Élet az eszközök gyártói támogatása megszűnése után

kami911 képe

Az Linux Vendor Firmware Service (LVFS) és az Fwupd a Linux firmware frissítéshez hamarosan megkönnyítheti a régebbi, életciklusuk végére érő eszközök átállítását a hivatalos firmware-csomagokról a nyílt forráskódú Coreboot-hoz hasonló, öregedő PC hardverekre. Ez nem csak azt eredményezné, hogy a rendszer több szabad szoftveren futna, hanem a hardver élettartamát is meghosszabbítaná a firmware-frissítésekkel ott, ahol a gyártó már nem támogatja a hardvert.

Richard Hughes, a Red Hat vezető LVFS és Fwupd fejlesztője kezdte boncolgatni ezt a témát. Richard Hughes a következő közösségi kérdést tette fel a közösségnek:

Elméletileg, ha egy jogi személy (mint az LVFS) elkezdené a Coreboot firmware biztonsági frissítéseinek terjesztését olyan EOL hardverekhez, mint a ThinkPad X220 (a gyártó áldásával), milyen érzés lenne? Kifejezetten bele kellene egyeznie a felhasználónak, és egyértelmű lenne, hogy minden OEM garancia megszűnt.

Nyilvánvalóan vannak jogi kérdések, és egy ilyen lépést nem biztos, hogy a hardvergyártó jóváhagyja, de az érintett hardver mégiscsak életciklusa végén van, és a gyártói támogatás neélkül léteznek csak. Ez egy érdekes út, mivel jelenleg a Coreboot sok más Intel laptopon / asztali alaplapon / szerver alaplapon is futhat, de általában nem túl könnyű a tapasztalatlan felhasználók számára a flash művelet elvégzése és az átállás általában eléggé bonyolult lépésekkel az firmware építéshez és a flasheléshez. Az LVFS/Fwupd sokkal könnyebbé teheti a rendszer saját firmware-éről a libre firmware-re való átállást, ahol ez támogatott.

Hughes ezt követően javasolta az LVFS alternatív ágainak ötletét. Az LVFS eddig kizárólag az ODM és OEM-ekre támaszkodott a hardverek firmware feltöltésében a jogi követelmények, a jó biztonsági modell és egyebek miatt. A javasolt alternatív ágakkal azonban az támogatás lejártát megélt hardverek útja megnyílhatnak a nem gyártói firmware előtt. Az alternatív firmware-ágakhoz a felhasználónak szigorúan bele kell egyeznie, és megfelelő figyelmeztetéseket kell adni a lehetséges következményekre (csökkentett funkcionalitás, sérült vagy akár tönkrement hardver), valamint arra, hogy az alternatív firmware engedély nélkül nem használhatja fel az eredeti hardvergyártó kódját binárisait, eszközeit.

Ez lehet a tervezett elavulás ellenszere? Segítség az embereknek és a természetnek? Tényleg elavultak ezek az eszközök, vagy megfelelő „támogatás” mellett Ti (vagy mások) használhatnák tovább? Ti hogyan látjátok?

A tervezett elavulás elmélete szerint az 1920-as évektől kezdődően a gazdasági növekedés fenntartása érdekében különféle cégek a korábbi minél tartósabb termékek helyett kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb lecserélendő termékeket kezdtek tervezni, gyártani, árulni. A jelenségben érintett termékek vagy technikailag mennek tönkre idő előtt, vagy a divat és reklám miatt igen hamar elavultnak, túlhaladottnak tűnnek, és a termék tulajdonosát arra ösztönzik, hogy cserélje le őket.

A tervezett elavulás ellentmondása, hogy míg a gazdasági növekedést serkenti, munkahelyeket tart fenn, addig szociális szinten a változó divat elvárásai miatt vagy beépített technikai időkorlátok miatt új, felesleges költséget jelent a társadalom számára mind az új termékek megvásárlása, mind a keletkező hulladék semlegesítése, tárolása, környezeti és egészségügyi problémái miatt

  • Technikai elavulás: egy új termék, vagy technológia felülmúlja az újat, és ajánlatosabb azt használni.
  • Rendszer-elavulás: az a rendszer kerül élettartamában megtervezésre, melyben a termék működik, így a további alkalmazása nehezebbé válik. Ilyen pl. egy szoftver változása

(forrás és Wikipedia)

Hozzászólások

Én magamban mindenkit

Én magamban mindenkit elküldök melegebb éghajlatra, aki nekem azt akarja bemagyarázni, hogy én bármit is tehetek a fenntarthatóságért, miközben óriás tankerekkel Amerikából hozzák a gázt, ahelyett, hogy megnyitnák a gázcsapot.
A tervezett elavulás szerinti gyártás, a fogyasztói szokások megváltoztatására irányuló reklámok, vagy például a telefon akkuinak házilag történő cserélhetetlensége mind olyan dolog, amiért börtönbe kellene zárni azokat, akik ezt művelik, de előbb el kellene törni mindkét kezüket.
Nekem majdnem három éves a telefonom, de szinte karcmentes, pedig nincs rajta fólia.
Az akkuja simán kibír egy napot, pedig csak 85%-ra töltöm fel. Minden este ráteszem a töltőre, reggel pedig leveszem róla. Ez a telefon még sok évet ki tudna szolgálni, ha közben nem válna elavulttá.
És mit is jelent az, hogy elavult? Lassú lesz? Nem. kicsi a tárhelye? Nem.
Azért lesz elavult, mert egyszer majd nem adnak ki hozzá frissítést.
És miért nem? Azért, hogy vegyek egy másikat.

Van egy csomó ügyes akkumulátoros kerti eszköz. Vajon miért nincs olyan szabvány, hogy a 12 V-os akkumulátoroknak csereszabatosnak kell lenniük, ahogy a 48 V-osoknak is, persze nem felcserélhetően.
Mennyivel kevesebb akku kellene akkor, ha az én négy eszközöm ugyanazzal az egy akkuval működne?
Az unijó pár évtized alatt rájött, hogy nem jó, ha a telefon töltők százfélék.
Én ennél nagyobb lépéseket is el tudnék képzelni. Például azt, hogy ha egy mobilgyártó, aki havonta jelentet meg új típust, és már nem ad ki frissítést egy típushoz, akkor legyen köteles visszavásárolni a működő telefonokat, mondjuk negyed áron.
Elképesztő mennyiségű szemetet termel az emberiség, de ennek csak kis részét adja a lakosság.
Egy ideje fizetnünk kell a műanyag zacskókért a boltokban. Ez rendben van, támogatom, de ennek nincs semmi értelme. Átmenetileg lecsökkent a zacskók használata, de egy idő múlva ugyanannyi fog fogyni.
A megoldás lehetne amerikai mintára a papírzacskó, de ahhoz meg erdőket kell kivágni, mondják a sötét zöldek.
Nem tudom, hogy az miért baj, ha ültetett erdőket vágnak ki? Vagy, ha újrahasznosított papírból készül.
A múltkor olvastam, hogy egy sötét zöld (nem sötétzöld) aktivista már évek óta nem használ WC-papírt, helyette egy növény leveleit használja, és mindenkit arra buzdított, hogy kövessük a példáját.
Én meg azt gondolom, hogy nem kellene követni az idióta tanácsokat. Engem ne etessen senki azzal a baromsággal, hogy a telefon töltő mennyit fogyaszt, és húzzam ki, ha nem használom.
És az a hajó mennyit fogyaszt, ami háromszor drágább amerikai gázt Európába hozza? 
Nagyon várom már azt a hírt, hogy egy ilyen hajó felrepült a Holdra, amikor felrobban Amerikában az induláskor.

Én válogassam külön a napi fél kiló szemetet, az óceán járok meg mindent a tengerekbe ürítenek?
Aki már dolgozott multinál, és látta a naponta keletkező karton hulladék mennyiséget, amit Kínából hoznak ide, az egyetért velem.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én úgy gondolom

Hogy egyfelől ha EOL, akkor hogy lehet még OEM gari rajta.

Másfelől meg nem bízom abban, hogy akár sz LVFS, akár az Fwupd foglalkozni fog a 10+ éves eszközökkel, ennek semmi jele. Még azokkal az Acer, Medion BIOS-okkal sem, amelyekről ismert, hogy bugosak rendesen.

És jelenleg a helyi (általam ismert) közeg bizony 10+ éves hardvert használ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve