Rengeteg új funkcióval érkezett az Ardour 8.0-s verziója

kami911 képe

Az Ardour 8.0 megjelent. Ardour egy nyílt forráskódú digitális audio munkaállomás (DAW) szoftver, amelyet hangszerkesztésre és zenei produkcióra használnak. Az Ardour számos funkciót és eszközt kínál a hang- és zenekészítéshez, beleértve a hangszerelési, keverési, módosítási és rögzítési funkciókat. Az Ardour 8.0 kiemelkedő újításai közé tartozik a Novation Launchpad Pro vezérlő teljes támogatása, régiók csoportosítási lehetősége, új automatizálási stílus, MIDI sáv fejléc zongora görgető és scroomer átalakítása, valamint vonalzó a könnyű összetevőmozgatáshoz és másoláshoz. Emellett új sebesség gombóc szerkesztő, MIDI arpeggiatorok, és egyéb funkciók is elérhetőek ebben az új Ardour verzióban, továbbá javítások és hibajavítások teszik még erősebbé az alkalmazást.

Ardour használható zeneszerzőknek, zenészeknek, hangmérnököknek és stúdiótechnikusoknak egyaránt. A szoftver számos professzionális funkciót kínál, mint például több sávos kezelés, MIDI támogatás, automatizálás, effektek, VST/AU bővítmények támogatása és sok más. Emellett teljeskörű sztereó és többcsatornás hangkeverési lehetőségeket is kínál, amelyek segítségével komplex hangtereket hozhat létre és keverhet.

Ardour egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, ami azt jelenti, hogy bárki letöltheti, használhatja és módosíthatja azt a saját igényei szerint. Ez a szoftver különösen népszerű a zenei közösségekben és a stúdiókban, ahol a zenei produkció és hangmérnöki munka folyik. Az Ardour hozzájárul a zenei alkotók és hangmérnökök eszköztárához, hogy zenét hozzanak létre és keverjenek.

Letöltés

Az Ardour 8.0 kiemelkedő jellemzői közé tartozik a teljes támogatás a Novation Launchpad Pro vezérlőhöz, a régiók csoportosításának képessége, hogy együtt mozgassa vagy vágja, új automatizálási rajzolási stílus, átalakított MIDI sáv fejléc zongora görgető és scroomer, valamint egy különálló vonalzó az összetevők könnyű áthelyezéséhez és/vagy másolásához.

Ebben az új Ardour kiadásban hozzáadták a hagyományos sebesség gombóc szerkesztő felületet (függőleges sávok a tetején lévő ponnnal) MIDI sávokhoz, három új MIDI arpeggiator beépülőt, új ACE Stereo Routing beépülőt, valamint MIDI hozzárendelési térképeket a Devine Versakey, Donner StarryPad és AKAI MPC Mini MK1 és MK2, valamint az MPK Mini Plus vezérlőkhöz.

Ezenkívül bevezették a MIDNAM fájlt (iparági szabvány a különböző MIDI-rel kapcsolatos elemek "nevek" megadásához) az Ardour 8.0-ban, amely javítja a Kurzweil SP4 színpadi zongora támogatását, lehetővé téve a Console 1 keverőrendszerben a beépülő paraméterek navigációját és szerkesztését.

Ezen kívül ez a kiadás javítja a tempótérképen alapuló hálózatok számítási teljesítményét, hozzáad egy megoldást a Linuxon egyes XWayland beállításokhoz tartozó üres audio/MIDI beállítás párbeszédablakhoz, lehetőséget nyújt a játszási fej helyének opcionális beillesztésére, és automatikusan csatlakozik a metronóm, amikor először használja audio interfészét.

Természetesen az Ardour 8.0-ban számos hibajavítás is található, hogy javítsa a meglévő funkciókat, mint például a BBT jelölőket, a JACK audio/MIDI háttérszolgáltatást, a visszavonási műveletet, a MIDI hangjegyek lejátszását, amelyek a jelenlegi játszási fej pozíciójában kezdődnek, a kvantálás lendületét, a MIDI SMF sáv felosztást és a MIDI sáv fejléc zongora görgetésének rögzítését.

A kézikönyv

A kézikönyv jelentősen kibővült és frissült a 8.0 verzióhoz. Új fejezetek, sok változás, sokkal több képernyőkép.