Megjelent a PipeWire 0.3.70 verziója

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.70, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb, 0.3.70-es verziójú frissítéseként, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

A 0.3.70-es verzió egy gyors hibajavító kiadás, amely API és ABI kompatibilis az előző 0.3.x verziókkal.A PipeWire 0.3.70 kiadásban több hiba is javításra került. A legfontosabb javítások közé tartozik a következők:

  • Javításra került egy regresszió a tervezőben, ami néhány csomópontot IDLE állapotban tartott.
  • Javításra került egy regresszió a biquad szűrőkben a szűrőláncban.
  • Javításra került egy regresszió és egy lehetséges összeomlás az ALSA keverő érzékelésében.
  • Javításra került egy regresszió a pipewiresrc-ben időbélyegekkel, amelyek hibás időbélyegeket okoztak a Cheese nevű program használatakor.
  • Beamforming támogatás került bekapcsolásra az echo-canceler-ben.
  • A pulse-tunnel és raop-sink mostantól továbbítja a helyi hangerő változásokat a távoli végpontra.
  • További hibajavítások és fejlesztések történtek.

A letöltések és a PipeWire 0.3.70-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >