé teszi, hogy az emberek arcát, hangját és viselkedését más személyeként ábrázolják. Ez veszélyes lehet, mivel lehetőség nyílik olyan tartalmak létrehozására, amelyekben valaki másnak tűnik az, aki valójában nem az.
  3. Személyes adatvédelem és biztonságveszély: Azok az emberek, akiket hamis videókban ábrázolnak, komoly személyes és biztonsági veszélyeknek lehetnek kitéve. Például az ilyen típusú videók elterjedése esetén az emberek könnyebben eshetnek át különféle csalásokon vagy zaklatáson.
  4. Bizalomvesztés a média és az információforrások iránt: Ha az emberek elvesztik a hitüket abban, hogy a média vagy más információforrások valódiak és megbízhatóak, az súlyosan alááshatja a társadalmi stabilitást és a tájékozottságot.

Ezen kockázatok miatt fontos, hogy a mesterséges intelligencia által generált videókat kritikusan és óvatosan kezeljük. Az átláthatóság, az azonosításra és az ellenőrzésre irányuló technikák fejlesztése, valamint az ilyen tartalmak jelölése és azok forrásának megkérdőjelezése elengedhetetlen a károk minimalizálása érdekében. Az etikai irányelvek és jogi szabályozások is fontosak annak érdekében, hogy megelőzzük a visszaéléseket és a potenciális károkat.

A közleményből:

A generatív mesterséges intelligencia még több kreativitást szabadíthat fel a YouTube-on, és teljesen új lehetőségeket kínál a nézők és az alkotók számára platformunkon. A YouTube közösség védelme érdekében az is fontos, hogy ezeket az új lehetőségeket felelősségteljesen használjuk. vonatkoznak A YouTube-ra feltöltött összes tartalomra a közösségi irányelveink , függetlenül attól, hogy hogyan jött létre. De tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia új kockázatokat rejt magában, és új megközelítéseket igényel.

Megközelítésünk kidolgozásának még csak a kezdeti szakaszában járunk, és tovább fogjuk fejleszteni, ahogy egyre többet tanulunk. Itt áttekintést kaphat arról, hogy mit mutat be a YouTube a következő néhány hónapban.

A tervek

A generatív tartalmat jelölő eszközöket a tervek szerint a következő hónapokban telepítik. A videó készítőinek ezt követően jelenteniük kell, ha manipulált vagy szintetikus – azaz teljesen új – tartalmat tartalmaznak a videókban. A YouTube szerint ez különösen vonatkozik az olyan kényes témákra, mint a választások, aktuális konfliktusok, egészségügyi kockázatok vagy köztisztviselők.

A nézők két rendszeren keresztül értesülnek arról, ha egy videó manipulált vagy szintetikus tartalmat tartalmaz. A videó leírásához új címkét adhatnak, jelezve, hogy a tartalmat digitálisan módosították vagy generálták. Ha a generatív tartalom valamelyik kényes témáról szól, a videolejátszó még jobban látható címkét tartalmaz.

Ha a generatív AI-tartalom sérti a használati feltételeket, eltávolítják a platformról. Például törölhető egy olyan videó, amely szintetikusan létrehozott erőszakábrázolást tartalmaz. Azt, hogy egy videó valóban megkérdőjelezhető-e, különböző tényezők alapján kell értékelni. Az is szerepet játszik, hogy paródia vagy szatíra. Saját megjegyzésem, hogy a Youtube elég tágan tudja értelmezni a szabályokat, sok esetben érdekes, és külső szemlélő számára nem teljesen világos okok is közrejátszhatnak a moderálásban.

A jövőben a felhasználók kérelmet nyújthatnak be az AI-tartalom eltávolítására is. Ez például akkor érvényes, ha egy azonosítható személyt szimulálnak a mesterséges tartalommal. Az eljárás megfelel az adatvédelmi panaszok eljárásának. A YouTube ezután dönt a végleges törlésről.

A YouTube a szerzői jogok területén is aktív. A zenei cégek jelenthetik a művészeket utánzó AI-tartalmakat. A YouTube ebben az esetben is szeretné értékelni, hogy eltávolítják-e ezt a tartalmat.

Érdekelődve figyelem a folytatás.

A youtube blogbejegyzése.

Hozzászólások

Érdekes, de annyira még nem tartunk ott.

Mármint nem baj, ha ezzel foglalkoznak a népek, de hogy az AI is jót csináljon még nagyon sokat alá kell tenni.

Nem tudom, hogy említettem már, de a Linux 32. születésnapjára akartam egy hírt írni, kellett egy jó kép, no, mondom akkor lássuk mit tudnak az on-line elérhető képgeneráló AI-k.

Ugyan nem volt egy tucat sem, amit kipróbáltam, de amiket csináltak, hát... Bombasztikus, szürreális látványtervek, csak semmi köze nem volt egyiknek sem semmihez. Az egyik állt a legközelebb, abban az értelemben, hogy felfogta, miről van szó, mert egy pingvint alkotott, ám hosszú ősz szakálla, vastag szemüvege és görnyedt háta, meg mankója volt. Ez azért nem éppen passzol egy 32 éves entitáshoz, bár azt nem tudom, hogy a pingvin hány évesen számít idősnek.

Addig szüttyögtem ezekkel, míg Kami megelőzött, és megírta a hírt.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

pinvin kor

Ha jól olvastam átlag két évtízedet élnek, de van aki megéri az ötvenet is. Hogy mikortól vallják magukat szépkorúnak, azt nem tudom :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve