Csak ügyfeleknek adja ki az Enterprise Linux forráskódját a RedHat

kami911 képe

A Red Hat weboldalán megjelent bejelentés értelmében a CentOS Stream lesz az egyetlen tároló a Red Hat Enterprise Linuxhoz (RHEL) kapcsolódó nyilvános forráskód kiadásokhoz, ezzel fókuszálva a CentOS Streamre mint az üzleti Linux-innováció gerincére. A változás nem érinti a CentOS Projektet és a CentOS SIG-kat, és a RHEL forráskódok továbbra is elérhetőek maradnak a Red Hat ügyfélportálon - az előfizetők számára.

Több mint két évvel ezelőtt a Red Hat bemutatta a CentOS Streamet, mint a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) körüli együttműködés központját. A CentOS Stream lerövidíti az újdonságokkal kapcsolatos visszacsatolást a Red Hat mérnökei és partnerei, ügyfelei és közösségei között, miközben még nagyobb átláthatóságot biztosít a következő RHEL verziók innovációi terén. A cég nagy sikert tapasztalt a Special Interest Group (SIG) közösségben aminek az eredménye, hogy gyorsabban integrálják az új technológiákat. Az Automotive SIG kiváló példa erre. A hardverpartnerek is növelték a CentOS Stream használatát az új hardvertechnológiák gyorsabb támogatása érdekében. A CentOS Stream-nek köszönhetően a Red Hat Enterprise Linux fejlesztése átláthatóbb és nyitottabb lett.

Ahogy a CentOS Stream közössége növekszik, és az üzleti szoftverek világa új dinamikákkal szembesül, élesíteni szeretnének a fókuszt a CentOS Stream-re, mint az üzleti Linux-innováció kulcselemére. Ígéretük szerint folytatják a erőforrások befektetést és tovább növeljék elkötelezettségüket a CentOS Stream iránt. A CentOS Stream mostantól a RHEL-hez kapcsolódó nyilvános forráskód kiadások egyetlen tárolója lesz. A Red Hat ügyfelek és partnerek számára a forráskód továbbra is elérhető lesz a Red Hat Ügyfélportálon keresztül.

Fontos leszögezni, hogy ez a változás nem jelent semmilyen változást a CentOS Projekt, a CentOS Stream vagy a CentOS Stream vagy a CentOS SIG-k forráshozzáférhetőségében.

Miért történik ez a változás?

A CentOS Stream előtt a Red Hat nyilvános forrásokat tett közzé a RHEL-hez a git.centos.org weboldalon. Amikor a CentOS Projekt a CentOS Streamre helyeződött, megőrizték ezeket a tárolókat, még akkor is, amikor a CentOS Linux már nem épült a RHEL-ből épült fel. A CentOS Stream körüli együttműködés, a befektetés mérnöki szintje és az ügyfelek és partnerek számára megoldandó új prioritások most hatékonytalanná tették a különálló, felesleges tárolók fenntartását. A legfrissebb forráskód továbbra is elérhető lesz a CentOS Stream-en keresztül.

A Red Hat ügyfelek és partnerek a RHEL forráskódokhoz a megfelelő előfizetési szerződésük szerint a vevői és partneri portálon keresztül férhetnek hozzá.

Ezzel a változással mit szeretne a RedHat elérni?

A változás célja, hogy hatékonyabbá tegyék a CentOS Stream-et és az RHEL fejlesztését. Azáltal, hogy a CentOS Stream lesz az egyetlen tároló a RHEL-hez kapcsolódó nyilvános forráskód kiadásokhoz, a RedHat ígérete szerint egyszerűsítik az elérhető források struktúráját és csökkentik a redundanciát. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a CentOS Stream-re összpontosítsanak, és még nagyobb figyelmet és erőforrásokat fordíthassanak a vállalati Linux-innovációra.

A változás hatással lesz a Red Hat ügyfelekre és partnerekre?

Az ügyfelek és partnerek számára a változás minimális hatással lesz. A RHEL forráskódok továbbra is elérhetők lesznek a Red Hat Ügyfél- és Partnerportálon keresztül, az előfizetési szerződésük alapján. A változás nem befolyásolja a CentOS Projektet, a CentOS Stream-et vagy a CentOS SIG-k forráshozzáférését. A cél az, hogy a CentOS Stream-et a RHEL fejlesztésének központi fókuszpontjává tegyük, miközben fenntartják a CentOS Projekt függetlenségét és közösségi természetét.

Összefoglalva

A Red Hat azáltal, hogy a CentOS Stream-et kijelöli az RHEL fejlesztésének központjává, még nagyobb átláthatóságot és nyitottságot kíván biztosítani az ügyfelek, partnerek és közösségek számára. A CentOS Stream növekvő közösségével és a vállalati szoftvervilág dinamikus változásaival összhangban szeretnénk erősíteni az elkötelezettségüket a CentOS Stream iránt. A változás nem befolyásolja a CentOS Projektet vagy a CentOS Stream forráshozzáférését, és a RHEL forráskódok továbbra is elérhetők maradnak a Red Hat Ügyfél- és Partnerportálon keresztül.

Az érem másik oldala

Azzal, hogy a RedHat lényegében elvágja a forráskód elérhetőségét a RedHat munkájából építkező egyéb Enterprise Linux-októl, egyrészt ellehetetleníti az Oracle Enterprise Linux, az AlmaLinux, a Rocky Linux és további Enterprise Linux verziók kiadását. Az alternatív Enterprise Linux-ok készítése, ezzel lehet, hogy nem lesz megvalósítható teljes bináris, vagy ahogy hivatkoznak rá: hiba szintig megegyező kiadások készítése. Gazdasági szempontból igazat is lehet adni a RedHat-nak, mert ezzel a lépéssel talán többen vesznek támogatást a RedHat-tól. Viszont jóval több saját munkára sarkalja a Enterprise Linux klónok kiadóit. Emellett a klón Enterprise Linux-ok ingyenes elérhetőek voltak, és bár a RedHat-nak is volt fejlesztésre ingyenesen használható ajánlata, de azt csak fejlesztésre volt szabad használni. A Red Hat Enterprise Linux ingyenes előfizetése fejlesztők számára csak egyéni fejlesztők számára érhető el, és nem szervezetek vagy csapatok számára érhető el. Kizárlóag személyes szerverekhez, otthoni laborokhoz és kis nyílt forráskódú közösségekhez lett tervezve. Az biztos, hogy az elmúlt évek mozgásai, azt erősítenék, hogy a CentOS helyett inkább RedHat Enterprise Linux legyen a használt rendszer, a klón Enterprise Linux rendszerek helyett, meg inkább a RHEL. Kérdés, továbbá az is, hogy a forráskód visszatartása, miképpen összeegyeztethető a GPL-lel, vagy csak a saját nem GPL-es kódra vonatkozik? Milyen szinten kell biztosítania a RedHat-nak, hogy a farvízén evickélő olykor igen tőkeerős cégek, mint például az Oracle, az RedHat munkásságából szerezzen további pénzt? Vagy legyen valami megosztás, RedHat felé irányuló támogatás  (a jelenlegi előfizetési díjnál olcsóbban), amelyet a klón Enterprise Linux készítő vállalatok és alapítványok készítenek? A RedHat - mint vállalat - nyilván a nagyobb profitban érdekelt, amelynek betudhatóak az utóbbi időszak a lépései is. Ugyanakkor jó kérdés, hogy mennyire finanszírozható a szabad szoftveres modell, vagy egy cég a beletett hatalmas erőforrásokért cserébe a lehető legszélesebb körű biztos bevételt szeretne.

Az AlmaLinux meglátásai szerint

Az AlmaLinux részéről Benny Vasquez írt a blogjukban:

A RedHat által bejelentett újabb hatalmas változást, ami minden Red Hat Enterprise Linux újrakészítést és forkját érinti. A jövőben a Red Hat csak a ügyfélportáljukon keresztül fogja a RHEL RPM-ek forráskódját közzétenni. Mivel az összes RHEL klónnak szüksége van a közzétett forráskódokra, ez újabb zavart okoz az egész Red Hat ökoszisztémában.

A múlt hét végén egyik build SIG tagunk észrevette, hogy néhány Red Hat 8 frissítés nem került közzétételre a git.centos.org oldalon, ahogy azt kellett volna. Először hibának vélték, és megfelelően jelentést is készítettek róla, de ahogy teltek a napok a probléma megoldása nélkül, tudtuk, hogy valami nincs rendben. Ma reggel megkaptuk a választ:

A Red Hat úgy döntött, hogy továbbra csak az Ügyfélportált fogja használni a forráskód megosztásához partnereikkel és ügyfeleikkel, míg a CentOS Streamet a közösséggel való együttműködés helyszínéül kezeli.

Ez a változás azt jelenti, hogy mi, mint egy RHEL klón építői, most felelősséggel tartozunk a Red Hat felületei körüli licenc és megállapodások betartásáért, továbbá a szoftverforrásokban szereplő licencek betartásáért is. Sajnos jelenlegi állás szerint úgy értelmezzük, hogy a Red Hat felhasználói felületi megállapodásai szerint a customer portalon keresztül szerzett forráskódok újbóli közzététele megszegné ezeket az egyezményeket. Ez azt jelenti, hogy új megoldásra van szükségünk.

A rövid és hosszú távú megoldásokról a következő hetekben fogunk tárgyalni. Az időnknek nagy részét arra fordítottuk, hogy alaposan átlássuk a probléma mélységét, és megvitassuk potenciális lehetőségeinket.

A rövid távúban együtt fogunk működni a többi RHEL ökoszisztéma tagjával annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsuk a biztonsági frissítéseket a megszokott gyorsasággal és stabilitással.

A hosszú távon ugyanezen partnerekkel és közösségünkkel fogunk együttműködni, hogy az AlmaLinux a vállalati Linux ökoszisztémarészeként a legjobb út megtalálására.

Ezzel kapcsolatban csomó kérdés merült fel már a felhasználók részéről:

Ez azt jelenti, hogy nem kapok biztonsági frissítéseket az AlmaLinux OS szerveremre?

Nem. A közvetlen tervünk az, hogy a CentOS Stream és az Oracle Linux frissítésekből származó változtatásokat fogjuk felhasználni annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsuk a biztonsági javítások kiadását. Ezeket a frissítéseket gondosan válogatjuk ki, hogy 1:1 kompatibilisek legyenek a RHEL-lel, miközben nem sértik a Red Hat licencfeltételeit, és ugyanúgy megvizsgáljuk és teszteljük őket, mint az összes más kiadást.

Kik vesznek részt jelenleg az AlmaLinux következő lépéseiről szóló megbeszélésekben?

Eddig a vezetőségünk, az elnökünk és minden SIG vezetőnk részt vett a megbeszélésekben, valamint sok más közösségi tag is. Ha részt szeretnél venni a beszélgetésekben, csatlakozz a fórumon zajló beszélgetéshez vagy lépj közvetlen kapcsolatba velem.

Nem lehet egyszerűen a CentOS Stream forrásokat használni?

Nem, elkötelezettek vagyunk a RHEL klón maradása mellett, és a CentOS Stream források használata felsőfokúvá tenné minket a RHEL-hez képest. A CentOS Stream források, bár felsőfokúak a RHEL-hez képest, nem mindig tartalmazzák az összes javítást és frissítést, amelyek a RHEL csomagokban szerepelnek.

A Red Hat megpróbálja megszüntetni az Enterprise Linux klónokat?

Nem tudunk nyilatkozni a Red Hat szándékairól, és csak azokra az állításokra tudunk hivatkozni, amelyeket nyilvánosan elmondtak. Az AlmaLinux OS életciklusa során fantasztikus munkakapcsolatunk volt a Red Hattel, és reméljük, hogy ez folytatódik.

A Rocky Linux álláspontja

A Rocky Linux bejelentése erre a változásra ez lett:

A Rocky Linux, az Enterprise Linux (EL) egyik kiemelkedő, közösség által irányított nyílt forráskódú disztribúciója továbbra is biztos abban, hogy a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) hiba-hiba-kompatibilis és szabadon elérhető alternatívája marad, a hozzáférhetőségben bekövetkezett változások ellenére is. A Red Hat bejelentése szerint a RHEL forrásai a továbbiakban nem lesznek elérhetők a git.centos.org oldalon. Bár ez a döntés megváltoztatja a Rocky Linux építéséhez használt automatizációt, már létrehoztunk egy rövid távú enyhítő megoldást, és most dolgozunk a hosszabb távú stratégián. A Rocky Linux felhasználói, munkatársai és partnerei számára nem lesz semmilyen fennakadás vagy változás.

„Hiszem, hogy a nyílt forráskódnak mindig szabadon elérhetőnek és teljesen stabilnak kell lennie. Soha nem szabad fizetős fal mögé rejteni, és nem szabad, hogy egyetlen vállalat irányítsa” - állítja Gregory Kurtzer, a Rocky Linux projekt alapítója és a projektnek otthont adó Rocky Enterprise Software Foundation igazgatótanácsának elnöke. „A Red Hat döntése, hogy korlátozza a forráskódjaik terjesztését, kisebb kellemetlenséget okozott a Rocky Linux csapatának, de a gyors fejlesztésnek és a csodálatos csapatnak köszönhetően a Rocky Linux felhasználói számára nincs fennakadás. Tovább haladva még stabilabbá, támogatottabbá és biztonságosabbá válunk.”

A Rocky Linux közösség eltökélten hisz az együttműködés nyílt forráskódú értékében. A Rocky Linux közreműködői az EL ökoszisztéma felelős részeként vettek részt, rendszeresen hozzájárulva a CentOS Stream, valamint a Fedora és más nyílt forráskódú projektek upstream részéhez. Ezek a hozzájárulások az egész EL közösséget erősítik.

A Rocky Linux továbbra is elkötelezett küldetése mellett, hogy egy közösségi alapú, elérhető és átlátható EL operációs rendszert hozzon létre. A projekt ígéretet tesz arra, hogy megtartja ígéretét, miszerint a Rocky 8 és 9 támogatásának teljes élettartamát fenntartja, és addig folytatja a jövőbeli RHEL-kompatibilis verziók gyártását, amíg erre lehetőség van, lehetővé téve a szervezetek számára, hogy megőrizzék a rugalmasságot, az ellenőrzést és a szabadságot, amelyre kritikus infrastruktúrájuk esetében támaszkodnak. Ez a nyílt forráskódú megoldás.

A 2020-ban alapított Rocky Linux a közösség által vezérelt nyílt forráskódú Enterprise Linux vezető disztribúciójaként jelent meg, válaszul arra, hogy a Red Hat idő előtt bejelentette a CentOS életciklusának végét, mint stabilan követő RHEL-disztribúciót. A Rocky Linux projektnek a Rocky Enterprise Software Foundation (RESF) ad otthont, amely azzal a küldetéssel jött létre, hogy biztosítsa a vállalati szintű nyílt forráskódú szoftverek hosszú élettartamát, gondozását és innovációját, mindig fenntartva azok szabad elérhetőségét.