Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

kami911 képe

Sok víz lefolyt a Dunán mióta a Linux Mint Magyar Közösséghez csatlakoztam. Először mint felhasználó, aki az Ubuntu-ról tért át, majd a későbbiekben mint a magyar közösség zászlóvivője szerepkör hullott az ölembe, miután a régi tagok sajnos-sajnos kikoptak a közösségből. Sajnálom, hogy már nem jutott idejük a Linux Mint hazai ügyeit intézni. Azóta több közreműködő segítségével, és a régi tagokkal egyetértésben sikerült megújítani a honlapot. Remélem érdekes és hasznos tartalommal tudtuk páran megtölteni az új honlapot is. Ugyanakkor számomra hiányzik az igazi közösségi érzés. Nagyon sok energiát és szabadidőt tettem bele a projektbe, mert úgy éreztem ez a helyes út, és a Linux Mint megérdemli, hogy itthon is megfelelően képviselve legyen a projekt. Szóval igyekeztem, igyekeztünk mindent megtenni, hogy a Linux Mint felhasználói magyar nyelven is tökéletes kiszolgálást és segítséget kapjanak. A megjelent kiadások az elmúlt évben 100%-ban magyar nyelvi támogatással is elérhető volt. Persze árnyalja a képet a fórum, aminél azt gondolom mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítani. Ugyanakkor, nyilvánvaló, hogy nem megy minden a legjobb irányba. És ez nem jelent a részemről kiégést, talán csak túlzott leterheltséget. Ennek oka, hogy kevesen vagyunk önkéntesek, akik tartalmat állítanak elő, vagy akik tevékenyen hozzájárulnak a közösség hazai életéhez. Nem mintha nem akartunk volna tagokat toborozni, de úgy érzem ezen a területen nem voltunk túl sikeresek. Öröm lenne azt látni, hogy több ember dolgozik a projekten, így kevesebb teher lenne azokon, akik már éppen már tevékenyen részt vesznek benne.

Hozzászólások

Ahogy én látom...

  • Ti hogyan látjátok, merre tart a Linux Mint?

Szerintem nagyon jó irányba tart a Mint, összehoztak egy jó kis disztribúciót. Ha meglépik, hogy teljesen leválnak az Ubunturól, akkor már az ubis alap sem lesz korlát.

  • Merre tart a hazai közösség?

Milyen hazai közösség? Van több lelkes közreműködő, van aki fordít és dolgozik és rajtuk kívül??? Ha a fórum tagság irányvonalát vizsgáljuk, akkor meg kell nézni az utolsó bejegyzéssorozatot a google tárhely témában. Állatorvosi ló és lehetne róla mintát venni: erre tart a "közösség". Ez van, ezt kell elfogadni.

Én annyit tudok tenni, hogy ha van olyan irományom a blogomba, vagy videóm ami érinti a Mint témát, vagy általános Linux, akkor azt a blogba berakom. :) Plusz, ha tudok a fórumkérdésekre is válaszolok.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)
kami911 képe

Ahogy én látom...

#1 Az is nagy segítség! Bár ezeket a tartalmakat előbb-utóbb jó len ne a súgó-ba is átmenteni, azt tekintem arra, ahol jól szerkesztett módon megjelennek a valamelyest végleges tartalmak. Amik persze mindig avulnak, így soha nem lesz végleges :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Örülök, hogy látom, még aktív vagy.

Szia. Én is a Linux Minttel kezdtem, mint sokan közülünk. A fórum tagságom is megvan még, a kezdőknek szívesen ajánlom, de aki már odáig eljutott, hogy tudja, mi is az a gvfs, meg a jmtpfs, stb. képes magának nulláról összerakosgatni az alkalmazásait, annak már nem muszáj egy teljesen felépített rendszert telepítenie. Akkor én inkább egy jó alaprendszert rakok fel magamnak, mint a Debian, vagy az Arch linux. Az idén lettem nyugdíjas, tudásom viszont csak annyit fejlődött, hogy egyedül jól elboldogulok itthon az egy szem  desktopomon. Időnként ide benézek, látom, hogy aktív 1 fő, esetleg kettő, új bejegyzést sem nagyon látok, lépek tovább. Amúgy Lacikám sok mindent tanultam a te blogodból is, értékellek. Tulajdonképpen nincs ötletem, miben tudnék segíteni, és kinek, de néha - néha azért ide benézek, és olvasgatok, ha van mit olvasnom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Örülök, hogy látom, még aktív vagy.

#2 Ezert szoktam rendszeresen híreket írni és a blogok is jók szoktak lenni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

– Ti hogyan látjátok, merre tart a Linux Mint?

A Linux Mint egy nagyon jó választás kezdőknek a Windows mellé vagy akár helyett (a Debianban sok driver nincs benne alapból, az Ubuntuban igen, de abban meg ott a Snap) én gyakran látom ajánlani az ilyen irányba tapogatózóknak. Az is sokat elmond, hogy a MATE és Cinnamon környezet sok disztribúció átvette, én például az Ubuntukra és Debianokra is telepíteni szoktam a Mintstick nevű alkalmazást.
Talán sokkalta elterjedtebb is  lehetne a Linux Mint, ha az embereknek nem kellene telepíteniük csak használniuk, azaz valamilyen okból (üzleti érdekből) kifolyólag tömegével Linux Minttel előtelepített gépeket kapnának.

– Merre tart a hazai közösség?

Évek óta figyelem, ahogy eszméletlen mennyiségű munkát (időt, energiát) teszel bele az oldalba, de ez a közösségépítés az én meglátásom szerint nem igazán sikerül.
Miért? Mert nem ezen áll.
Az én véleményem szerint a fórum kulcspont.
A Linux Mint szerintem képes mindig újabb és újabb embereket az oldalra vonzani, ez a sokszor máshol hiányzó alappillér rendben.
(Az első nehézség, ha azt alapvetésnek elfogadjuk, hogy az illetők alapvetően már rendelkeznek valamilyen közösségi oldalra regisztrációval, tehát ha ott teszik fel a kérdésüket valamilyen linuxos csoportban, akkor abban a pillanatban nem terheli őket regisztrációs procedúra, nem kell elsajátítaniuk bonyolult oldalkezelést, szövegformázást, csak behányják a szöveget és egyszerűen csatolnak bármilyen fényképet.  Ez mindenképp hátrány a közösségi oldalakkal szemben. Talán valamennyit lehetne ezen például azzal ezen csökkenteni, ha például közösségi oldal azonosítójával is be lehetne ide jelentkezni, nem kellene külön azonosítót regisztrálni.)
Ezen evickéljünk túl, tehát már itt vannak az emberek, olvassák az oldalt és a nehézségek dacára (kódok beillesztése, fénykép nehézkes szerepeltetése) írnak is.
Mi kell egy jó fórumhoz?
Világos elképzelés, hogy mit akarunk, mi köré szerveződünk (szerintem ezt itt nem olyan nehéz meghatározni: A Linux Mint támogatása).
Általában az én megfigyelésem szerint az ilyen helyeket egy kisebb létszámú mag viszi igazából a hátán, a többiek köréjük szerveződnek.
Kell tehát legalább néhány ember, aki gyakran jelen van és érti is nagyjából a Linux Mint működését valamint hajlandó akár a már ezerszer is feltett kérdésre is normális hangnemben megírni a választ, illetve van a közös problémamegoldásnak egy gyönyörűsége, az összedolgozás, hiszen több szem többet lát, ha elakadunk, valaki más bedobhat egy új szemszöget, egy meglátást, ami nekünk még nem jutott eszünkbe és ezzel túllendítheti a témát holtponton ez nagyban növelni tudja az eredményességet.
Köréjük aztán szép lassan gyűlnek talán majd a tagok, lehet, hogy valaki abszolút kérdezőként kezdi, de megtetszik neki a fórum légköre, mivel sokat olvasgatja, idővel maga is egyre több kérdésre választ fog tudni adni...
És akkor ebből egyszer valahogy kipattan a közösségi lelkesedés, csináljunk dokumentációt, telepítsünk mindenkinek IS a gépére Linux Mint-et, hisz Mintet használni olyan jó!
Én úgy képzelem, hogy ez valahogy így működik. Hogy merre tart egy pillanatban a közösség, az attól függ, hogy éppen ebből mennyi teljesül.

„Persze árnyalja a képet a fórum, aminél azt gondolom mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítani”
Bocsáss meg, de szerintem az elképzelésedben itt a hiba. Sokan sokszor egész jól állnak ezzel, de nem mindig és nem mindenki, hisz ha ez így lenne, akkor igazából nem is lenne szükség szabályzatra.
Amikor valaki megtéved, akkor igenis kell egy másik személy, aki figyelmezteti, esetleg rendre is utasítja, különben elkezdi a téves gyakorlatát ismételni, illetve nagy az esélye annak is, hogy egyre inkább belelendül.
Amíg erre nem lesz szemed és az ilyen megnyilvánulások, mint például ez a tegnapi:

„Én például nem költök pénzt körömlakkra. És te?
És miért akarod nekem előírni, hogy miről írok fórumtémát?
Én nem tudom hírként beküldeni, blognak meg kicsit karcsú lett volna.
De ha megadod a telefonszámodat, legközelebb megkérdezem tőled, hogy megírhatom-e.”

nem lesznek kigyomlálva, addig szerintem nincs esély arra, hogy itt huzamosabb ideig jól érezzék magukat az emberek és nem fog álmaid szerint elképelt közösség formálódni.
Ki a fene áldozza azért az idejét, az energiáját, hogy sértegessék vagy lekezelő módon írjanak neki?
Hiába a másik oldalon a rengeteg cikk, fordítás és egyebek, a közösségépítés szempontjából kárba vész a befektetett energia, hiszen a fórum nem hogy megtartaná, hanem elriassza a jelenlegi és leendő közreműködőket, nem tud kialakulni/megújulni/megmaradni a mag.

„Sajnálom, hogy már nem jutott idejük a Linux Mint hazai ügyeit intézni.”
Ez egy szép megfogalmazás, de a nap mindig huszonnégy órából áll, így inkább én azt vélelmezném, hogy a kedvük ment el tőle valamiért.

Közösségépítés szempontjából szerintem sokat tudnak dobni egyébként a személyes találkozások (részben azért ezt kiválthatjuk modern online konferencia jellegű videobeszélgetéssel is) ez jelentősen erősítheti a tagok közötti köteléket.
 

Te tudnál heti 1-2 órát segíteni a magyar Linux Mint projektben? Mihez lenne kedved?

Igyekszem segíteni a fórumtémákban felmerülő kérdések megválaszolásában, néha írok egy-egy blogot (szeretek nagyon részletes, sok képpel illusztrált leírást csinálni, mert szerintem a kezdők sokszor valami apróságon buknak el, valami olyanon akadnak el, amit nem is gondolnánk, aki meg már keni-vágja, az gyorsan át tudja ugrani a számára felesleges részeket).
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (5 szavazat)

Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

#3 "nem lesznek kigyomlálva, addig szerintem nincs esély arra, hogy itt huzamosabb ideig jól érezzék magukat az emberek és nem fog álmaid szerint elképelt közösség formálódni."

Ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek. Ha záros időn belül nem lesz itt egy komoly moderatura, akkor nem változik semmi. Amikor tavasszal kimarite elment, vártam egy fordulatot, de nem jött. Én teljesen átlátom, hogy nincs ideje kami911-nek ilyen téren is intézkedni, de már nagyon kellene valami komolyabb fegyelmezés. Illetve egy konkrét állásfoglalás a mit szabad és mit nem, mi fér bele, mi nem témában. Lehet a google akcióját bedobni ide, vagy nem, lehet-e androidos témákat felvetni, lehet Arch-ról beszélni, esetleg politikai felhangú témákat felvetni stb. stb. Amíg nincsenek kijelölve a határok, addig mindenki próbálja a határokat feszegetni.
 

"Ki a fene áldozza azért az idejét, az energiáját, hogy sértegessék vagy lekezelő módon írjanak neki?"

Sajnos nagyon elterjedt ez a stilus, amit a google reklám témában elengedtek. Ha szándékosan piszkálták egymást az emberek, akkor az gond, ha nem érezték át azt, hogy sértő, bántő, lenéző stilusban beszélnek egymással, akkor az szégyen.

No de mindegy, mert a jövő heti fórumozási keretemet is kimerítem :)

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)
kami911 képe

Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

#3.1 Az a baj, hogy az embereket felnőttnek kezelem, pláne ismeretlenül. Kimarite-vel is így volt, lelkes volt, sokat segített, gondoltam ő jobban rajta tud lenni a fórummal kapcsolatos dolgokon. Csak azt nem vettem figyelembe, nem láttam, hogy ezt nagyon egyedi stílusban teszi - válaszok tűntek el, értelmetlen csaták mentek, aminek aztán igazából ő lett a generátora. Igazából szívesen kiadnám valakiknek a fórum moderátor feladatot, de egészen egyerűen nem tudom kik lennének azok, akik megfelelően karban tudnák tartani a fórumot. Igazából a mostani fórum lehet nem is jól moderálható, én bízom benne, hogy a következő iterációban egyszerűbb lesz majd ez a munka a moderátorok részére. Tényleg túl sok feladat van ezzel az oldallal, és jó lenne, ha segítenének többen. Ugyanakkor nem szeretném azt sem, hogy a fórumot valaki olyan kezébe tegyem, akiről azt gondolom, hogy jó, eztán kitúr mindenkit, aki nincsen vele egy véleményen. Mert meglátásom szerint ezt történt, és ez az amit nem szeretném, ha ismét megtörténne.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Igazából a mostani fórum lehet nem is jól moderálható,

#3.1.1 Ha szabad, megosztanám veled a gondolataimat, hátha a beszélgetősből kijön valami előrelépés.

Ó, dehogynem, jól moderálható.
A tagok sokszor tűrhetetlen bántó módon és stílusban szólnak egymáshoz, ezt nem szabadna engedni.
Szerintem igazából ennyi az egész ami hiányzik.

A jelenlegi szabályzat meglátásom szerint egy gumiszabályzat, aminek az eredője annyi, hogy a moderátor leveszi, amit nem idevalónak ítél. Ha megvan mögötte a háttérben a (köz)megegyezés, hogy mi szerepeljen az oldalon és mi nem, hogy mit szabad és mi az amit biztosan nem és a moderátornak megvan a józan belátása és helyén van egy kicsit az erkölcsi érzéke, akkor egy ilyen gumiszabályzat is remekül tud működni.
Ha viszont a moderátor alkalmatlan, akkor egy ilyen szabályzat nem megfelelő betartatását nem tudod rajta számon kérni.

Szóval most kellene tőled egy világos állásfoglalás, hogy mit vársz el a moderátortól, mit szeretnél látni az oldalon és mit nem, mit szabad és mi az amit biztosan nem. Hogy ezt egy sima hozzászólásban egy bejegyzésben vagy a mostani szabályzatot kiegészítve, vagy egy új szabályzatban fogalmazod meg, igazából teljesen mindegy, csak lehessen rá hivatkozni.
Utána szerintem már meghirdetheted, hogy moderátori szerepkörbe vársz jelentkezőket, aki egyet tud érteni az általad megfogalmazottakkal, az talán jelentkezni fog.
Ha így lesz, akkor a jelentkezők közül kinevezed, akit jónak látsz.

„Ugyanakkor nem szeretném azt sem, hogy a fórumot valaki olyan kezébe tegyem, akiről azt gondolom, hogy jó, eztán kitúr mindenkit, aki nincsen vele egy véleményen.”
Helyes!
Már milliószor leírtam, de leírom újra. Ennek egyik ellenszere lehet, ha a moderátor párban jár. Moderátor saját ügyében nem jár el, ha vitás esetbe keveredik, megkér egy másik moderátort, hogy nézze meg az esetet és bírálja el.
Azt meg ne mondd nekem, hogy Kim tevékenysége csak úgy történt, nem kaptatok rá panaszt. Tojtatok rá. Legközelebb ne így csináljátok. Ha panasz érkezik a modi tevékenységére, akkor azt vizsgáljátok ki és ha kell, akkor mentsétek fel az alkalmatlan moderátort a tisztségéből. De az hogy ettől megégetve nem nevezel ki új moderátort nem a helyes út, mert így a korábbi moderátor ámokfutása után most meg a bántó, sértő hangnem uralja el a fórumot és ez további (talán helyrehozhatatlan) károkat okoz.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)

Sziasztok. 

Sziasztok. 

Olvastam a cikket és a hozzászólásokat is talán csuhás hozzászólásban láttam olyat amiben igaza van de nem értek egyet azzal az iránnyal. Mégpedig, hogy ha valakinek segítség kell ír egy linux közösségi oldalra, mondjuk a Facebookon és oda úgy, azt ir amit akar. Az az igazság, hogy en is tagjavagyok 2 linux csoportnak is a Facebookon de nagyon nem tetszik ott ahogy a jópár ember reagál a segítség kérésre. Tudom, olvastam tele van a tökötök az olyan userekkel mint én. Aki semmit nem ért a Linuxhoz és csak kerdezget: milyen disztribúciót illik erre meg arra a gépre...... Én őszintén hajlandó vagyok megszokni egy új OP-t de nem szeretnék programozóvá válni, s nektek köszönhetően nem is kell. Egyszerű userként csak bekapcsolom, gyors, megy rajta minden ami nekem kell az a kevés, nem pörög a ventilátor, mintha el akarna repülni és még egy csomó jó eszrevetel a Windowshoz képest úgy, hogy nem értek egyikhez sem. Viszont ha a Mint magyar közösség megszűnne azt borzasztóan sajnálnám, hiszen tőletek kaptam rengeteg segítséget, bár hiába élek Kanadában az más dolog, hogy a hétköznapi nyelvet megértem, elmakogom de sokkal jobb, hogy ti vagytok és segítetek önzetlenül, nem lenézően, elmagyarázva, mit hogyan csináljak. Igaz az oldal működtetésehez nem tudok hozzájárulni semmilyen módon, mégis én örülök, hogy tagjalehetek ennek a rendkívül nagyszerű közösségnek. Nagyon remélem, hogy ez a közösség, még nagyon hosszú ideig működni fog. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Kujcy!

#4
„Tudom, olvastam tele van a tökötök az olyan userekkel mint én. Aki semmit nem ért a Linuxhoz és csak kerdezget: milyen disztribúciót illik erre meg arra a gépre...”

A magam részéről ezt határozottan cáfolom! Nyugodtan kérdezz tőlem bármit linuxos témában, ha szerény tudásomból és energiámból telik rá, akkor igyekszem tisztességgel megválaszolni!
Én is úgy kezdtem, hogy semmit sem tudtam, ma már néha jó billentyűt nyomok le jókor és sikerül olykor az egérrel is jó helyre kattintanom. ;-)

„Mégpedig, hogy ha valakinek segítség kell ír egy linux közösségi oldalra, mondjuk a Facebookon és oda úgy, azt ir amit akar.”

Bocsánat, biztos félreérthetően fogalmaztam, arra próbáltam célozni, ha elfogadjuk, hogy oda sok embernek van már azonosítója, akiknek ugyanakkor ide nincs, akkor nekik egy adott pillanatban nehezebb folyamat ide írni, mint oda, hiszen ide előbb felhasználói fiókot kell regisztrálni és ha ez meg is van, például egy fényképet sem olyan egyszerű itt csatolni a mondókához, mint amott. Ez egy leküzdendő akadály. Az, hogy ott hogyan válaszolnak, ott is moderálási kérdés.

„Igaz az oldal működtetésehez nem tudok hozzájárulni semmilyen módon”

Tévedsz. Épp most járultál hozzá egy hozzászólással. :-)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia Kujcy!

#4.1 "A magam részéről ezt határozottan cáfolom! Nyugodtan kérdezz tőlem bármit linuxos témában, ha szerény tudásomból és energiámból telik rá, akkor igyekszem tisztességgel megválaszolni!"

Amit meg is köszönök és én, pedig arra akartam utalni, hogy igaz, hogy azokon az oldalakon extra regisztráció nélkül tudsz kérdéseket tenni, de én úgy gondolom, hogy az nem lehetne akadály, mert itt sokkal jobb "szolgáltatást" kapok itt mint ott. Ott sokszor éreztem a lekezelő hangot, habár én mindíg a legjobb tudásom szerint próbálom feltenni a kérdéseket és persze udvariasan de inkább lemondok az ottani segítség kérésről, maradok itt a ti bánatotokra LOL. Szóval úgy gondolom, hogy nem írtad férreérthetően és szerintem én sem értettem férre. Igen talán egyszerűbb oda írni, csinálni 1-2 screenshot-ot, amit jópáran meg is kritizálnak. Összevetve az itteni stílussal, mert ti megtanitottatok, hogy ha már magyar oldalt használok, használjam az ékezeteket, mert úgy nektek könnyebb. Megtanitottatok, hogya, tegyek "ide" szöveget, melyik oldalt haszaljam rá és a képek feltöltését is valamint, hogy melyik linket kell ide beszurni, hogy ti jól tudjatok segíteni. A kulcsszó MEGTANÍTOTTATOK! Köszönöm. Szerintem ez csak apróság és ha én képes vagyok ezekre akkor ne legyen már ez egy ok, hogy nem itt Kendrick. 

"Tévedsz. Épp most járultál hozzá egy hozzászólással. :-)"

Látod ennyire tudatlan vagyok, hogy még ezt sem tudtam, de ha ezzel hozzájárulok akkor minden nap akár többször is bejelentkeze, vagy ha kell még kommentelek is. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szia Kujcy!

#4.1 Ezt a social login dolgot meg kell fontolni az biztos, bár igazából a legkevesebb módon szertnék a social dolgokkal foglalkozni ezen az oldalon, max az itteni tartalmakat megosztani oda, hogy abból legyen átkattintás. Itt meg minél erősebb önnáló tartalom legyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

social login

#4.1.2 Nekem pl. nem felel meg az ilyesmi a saját magam által támasztott biztonsági policy miatt.

Legnagyobb hülyeségnek tartom, ahogy más területen is, fizetési megoldásoknál pl. Paypal, Google play és stb. összekapcsolását. Kompromittálják egyiket, oszt viszik a pénzt a többiről is. Utána meg megy a szitok hogy lenyúlta a pénzt a Revo...

Ugyanez a fiókok összekapcsolása téma. Feltörnek egyet, ami azt jelenti feltörték mindet. De nem is muszáj ennek történni, elég csak emitt kifejtesz valamit, amott meg erról tud az FB is, mert azzal a loginnal léptél be.

Az én alaptelepítéseimnél ezért kötelezően felkerül a Facebook container, nem működik sehol az egyéb oldalakon a lájk  meg az FB accounttal login.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez most komoly?

Ötletelünk, szavazgatunk, közreműködőket gyűjtünk. Ez nem egy napilap, ahol naponta új hírrel kell etetni az olvasókat.

Ezt az egész katyvaszt kellene rendbe tenni. Feliratkozásom óta, ha valaki hozzányúlt a honlaphoz csak rosszabb lett (behúzás, válaszok össze-visszasága, a sort lehetne folytatni).

Megkockáztatom, hogy van-e létjogosultsága ilyen formában a honlapra? Csak a fórumra kellene helyezni a hangsúlyt.

Amikor feliratkoztam, a fórum miatt tettem. A címoldalon megjelenő írások 95%-a nem érdekel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5 Elhiszem, hogy egyszeri emberkének a fórum a legértékesebb, de ami a híreket illeti, azt érdemes átgondolni:

- Nem nagyon van más hely, ahol Linuxhoz kapcsolódó híreket lehet olvasni magyarul

- Sőt, szakosodott oldalakon (pl. játék témakörben utazó oldalakon) vak hang nincs Linux-al kapcsolatban, ami játék vonatkozású (Ha azt gondolnád, a játékosokat sem érdeklik mélyebben a hírek, mondjuk ami nem szigorúan játék, azt elmondanám, hogy pl. a pénzügyi vonatkozású hírek ott is túlsúlyban vannak.)

- Ez az oldal Neked, nekem ingyenes, de ugye nem gondolod, hogy a fenntartása, üzemeltetése nem kerül pénzbe?
Az oldal támogatói pénzből működik. Ami, gondolhatod, nem sok. Na most alkalomadtán további támogatókat bevonni azzal nem lehet, hogy van egy fórum, ahol néhányan osztják az észt, azért senki nem fizet. De mondjuk, ha azt hallják, hogy az első számú Linuxos híroldal, az előbb-utóbb nagyobb érdeklődést kelt.

- Annál is inkább, mert ami nyugaton van, előbb-utóbb begyűrűzik ide is. És nyugaton növekszik a nyitottság, vannak nagy YT TECH csatornák, akik elkezdtek Linuxszal foglalkozni, növekedési pályán a Linux elterjedése.

- Ha hiszed, ha nem, már a Google is komolyan veszi ezt az oldalt, a telómon a Discover (Google hírkeresője) egyre gyakrabban hoz fel híreket innen az oldalról. És nem, nem keresgéltem soha ebbe az irányba, hogy azt lehessen mondani, a keresési előzményeimnek köszönhető.

- Tehát ha begyűrűzik a mélyebb Linuxal foglakozás, terjed, akkor szerinted mi a jobb, ha ekkor az első számú Linuxos híroldal lesz ez, vagy csak egy marginális fórum, ahol tucatnál kevesebb egyénke cserélgeti az eszméit, vagy netán szapulják egymást?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ez most komoly?

#5.1 Igen, én is ezt gondolom, hogy érdemes ezt az utat járni. De persze majd a jövő, a lelkesedés, a közösség ezt is eldönti. Én nekem érdekes projekt, hogy több információ legyen az oldalon, sokkal színesebb legyen a címlap. Ne csak félévente legyen 3 hír, hogy megjelenik, megjelent az új Linux Mint. Csak a fórum miatt egyelőre nem járnának ide sokan.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5.1 "Ez az oldal Neked, nekem ingyenes, de ugye nem gondolod, hogy a fenntartása, üzemeltetése nem kerül pénzbe?
Az oldal támogatói pénzből működik. Ami, gondolhatod, nem sok. Na most alkalomadtán további támogatókat bevonni azzal nem lehet, hogy van egy fórum, ahol néhányan osztják az észt, azért senki nem fizet. De mondjuk, ha azt hallják, hogy az első számú Linuxos híroldal, az előbb-utóbb nagyobb érdeklődést kelt."

Na, ezt kifejtenéd egy kicsit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5.1.2 Na, ezt kifejtenéd egy kicsit.

Mármint mit? Hogy hogyan működik a támogatók észjárása? Ha ezt valaki tudná, akkor először az piszológiai Nobel díjat kapna, azután meg nagy krízis alakulna ki, mert ismert lenne, hogy miként lehet pénzek adományozására bírni az arra hajlandókat.

De azt tudni vélem pontosan, hogy ha én nagy vagyonú filantróp lennék, arra egy vasat sem adnék, hogy pár ember oszthassa az észt egy fórumon.

De ha van egy médium ami elkötelezett egy ügy mellett, akkor annak akadhatnak támogatói. Ez biztos, mert erre van jó pár példa itt nálunk is a kis országban. No, és történetesen nincs egyetlen olyan magyar médium, ahol Linuxszal kapcsolatos híreket tálalnának, erről meg azt gondolom lehet egy olyan adu, ami sokat jelenthet.

De ez persze az én füstölgésem, nagyon HA kategória, erősen esetleges.

Ugyanakkor mindentől függetlenül nekem nagyon furcsa -bocs, hogy magam ismételem, és ezen lovagolok-, szóval amikor megjelent hosszú idő után a legfrissebb Godot (különösen fejlett sokrétű játékfejlesztő alkalmazás, ami többplatformos, azaz Linuxos is, és teljesen ingyenes), akkor a játék oldalak ezt sehol egy hangra sem méltatták, heteken keresztül a Microsoft Activition Blizzard felvásárlásával foglalkoztak, mert hú mekkora deal, és hatóság így, akadály úgy, meg mennyi pénz... Mintha ez bármiben is érintene minket. Ugyanakkor, hogy van egy ingyenes játékfejlesztő, ami képességeivel felveszi a versenyt az Unreal-al, meg többivel, arról kuss volt. Gondolom, ezt hanyagolni kell, mert még a végén a fejlesztők áttérnek erre, oszt akkor mi lesz a sok pénzzel.

Szerintem már csak ezért szükség lehet olyan hírekre, amik igen lényegesek, de másutt szóra sem méltatják.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5.1.2.1 Feltettem egy egyenes kérdést. Gondolom baj van az értelmezéssel. Ki fizet, mit fizet, kinek kerül pénzbe?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5.1.2.1.1 Kedves numorec! A "Na, ezt kifejtenéd egy kicsit." kijelentés nem mutatott rá egyenesen az idézet szövegben egyik passzusra sem, még csak kérdés sem volt, hogy egyenes legyen, nekem inkább utasításnak tűnik így kérdőjel nélkül. Köszönöm hogy rávilágítottál, hogy a pénzre vagy kíváncsi.

Nos, a beszámolókat itt tudod elérni, az oldal alján: https://fsf.hu/nevjegy/ ezekből kiderül, hogy mennyit fizettek az adózók az 1%-os felajánlással, de név szerint ez akkor lehet részletezni, ha az adózók hozzájárultak a személyazonosságuk közléséhez, ezt nyilván tudod magad is, ha felajánlottál valaha is 1%-ot az adódból.

A beszámolókból kiderül mennyi folyt be, mennyi lett felhasználva, és mennyi a fel nem használt NAV-nak visszafizetett maradék.

Az ezen felül támogatók neveit is megtudhatod, némelyiknek van saját YT csatornája is, ahol közelebb is megismerheted őket. https://fsf.hu/aktivistaink/

Kielégítő ez a válasz? Amennyiben nem, akkor kérhetsz részletes kimutatásokat itt: https://fsf.hu/kapcsolat/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez most komoly?

#5.1.2.1.1.1 Barátom, te kevered és összemosod az fsf.hu Aklapítványt és a linuxmint.hu-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5.1.2.1.1.1.1 Annyiban nem, hogy az fsf.hu biztosítja a linuxmint.hu-nak a környezetet. Tehát ők tudják, hogy mennyibe kerül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Dicsak

#5.1.2.1.1.1
„2022-ben az adózók által az FSF.hu Alapítványnak felajánlott 1%-ok összege összesen 3 249 788 Ft volt. Egyéni
felajánlásokból 57 000 Ft bevételünk volt (támogatóink neve a honlapunkon olvasható). Az évre felhalmozódott
705 515 Ft-nyi, az előző években fel nem használt támogatási összeg, így azt vissza kellett fizetnünk az adóhivatalnak.”

Itt meg nem lehet közvetlen fényképet feltölteni egy hozzászóláshoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Dicsak

#5.1.2.1.1.1.2
Bár ennek a témának van itt szakavatott szakértője, de egy egyszerű számítással arra jutottam, hogy ebből a pénzből lehetett volna venni 50 TB-nyi merevlemezt.
Egy Western Digital WD Blue 1TB merevlemez ára 14 ezer Ft, 50 darabé 700 ezer.

Bocs a reklámért, ha valakit zavar!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Dicsak

#5.1.2.1.1.1.2.1 Csuhas32 kolléga szerintem a klasszikus viccre utalt, humorizált (gondolom). Bár smiley nem volt a posztban.

De, aki az alapítvány gazdálkodását kritizálja, szerintem csatlakozzon tagként, oszt ott adjon tanácsot a felhasználást illetően, mert kibicnek semmi sem drága.

Másfelől, ami a hardver árakat illeti, a legolcsóbb helyen a 600 GB-s szerver merevlemez 60e Ft, nem a konzumer árakból kell kiindulni. És szerverbe soha nem egyesével veszik a HDD-t, hanem minimum 3-4-esével, RAID konfigurációtól függően.

Hogy tisztában láss, nézd meg ezt a videót:

https://youtu.be/Bs-Z8sdoi4o

Itt láthatod a hardvert, ilyenekről megy a zinternet.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Dicsak

#5.1.2.1.1.1.2.1.1 Nem kritizálom, kérdésként merült fel bennem, hogy ha esetleg idén is van valamekkora szabad összeg, akkor például azt, hogy ide lehessen a hozzászólásokhoz képet feltölteni, nem lehetne megoldani? Mennyi kellene erre? Egyszer vagy minden évben újra és újra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly?

#5 "Megkockáztatom, hogy van-e létjogosultsága ilyen formában a honlapra?"

A rendszeresen felkerült hírek szerepe fontos, mert így a google (ami maga az internet, mert ha nem talál meg, vagy hátra sorol nem is létezik ez a lap) azt érzékeli, hogy napi szinten kerül fel releváns tartalom.

"Csak a fórumra kellene helyezni a hangsúlyt."

Milyen fórum? Átlag heti .... téma, aminek az egy része bullshit, még ha normálisan is indul egymás cseszegetésébe fullad... Mostani google "hirdetés"-re adott reakciók nálam betették a kaput, hogy itt (ha nem lesz komoly változás) akkor érdektelen lesz számomra.

A másik ami fenn tudná tartani az érdeklődést, az a blog. Féltucat ember sem aktív, nem készítenek a tagok bejegyzést. Ha ilyen aktív a tagság, akkor van értelme az egésznek? Ha nincs napi, pár napi új tartalom a kereső lassan egyre hátrébb teszi. Ez nem olyan unikális téma, tucatszám lehet majd angol lapokat találni neki, ha valaki rákeres.

Abban is látom a problémát, hogy sokan az oldal kinézete, technikai működés, hírek, formázás és egyéb téren akarják megváltani a világot, dőlnek az ötletek, de a tartalomkészítést (fórum, blog) téren közel nulla aktivítást mutatnak. Akkor meg minek az egész? Csak legyem egy ilyen oldal, csinálja a tulaj, legyen olyan, mint ahogy akarjuk, de nem gyártunk hozzá tartalmat?

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: tartalomkészítés terén nulla aktivitást mutatnak

#5.2 Még gyakran jelenlévő fórumtagot is ritkán találsz. Az igényes tartalomkészítés pedig nem csak időt és energiát kíván, ez gyakorlatilag szakmai feladat, ugyan nem kell hozzá feltétlen végzettség, tudást és tehetséget azonban igényel, amivel valójában azért kevesen rendelkeznek. Nekem is van kamerám, mikrofonom, szoftverem, de az ami benned és „Linux Mind” Zoliban megvan, belőlem hiányzik. Jó blogot, útmutatót, videót nem mindenki tud készíteni, ez nem csupán akarat kérdése.
Ezért kell megbecsülni azokat a tagokat, akik ilyeneket tudnak és hajlandóak is készíteni, biztosítani számukra a pozitív, bátorító környezetet, nem pedig olyat, ahol néhány kötözködő alak elveszi a kedvüket a közreműködéstől.

A közösség változása lassú folyamat. A nem megfelelő stílus megjelenésekor sem azonnal épült le, hanem szép fokozatosan jutott a mai állapotába. Ha a körülmények kedvezően változnak, akkor sem biztos, hogy egyáltalán újra fel fog épülni és ha igen az szintén időigényes folyamat lesz. Szerintem.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
IG képe

Ez most komoly?

#5
Van értelme a honlapnak. A hírek nagyon fontos, én szívesen olvasom. Azt kell látni, hogy ezt az egészet egy ember csinálja.
Egyedül híreket szerkeszteni, fordÍtani a kiadásokat..hát ez iszonyt mennyiségű munka.

Nagyon nagy előrelépést lehetne elérni, ha a fórum moderálva lenne. Teljesen más arcát mutatná még a hírek, blog szekció is.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kami911 képe

Ez most komoly?

#5 A fórum nem elég, kell mellé valami. A hírekből új információkat lehet nyerni, a fórumra azért mennek az emberek, hogy ők kérdezzenek valamit, vagy válaszoljanak. A hír ettől teljesen eltérő, valami történésről vélemények keletkeznek. Ennek az oldalnak a hibája egyelőre, hogy a hír nem része a fórumnak sehogy, nem jelenik meg máshogy csak önmagában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ez most komoly?

#5 MI az ami érdekel a hírek közül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Így lettem linuxos

Hogy választottam (?) linux disztribúciót?

 

A kezdet téves feltevésen alapult: „régi gépet újra lehet éleszteni linuxal”. Hát hajrá! Suline­tes SSE rendszerű gép volt, de hittem a lehetőségben és úgy voltam vele, hogy tanuló gépnek ez jó lesz. A Windows XP még futott rajta, de az internet kapcsolat már nem működött. A különböző Li­nux disztribúciók sorra közölték hogy SSE rendszerre nem települnek, de megtaláltam a Q4OS-t ami a Trinity asztallal simán települt, futott és frissült. A böngészést a PaleMoon 32 bites változatá­val sikerült megoldani. No videó lejátszásra azért nem volt alkalmas, de a Windows 7 is futott rajta.

Aztán jött a Windows 8.1 támogatásának megszűnése. Kiesik a másik gépem is. Merre to­vább? Windows 10, vagy Linux. A gép még Win 10-re jó de 11-re nem. A Win 10 támogatás 2025-ben megszűnik, hát csapjunk a lecsóba.

Mit válasszak? A bőség zavara és nincs személyes segítség! (Utólag úgy gondolom, hogy így volt jobb.) Válogatás nélkül néztem a videókat és olvastam a leírásokat. Nem állt össze a kép és az angol nyelvtudás hiánya csak tetézte a problémát. Nekikezdtem válogatás nélkül telepíteni , hogy lássam mi hogy működik. Két gép futott egymás mellett, hogy követni tudjam a bemutatókat. Akkor még nem alkalmaztam a virtual boxot.

Rá kellet jönnöm, hogy a közösségi oldalakon sokkal jobb és hasznosabb információkat találok mint, ha csak úgy találomra keresek. Szűkítettem a keresést és a magyar fórumokra koncentráltam. Maradt az Ubuntu és a Linux Mint.

A Linux Mint „zászlós hajója” a cinnamon rögtön nyert nálam. Lehet, hogy nem is kellett volna tovább keresnem, de ha egy bolt beindul…

Az Ubuntu majdnem minden letölthető változatát kipróbáltam. A GNOME asztali felület miatt az alap Ubuntut rögtön elvetettem. Ha az asztali ikonok használata szkriptek írása és shellek nélkül nem megy, nekem ez a rendszer nem kell. Viszont elgondolkoztatott a probléma.

Mit várok el a rendszertől? A felületeket hogyan használom? Kezdőként fontos, hogy a grafikus felületen az legyen amit használni akarok. Az asztalon legyen hozzáférhető az amit naponta használok, a tálcán (panelen) legyen ott amit naponta többször is használok, a menüben rendezetten legyen elérhető amit keresek. Jaj! Lehet hogy nem is disztribúciót keresek, hanem asztali felületet!

Amikor valamiért a kerneleket is elkezdtem figyelni, valami furcsává vált. Az Ubuntu kijelölt magának egy (5.19) kernelt és ezt tekintette stabilnak, holott ez se nem stabil, se nem TLS az alap linux rendszerben. Na itt mondtam le az Ubunturól.

Amikor úgy éreztem, hogy a telepítés és a hangolás már megy valamennyire, megint tágítottam a keresést.

Az asztali felületek közül kettő maradt talpon nálam a cinnamon és a KDE-plasma. Elkezdtem tesztelni azon disztribúciókat amik KDE rendszerűek. Úgy tűnik a Q4OS, az MX Linux, a Linux Mint Xfce plasma-val bővítve és a Manjaro maradt versenyben, hogy a cinnamon kihívói legyenek.

 

Most a Linux Mint cinnamon fut az egyik gépemen Windows 10 mellett natívan és tökéletesen megfelel arra amire én használom a gépet. Azért még kísérletezem a KDE-plasma asztallal, virtuális gépen, különböző disztribúciókkal.

 

A Linux Mint Cinnamon nagyon jó. Az oldalon szinte minden segítség elérhető, ezért folytatni kell, ha nehéz is. Hogy a közösség mennyire aktív nem tudom megítélni, de nekem nagyon nagy segítség volt, amit a csapattól kaptam.

 

Köszönöm!d

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Közösségi élmény

#6 A te hozzászólásodból és Kujcy-éból is az látszik számomra, hogy a fórum abban a tekintetben elég jól működik, hogy akinek kérdése van, az szakértő választ kap. A kérdező jön, választ kap, aztán megy. Nem itt a gond, nem a kérdezőt gyepálják, a kölcsönös tisztelet, a megfelelő hangnem, az állandóbb jelenlétre hajlandóbbak között hiányzik (olykor), a sérelmeket pedig nehezen felejtik el az emberek, vannak akik ilyen okból távoznak is, de a maradók között sem tudí így (igazán) jó viszony kialakulni. Ilyen légkörben nincs nagy hajlandóság még egyénileg sem tartalmat gyártani, amit pedig KAMI hiányol az ezen is túl van, nyilván esélye sincs, hogy vállvetve összedolgozzanak. Ott vannak például a kézikönyvek, mind elavult már. Valaki (vagy valakik összedolgozva) elkészítené(k) a 21.2 Cinnamon kézikönyvét, ez megtetszene valakinek és ő meg nekiugrana a 21.2 MATE kézikönyvének, de elakadna mondjuk vele és a Cinnamon kézikönyv készítői segítenének neki a befejezésben... Vagy mondjuk három ember összeállna, és meghirdetné, hogy egy X helyen minden hónap első szombatján 9-12-ig bárkinek segítenek a gépére Mintet telepíteni, ha odahozza. Ha nem jön senki, beszélgetnek, ha meg van érdeklődő, akkor hurrá, telepítettünk! Azt hiszem valami ilyen élményt hiányol Kami, de majd ő megcáfol, ha tévedek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Közösségi élmény

#6.1 Igen, ilyenre gondoltam. Nézzük a busz effektus-t, ha engem holnap elütne a busz, tudna itt folytatódni a közösségi munka? Mert jelenleg úgy érzem ehhez nem lenne elég erős a közösség, pedig nagyon szeretném, hogy az legyen!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

ha engem holnap elütne a busz, tudna itt folytatódni a közösségi

#6.1.1 Ha a közösség nevében (majdnem) mindent egyedül csinálsz, az valójában nem közösségi munka, hanem heroikus egyéni küzdelem. Egyáltalán mennyire beszélhetünk jelenleg közösségi munkáról? Mert ha valami szinte nincs is, az nyilván nem tudna folytatódni. Lehet, hogy a kérdés helyesen úgy hangzik, ha holnap elütne a busz, tudna itt folytatódni a közösség nevében egyedül végzett heroikus munka? A válasz erre is természetesen sajnos a:– Nem.

Úgyhogy vigyázz magadra!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez most komoly_2?

Blog, hír, cikk, minden hozzászóló ezen lovagol. Az egész oldal egy katyvasz. Ezt kellene rendbe tenni.

Szóba került a moderálás, igen kell, de nem "jaj nehogy megsértődjön módon". A véglegesen kitiltott ne tudjon új néven regisztrálni.

Az elmúlt napokban jónéhány weblap szabályzatát átböngésztem. Mindegyikben megtaláltam a kitiltásra vonatkozó passzust.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Ez most komoly_2?

#7

off

Most szívesen moderalnalak teged is.

on

Egy ember csinalja ezt az oldalt, ami nem katyvasz. Egy ember.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez most komoly_2?

#7.1 Nem katyvasz? Példa: látom, hogy van 4 hozzászólás, rákattintok, elugrik az egyikre. Keresném a többit, de le s fel tekergetem az oldalt de nem lehet a többit megtalálni.

Egy ember csinálja? Bakker, ott van az oldal alján "webmester", ő mi a pikulát csinál. Az ö dolga lenne az oldal karbantartása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Ez most komoly_2?

#7.1.1
Elnézést, te az oldal felépítésére gondoltál, én a tartalomra.
Azon lehet mit javítani, gyűjtik is már régen a javaslatokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez most komoly_2?

#7.1.1.1 Én szerintem először a javítás mikéntjét kellene eldönteni, nem toldozgatni, foltozgatni. Ha kell új alapokra kell helyezni a fórumot. Tudom munka, nagy munka. Az alapok elkészülte után lehet ötletelgetni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: Az alapok elkészülte után lehet ötletelgetni.

#7.1.1.1.1 Az én meglátásom szerint először fejben kellene meglegyen a gondolat, utána lehetne formába és tartalomba önteni. A tartalmat már most is lehetne reformálni, szerintem ez nem függ olyan erősen a formától, bár azt én is tudom, hogy egy komoly formai változással olykor egy jelentős tartalmi változást is könnyebb eszközölni, mert ha a kettő együtt jár, azt könnyebben fogadja az ember.

Hogy fejben most még nincs meg az elképzelés, azt a téma címe is mutatja, hisz nem így szól: Erre megyünk tovább Linux Mint Magyar Közösség!

Én nagyon drukkolok KAMI-nak és a közösségnek, hogy sikerüljön végigmenni ezen az úton, hisz ezzel maradéktalanul magam is egyetértek: „a Linux Mint megérdemli, hogy itthon is megfelelően képviselve legyen a projekt”

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Re: Az alapok elkészülte után lehet ötletelgetni.

#7.1.1.1.1.1 Megyünk körbe-körbe, aminek sohasem lesz vége :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ez most komoly?

#5.3 #7 Kit vagy mit akarsz ennyire kimoderálni?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Kit vagy mit akarsz ennyire kimoderálni?

#7.2 Eszerint te nem látod azokat a mondatokat, azt a stílust, amit nagyon nem szabadna megengedni (Illetve azt a személyt, aki minden ilyenben mostanság az egyik résztvevő). :-(
Megítélésem szerint pedig egyértelműen ezért vesztettük el 444tibit is. :-(
De nem az én véleményem számít. Emlékeim szerint még a találkozóra is elment, szóval személyesen is ismered. Esetleg nem tudsz valamit róla, miért marad távol az oldaltól? Ha gondolod, megkereshetnéd valamilyen formában, biztos örömmel venné, hogy érdeklődsz utána.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (4 szavazat)
IG képe

Ez most komoly?

#7.2
Ne haragudj, most fáradtam bele ebbe a témába. Ha nem látod, akkor az baj.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Mintből, ha eljutna végre

A Mintből, ha eljutna végre odáig, hogy Debianra váltana végleg, akkor még bármi is lehetne..

A közösség építéshez nem csak gyártott tartalom kell, hanem közös értékrend is. Ez jelenleg nincs és nem is biztos, hogy jó lenne hosszútávon. A zinternet ugyanis már így is tele van közös értékrendeken alapuló vélemény buborékokkal. Nem hiszem kb. 15 évnyi tapasztalattal a hátam mögött, hogy moderálással bármit is meg lehetne oldani. Mindig kerül olyan, aki a saját "véleményét" mások elé fogja helyezni. Az emberi természet örök.

Magam részéről nem tudok és nem is akarok segítséget felajánlani, mert csak közhelyeket tudnék puffogtatni. A nagy segítség meglátásom szerint pillanatok alatt fordul át hittérítésbe. Viszont hitet csak tapasztalás útján lehet szerezni. Igenis végig kell szenvedni a terminálos megoldásokat is, a gúglit és a társait is.. A hitet, hogy én uralkodom a masina felett és nem fordítva NEM ADJÁK INGYEN!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Én nagyon szeretnék továbbra

Én nagyon szeretnék továbbra is része lenni ennek a szuper közösségnek. Családi okokból havonta egyszer tudok jelenleg felnézni az oldalra, most csak egy rövid blogbejegyzésre futotta. A jövőben nyílván többet leszek aktív a lehetőségekhez mérten.

Szerintem: A hírek igenis relevánsak és fontosak, hiszen csak itt olvasni érdemlegesen a linux-ot éríntő hírekről magyar nyelven. A fórum minden Linux distrónak teret enged, ami szerintem nagyon jó irány, a segítőkészség, probléma megoldás, segítségnyújtás kell, hogy fő erényünk legyen.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)