Google Chrome Manifest V3-ra tér át

A sok vitát kiváltó Manifest V2 kiterjesztés leváltásán néhány éve (2018 óta!) dolgozik a Google. És minden alkalommal késett, ahogy közeledett a határidő. Hát, már nem. Egy közelmúltbeli bejelentésben a Google megerősítette a Google Chrome Manifest V2-bővítményeinek megszüntetésére irányuló tervének folytatását, és a támogatás 2024 közepére megszűnik. Ez a lépés jelentős hatással lesz a Chrome-felhasználókra, akik különféle bővítményekre támaszkodnak böngészési élményük javítása érdekében.

A Google Chrome bővítményei jelenleg a Manifest V2-t használják, egy olyan szabálykészletet, amely meghatározza a bővítmények képességeit és korlátait. A Google azonban áttér a Manifest V3-ra, egy frissített verzióra, amely jelentős változásokat hoz. Nevezetesen, ezek a módosítások bizonyos típusú bővítményeket érintenek, és a tartalomblokkolók, például az uBlock Origin negatív következményekkel néznek szembe.

Megjegyzés:

Na miért is nem csodálkozunk ezen? Az összes "közösségi" platformon egyre erőszakosabban kapjuk a reklámokat, így ki fognak csinálni minden reklámblokkolót. Félreértés ne essék: a reklámozás jó! A reklámbevétel kell a nagy cégeknek, így mi nagyrészt ingyen kapjuk a szolgáltatást. A határokat kellene meghúzni, mert van amikor a túl sok reklám az elriasztja az embereket. Ki ne emlékeznek a honlapkészítés hőskorára, amikor sok gagyi honlap fele, kétharmada tiszta reklámhely volt, a Google reklámokat felhasználva…

Bár a Google fenntartja, hogy a módosítások nem a tartalomblokkolók korlátozását célozzák, a vállalat azt állítja, hogy a módosítások célja az adatvédelem és a biztonság fokozása. A lépés összhangban van a Google YouTube-on a hirdetésblokkolók elleni küzdelemre irányuló közelmúltbeli erőfeszítéseivel, és egy szélesebb körű kezdeményezést jelez a biztonságos és ellenőrzött böngészési környezet biztosítására.

Új idővonalak, tervek

David Li, a Google termékmenedzsere a Chrome Developer blogon bejelentette, hogy a Manifest V3-ra való átállás fejlesztői kiadásait 2024 júniusától érinti a Google Chrome . A változtatást fokozatosan vezetik be a fejlesztői kiadás teljes felhasználói bázisán, így a Google nyomon követheti a hatást, és begyűjtheti a felhasználói visszajelzéseket.

A Linux-felhasználók (és mások) számára ez azt jelenti, hogy a telepített Manifest V2-bővítmények le lesznek tiltva, és tilos lesz új Manifest V2-bővítmények telepítése, amint a változás életbe lép. Ezenkívül a Manifest V2 bővítmények elveszítik kiemelt jelvényüket a Chrome Internetes áruházban.

Google legalább egy hónapos megfigyelési és visszajelzésgyűjtésre számít, mielőtt bevezetné a Chrome böngésző stabil verzióinak változásait. Következésképpen a Chrome Stable felhasználói már 2024 júliusában megtapasztalhatják a Manifest V2 kiterjesztések letiltását.

Felismerve a változatos felhasználói bázist, a Google lehetővé teszi a vállalati ügyfelek számára, hogy 2025 júniusáig meghosszabbítsák a Manifest V2 kiterjesztések támogatását.
Ez a lépés további időt biztosít a vállalati felhasználók számára, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjanak a változásokhoz.

Miért Manifest V3?

Az átmenet ellenére a Google azt állítja, hogy különböző területeken javította a Manifest V3-at, beleértve a képernyőn kívüli dokumentumok támogatását, a Service Worker Lifetimes jobb ellenőrzését, a User Scripts API-t és a továbbfejlesztett tartalomszűrő támogatását. Ezek a fejlesztések célja, hogy robusztusabb és sokoldalúbb keretet biztosítsanak a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt.

A Manifest V3-ra való áttérés kétségtelenül számos Chrome kiterjesztést érint, köztük olyan népszerű választásokat, mint a uBlock Origin. Válaszul a fejlesztőknek a Manifest V3-mal kompatibilis alternatív verziókat kell létrehozniuk. Például a uBlock Origin fejlesztője bemutatta az uBlock Origin Lite-ot, egy egyszerűsített verziót, amelyet úgy terveztek, hogy zökkenőmentesen működjön a Manifest V3 alatt.

A Firefox?

Míg a Google megváltoztatja a kiterjesztési keretrendszerét, más webböngészők, mint például a Mozilla Firefox, továbbra is támogatják mind a Manifest V2, mind a Manifest V3 kiterjesztéseket. Ez biztosítja, hogy ha átáll az ember a Firefoxra, akkor egyáltalán nem befolyásolja a Google által kínált változtatás.