Az Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver” nyugdíjba vonult

kami911 képe

Az Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver” 2023 május 31-én – öt év szolgálat után – nyugdíjba vonult. Ez időpont után a csomagtárolók elérhetőek maradnak, de további hibajavító és biztonsági frissítések már csak az Extended Security Maintenance (ESM) igénybevételével érkezik ehhez a rendszerhez. A Canonical folytatva hagyományt, hogy az öt éves támogatási ciklust kiegészítve további öt évnyi kereskedelmi támogatást nyújt Extended Security Maintenance (ESM) formájában az Ubuntu LTS kiadásai számára. Így most már az Ubuntu 18.04 LTS „Bionic Beaver” is csatlakozik az ESM táborhoz, az Ubuntu 16.04 ESM mellé- Az előbbi 2026-ig lesz támogatott, míg az utóbbi ESM támogatása 2024 áprilisában jár majd le.

Ez az ESM támogatás az Ubuntu Pro előfizetés keretén belül vehető igénybe, amelyből van egy öt gépere kiterjedő ingyenes próba konstrukció is.

Az Ubuntu Pro egy kiterjesztett támogatást és extra funkciókat nyújtó verzió az Ubuntu Linux disztribúcióból. Az Ubuntu Pro célja, hogy megfeleljen a vállalati környezetben felmerülő igényeknek, és biztosítsa a biztonság, a stabilitás és a skálázhatóság magas szintű szintjét.

Az Ubuntu Pro előfizetés alapú modellben érhető el, és vállalati ügyfeleknek szól. Az előfizetéshez kapcsolódó költségek a választott támogatási szinttől, a szerverek és felhasználók számától függenek. Az Ubuntu Pro előfizetés különféle szolgáltatásokat és előnyöket tartalmaz, például hosszabb támogatási időszakot, a legújabb biztonsági frissítéseket, a Landscape rendszerfelügyeleti eszközt, valamint a Canonical vállalat támogatását és szaktanácsadását. A Canonical azt mondja, hogy ha több mint öt számítógépre van szüksége az Ubuntu Pro előfizetéshez, akkor meg kell vásárolnia egy fizetős tervet, amely jelenleg éves szinten 25 USD-ért (munkaállomások esetén) vagy éves szinten 500 USD-ért (szerverek esetén) érhető el 30 napos ingyenes próbaidővel. Az hivatalos Ubuntu közösség tagjai ingyenes támogatást kapnak legfeljebb 50 gépre.

Az Ubuntu Linux közösségi kiadása továbbra is ingyenes és elérhető mindenki számára. Ez a verzió tartalmazza az alapvető funkciókat és a normál támogatási időszakot, amely általában öt év a LTS (Long Term Support) kiadások esetén.

Fontos megjegyezni, hogy az Ubuntu Pro és az Ubuntu Linux közösségi kiadása különböző támogatási szintekkel és funkciókkal rendelkeznek. Az Ubuntu Linux közösségi kiadása már önmagában is egy nagyon rugalmas operációs rendszer vállalati felhasználásra, de az Ubuntu Pro előfizetés extrákat nyújt a vállalatoknak, hogy még jobban alkalmazkodhassanak az igényeikhez és követelményeikhez.

Az Ubuntu Pro előfizetés akár 10 évig tartó biztonsági frissítéseket ígér, valamint hozzáférést biztosít kizárólagos eszközökhöz.

Ezek közé tartozik az Ansible, Apache Tomcat, Apache Zookeeper, Docker, Drupal, Nagios, Node.js, phpMyAdmin, Puppet, PowerDNS, Python 2, Redis, Rust, WordPress, ROS, és sok más.

Az Ubuntu Pro előfizetés azt ígéri, hogy a kritikus CVE sebezhetőségekre javításokat biztosít kevesebb mint 24 órán belül, valamint a opcionális technikai támogatást további 23 000 nyílt forráskódú csomagra és eszközre terjeszti ki a fő operációs rendszeren túl, nemcsak az Ubuntu fő szoftveres tárházára korlátozódik. Ezek az előnyök a következők:

  • Az Ubuntu Pro előfizetés FIPS 140-2 tanúsítvánnyal rendelkező kriptográfiai csomagokhoz, szabályozott és ellenőrzött környezetekben történő megfelelőségkezeléshez szükséges eszközöket biztosít.
  • Újraindítás-mentes kernel frissítésekhez való Livepatch támogatást ad,
  • A rendszerkezeléshez és automatizált javításokhoz skálázható módon a Landscape segítségéhez is hozzáférést biztosít.

Az Ubuntu Pro előfizetést hozzáadhatja Ubuntu LTS gépéhez egy ingyenes Ubuntu One fiókkal, ahol hozzáférése lesz az Ubuntu Pro token segítségével. Ezt a rendszereken keresztül a „Software & Updates” eszközön keresztül lesz elérhető, a Livepatch fülön, vagy kézzel a következő paranccsal is aktiválhatja (ahol a TOKEN helyére be kell helyettesíteni az Ubuntu Pro tokenjét).

sudo ua attach TOKEN

Az Ubuntu Pro előfizetés aktiválásának ellenőrzéséhez a „Software & Updates” eszközön keresztül a Frissítések fülre kell menni, és megnézni, hogy az „Extended Security Maintenance (ESM)” előfizetés aktív-e a „For other packages, this system has” alatt.

Ubuntu Pro előfizetést használóknak, akik Ubuntu-t futtatnak a felhőben, lehetőségük van az Ubuntu Pro elérhetőségére Canonical nyilvános felhőpartnereik piacterén keresztül, mint például az AWS (Amazon Web Services), Azure és a Google Cloud.

Ez azt jelenti, hogy az Ubuntu Pro előfizetés nemcsak az önálló gépeken használható, hanem felhőalapú környezetben is rendelkezésre áll. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Ubuntu Pro előnyeit kihasználják a vállalati felhőinfrastruktúrájukban, és a Canonical nyilvános felhőpartnereinek piacterén keresztül egyszerűen aktiválják és kezeljék az Ubuntu Pro előfizetést.

Ezáltal az Ubuntu Pro előfizetés kiterjeszti a lehetőségeket azoknak a felhasználóknak, akik az Ubuntu Pro előnyeit szeretnék élvezni, akár saját szervereken, munkaállomásokon, akár felhőalapú infrastruktúrában működő gépeken keresztül. Az Ubuntu Pro vállalati felhasználók számára kifejlesztett megoldás, amely lehetőséget biztosít a biztonság, a stabilitás és a támogatás megerősítésére a vállalati környezetben.

Az LTS csapat előkészítette az átmenetet

amelyek a jelenlegi az előző, illetve a legújabb LTS kiadások.

Azoknak, akik még mindig az Ubuntu 18.04-et használják 2023. május 31. után, nem fognak kapni semmilyen biztonsági frissítést. Ez azt jelenti, hogy a telepítések hamarosan sebezhetővé válnak a hackerek számára, és komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek. Ezért fontos, hogy sürgősen cselekedjenek és frissítsék rendszerüket.

Hozzászólások

Én még nyúzom

mint Ubuntu Pro regisztrált felhasználó.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)