A minotaurusz már a 6.3-as kernelre épül

kami911 képe

A hat hónapos fejlesztési ciklus közepén járva jó hírek érkeztek ma azok számára, akik szeretnék kipróbálni a legújabb Linux 6.3 kernel sorozatot az Ubuntu legfrissebb kiadásán, hiszen a megjelenő Ubuntu 23.10 (Mantic Minotaur) verzió legalább a Linux kernel 6.3-ra épül.

Az Ubuntu 23.10 fejlesztése április végén kezdődött az aktuális ideiglenes kiadás, az Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) alapján, ami azt jelenti, hogy az első napi összeállítású ISO lemezkép-fájlok a Mantic Minotaurhoz gyakorlatilag ugyanazokat a fő összetevőket és alkalmazásokat tartalmazták, ideértve a Linux kernel 6.2-t is. Két hónap után, a legfrissebb Ubuntu 23.10 napi összeállítású ISO-lemezképfájlok a Linux kernel 6.3-mal érkeznek. Ez nagyszerű hír azok számára, akik tervezik a közelgő Ubuntu kiadás telepítését személyi számítógépükre, és tesztelni szeretnék a hardverüket a Linux 6.3-mal.

Ez kernel frissítése meglehetősen gyors volt, de ez mindenképpen jó lépés, különösen mivel az Ubuntu 23.04-es verziójának Linux 6.2 kernelje elérte az élettartama végét. Nyugodtan lehet számítani arra, hogy a Linux 6.3 nem lesz az utolsó kernel a végleges Mantic Minotaur kiadásban, amelyet várhatóan 2023 október 12-én jelentenek meg.

Mindig nagyszerű látni a Linux kernel folyamatos fejlesztését és előrehaladását. A Linux kernel 6.4 már megjelent és a következő nagyobb kernel sorozat, a Linux 6.5, amely valószínűleg 2023 júliusának közepén kezdődik, jó jelölt lehet az Ubuntu 23.10 végleges kiadásához, mivel az várhatóan 2023 augusztusának végén vagy szeptember elején jelenik meg.

Mivel az Ubuntu 23.10 (Mantic Minotaur) kiadásának tervezett dátuma 2023 októberének vége, az Ubuntu 23.10 végleges verziójában valószínűleg a Linux 6.5 kerülhetne felhasználásra. Az Ubuntu gyakran törekszik a legfrissebb stabil kernelverziók beépítésére, hogy javított hardvertámogatást, teljesítménynövekedést és új funkciókat nyújtson a felhasználóknak. Amint halad előre az Ubuntu 23.10 fejlesztése, az Ubuntu közössége és fejlesztői szorosan figyelemmel kísérik a kernelfejlesztést, és döntést hoznak majd azzal kapcsolatban, melyik kernelverzió a leginkább összhangban van céljaikkal és stabilitási követelményeikkel. A végső választás alapos tesztelésen, kompatibilitáson és az Ubuntu ökoszisztémájával való integráción alapul.

Az Ubuntu 23.10 (Mantic Minotaur) kiadásának fejlesztéséről egy hivatalos kiadási ütemtervet adott, amely szerint a béta verzió szeptember 21-én, az Ubuntu 23.10 végleges verziója pedig október 12-én jelenik meg.

Az Mantic Minotaur kiadás ütemtervének további érdekes dátumai közé tartozik két Ubuntu tesztelési hét június 29-én és augusztus 24-én, a Feature Freeze szakasz augusztus 17-én, a Kernel Freeze szakasz szeptember 28-án, valamint a Final Freeze szakasz és a Release Candidate október 5-én.

(kép)