Itt az MPV 0.36-os verziója

kami911 képe

Már elérhető az MPV 0.36,  a népszerű Linux videólejátszó legújabb verziójaként, amely az FFmpeg alrendszert használja, és eredetileg az MPlayer/mplayer2 kódjából származik.

Az MPV 0.36 a legújabb stabil kiadásként jelent meg, és számos javítást, új funkciófejlesztést tartalmaz. Az MPV 0.36 néhány főbb újdonsága:

  • Bevezetésre került a Vulkan video dekódolás támogatása.
  • Wayland alatt elérhetővé vált a nem egész többszörös átméretezés, illetve video kimeneten az OSD alkalmazása. Továbbá javítottak az érintéses eseménykezelésen is.
  •  A GPU támogatott videokimeneten támogatás került a programba a HDR10+ dinamikus metaadatok leképezéséhez, a natív színtérben történő képernyőképek készítéséhez, és a Dolby Vision metaadatok elemzése a dinamikus jelenet fényerősség meghatározásához.
  • A videokimenet (VO) alrendszer futtatás közbeni váltásának támogatása is újdonság ebben a verzióban.
  • A minimálisan szükséges FFmpeg verziószám 4.4-re emelése.

A fractional scale lehetővé teszi, hogy finomabb méretezést alkalmazzunk, vagyis a videófelbontás és a méret beállítására lehetőség van nem csak egész számokban, hanem tizedes tört értékekben is (például: 100%, 110%, 125%, 133%, 150%, stb.). Ennek az előnye, hogy a felhasználók részletesebben szabályozhatják a videók méretét, így jobban illeszkedhet a saját igényeikhez és kényelmükhöz.

Letöltések és további részletek az MPV 0.36-os kiadásáról a GitHub-on oldalán találhatóak.