Az első magyar számítógéptől a mesterséges intelligenciáig

kami911 képe

2023. április 20-án, a Neumann 120 emlékév programsorozat részeként a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös szervezésében, a SZTAKI-ban rendezték meg „A SZTAKI hardverfejlesztései – Számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl” című konferenciát. A rendezvényt Dr. Benedek Csaba, a SZTAKI igazgatóhelyettese, az NJSZT alelnöke nyitotta meg.

A rendezvényen előadott Dr. Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke és alapítótagja, az első magyar számítógép, az 1959-ben üzembe helyezett M-3 egyik alkotója. Előadásában Dömölki kitért a Neumann-elvek alkalmazására és értelmezésére, az amerikai és a szovjet számítástechnika korai időszakára, valamint a magyarországi M-3 építésének körülményeire és a gép tulajdonságaira.

Szintén előadott Kún László, a SZTAKI fejlesztőmérnöke, aki a SZTAKI hardverfejlesztéseit és legsikeresebb projektjeit mutatta be, az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig, olyan technológiákra térve ki, mint a Dialog-CNC szerszámgép-vezérlő, a GD 71 és GD 80 vektoros kijelzők, vagy a SZTAKI-ban és egyéb szervezetekben használt munkaállomások, mikroszámítógépek.

Ha már mikroszámítógépek, a számítástechnika fősodrú elterjedéséért is nagyban felelős otthoni komputerekről Képes Gábor informatikatörténész, az NJSZT kommunikációs vezetője adott elő, a nemzetközi kezdeményezésektől az igények alakulásán át a kimondottan mai értelemben vett személyi számítógépek megszületésééig. Képes kiemelte: a mikroszámítógépek elterjedése nagyban katalizálta az informatikai érdeklődést, továbbá kitért a szintén SZTAKI-ban készült, magyar népszámítógépként fejlesztett PRIMO mikroszámítógépre is.

A záró előadást Dr. Haidegger Géza, a SZTAKI tudományos főmunkatársa tartotta, aki a SZTAKI hardverfejlesztésből szoftverfejlesztésbe való átállásának szentelte prezentációját. Haidegger kitért az ipari projektek előretörésére, a mesterséges intelligencia fontosságának térnyerésére, valamint a SZTAKI-hoz is kötődő kutatók és mérnökök nemzetközi tevékenységére, elismertségére.

Az előadásokat a SZTAKI „A múltból a jövőbe” című állandó hardvertörténeti kiállításának tárlatvezetése követte Manno Sándor fejlesztőmérnök tálalásában. Manno részletesen bemutatta a SZTAKI-ban megtekinthető kiállítási tárgyakat, úgy, mint a fent már említett GD 80-as vektoros kijelzőket, a CNC-Dialog és PRIMO készülékeket, illetve a fővárosi Libegő digitális hajtását, ami szintén a SZTAKI-ban készült. A konferencia programja a SZTAKI 2022 nyarán átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT) ért véget, ahol a látogatók megtekinthették az intézet legújabb tudományos demonstrációit, robotika, gyártástechnológia és gépi érzékelés témaköreiben.

A rendezvény képgalériája a Facebookon érhető el, ide kattintva.

Az idén 55 éves Neumann Társaság egész évben ünnepli Neumann János születésének 120. évfordulóját. A Neumann 120 emlékévről ide kattintva tudhatnak meg többet.

(forrás)