Legyen coreutils helyett uutils?

kami911 képe

Az uutils egy platformokon átívelő újraimplementációja a GNU coreutilsnak, amelyet Rust programozási nyelven írtak. A GNU coreutils egy olyan gyűjtemény, amely lényeges parancssoros eszközöket tartalmaz, amelyek általában megtalálhatóak Unix-szerű operációs rendszerekben. A most megjelent 0.0.20-as verziója tovább növeli a kompatibilitást a GNU coreutils.

A „coreutils” (magyarul: „alapvető eszközök”) a GNU Projekt részeként kifejlesztett programok gyűjteménye, amelyek alapvető parancssoros eszközöket biztosítanak Unix-szerű operációs rendszerek számára. Ezek az eszközök számos alapvető műveletet végeznek, például fájlok másolását, áthelyezését, törlését, fájlok és könyvtárak kezelését, szöveges fájlok olvasását és írását, valamint más feladatok végrehajtását a parancssorban.

A coreutils gyűjteménye tartalmaz olyan jól ismert parancsokat, mint a „ls” (kimenetet jelenít meg a könyvtár tartalmáról), „cp” (fájlok másolása), „mv” (fájlok áthelyezése), „rm” (fájlok vagy könyvtárak törlése), „cat” (fájlok tartalmának megjelenítése), „grep” (szöveg keresése), „wc” (szószám vagy karakterszám számítása) és még sok más. A coreutils eszközei nagyon hasznosak a parancssoros munkában, a szkriptek írásában és a rendszeradminisztrációs feladatokban. A GNU Projekt nagy hangsúlyt fektet a coreutils funkcióinak és viselkedésének standardizálására és a kompatibilitás fenntartására a különböző Unix-szerű rendszerek között, így a coreutils parancsok hasonló módon működnek a legtöbb Unix-szerű operációs rendszeren, például Linuxon és macOS-en.

Az „uutils” célja, hogy Rust alapú alternatívát nyújtson a GNU coreutilsnak, hasonló funkcionalitással és parancssoros eszközökkel, amelyek különböző platformokon használhatóak. A Rustban történő implementációval az „uutils coreutils” kihasználja a Rust biztonsági, teljesítménybeli és cross-platform képességeit.

Bár az uutils igyekszik tökéletesen hozni a GNU coreutils funkcionalitását, lehetnek különbségek a viselkedésben vagy hiányzó opciók, amelyek az implementációs választásokból vagy a folyamatban lévő fejlesztésekből erednek. Ezért fontos, hogy a dokumentációt vagy a projekt specifikus forrásait használja, hogy megértse az esetleges eltéréseket vagy korlátozásokat a GNU coreutils-hoz képest.

Az uutils használatához általában telepítenie kell a Rust crate-jét vagy csomagját, majd használhatja a csomag által nyújtott parancssoros eszközöket. Ezeket az eszközöket a parancssorban ugyanúgy használhatja, mint a megfelelő GNU coreutils esetében.

Az uutils egyre nagyobb mértékben kompatibilis a GNU coreutils alkalmazáscsomaggal, amelyre ellenőrző teszteket is készítettek. Letölthető már a 0.0.20-as verzió a uutils alkalmazáskészletből. Ti már próbáltátok? Vagy még nem ismeritek? Az idei FOSDEM előadások között volt az uutils alkalmazáscsomagról is szó.

Letöltések