Neked milyen a pénzügyesed?

kami911 képe

A GnuCash egy nyílt forráskódú, szabad pénzügyi szoftver, amely segít az egyéni és kisvállalati pénzügyek menedzselésében. A megjelent 5.0-s verzió újdonságai között szerepel egy új részvénytranzakciós asszisztens, amely segít a részvények, kötvények és alapok tranzakcióinak bevitelében. A tranzakciós asszisztens (Stock Transaction Assistant) a Számlák oldalon vagy a Részvények/Alapok lapon keresztül érhető el. A majd megjelenő végleges verzió egy új befektetési jelentést is tartalmaz majd, amely a befektetési helyeken elért tőke nyereségeket és veszteségeket mutatja grafikusan egy adott időszakban.  Az új Investment Lots jelentés diagramon mutatja a tőke nyereséget és veszteséget befektetésenként egy adott időszakban. Az Online Quotes lehetőség teljesen átíródott, és új programot kapott, amely a finance-quote-wrapper nevet viseli, és a gnucash-cli -Q paranccsal kezelhető. Az új verzió egy új fület is tartalmaz az új, vagy számla szerkesztés párbeszédablakban, amelynek neve „További tulajdonságok” és amelyben lehetőség van egy számla felső és alsó határának beállítására. Az 5.0 verzióban a leírás mező gyorskitöltésénél már egy legördülő lista jelenik meg a lehetséges kiegészítések helyett, tovább a fájl import menüpontokat a MT940, MT942 és DTAUS formátumok helyett egyetlen „Importálás AQBanking-ből” menüponttal helyettesítik, amely támogatja az AQBanking által támogatott bármilyen fájlformátum importálását, beleértve a gyakran kért CAMT formátumot is.

Az összes újdonság együttesen jelentősen javítja a GnuCash használhatóságát és segíti a felhasználókat a pénzügyeik hatékonyabb menedzselésében. A GnuCash 5.0 verzió könnyen letölthető a GnuCash honlapjáról, és telepíthető Windows, MacOS és Linux rendszerekre is.

Természetesen számos hibajavítás és egyéb fejlesztés is történt az alkalmazásban, hogy a GnuCash a lehető legjobb ingyenes könyvelőszoftver legyen. A GnuCash 5.0 verzió újdonságairól a projekt GitHub oldalán lehet többet megtudni és a Flathub oldalról is le is tölthető a legújabb verzió.