Megjelent az Ardour 7.3 nyílt forráskódú digitális audio munkaállomás (DAW)

Ez a kiadás a mintavételi frekvencia függetlenségét, az AVX-512 támogatást és számos fejlesztést is bevezet.

Megérkezett az Ardour 7.3 nyílt forráskódú digitális audio munkaállomás (DAW) szoftver, amely új funkciókkal és egy csomó fejlesztéssel rendelkezik számos zenei produkciós igényhez igazodva.

Két hónappal az Ardour 7.2 után itt az Ardour 7.3 kiadás, amely bevezeti a több I/O busszal rendelkező VST3 bővítmények támogatását, lehetővé téve a hangszerbővítmények számára dedikált további kimeneteket, valamint a mintavételezési frekvencia függetlenségét, így az audio hardver mintavételezési frekvenciájának és munkamenet-minta frekvenciájának már nem kötelező egyeznie.

Az Ardour 7.3 frissített felhasználói felületet is kapott, bevezetve az elemek keresésének támogatását a globális beállításokban és a munkamenet tulajdonságai párbeszédablakban, továbbá támogatja az audio régiók polaritásának megfordítását, a visszavonás/újrakészítés művelet támogatást a felvételi oldalon, valamint a MIDI közvetlen használatának lehetőségét, a MIDI nyomkövetőt közvetlenül a fizikai MIDI portokhoz kapcsolva.

A motorháztető alatt ez a kiadás támogatja az AVX-512 x86 utasításokat a teljesítmény fokozása érdekében, egyelőre a Mac és Windows változatok. A fejlesztők megjegyzik, hogy ez a hivatalos Linux binárisokhoz a következő kiadásban, az Ardour 7.4-ben lesz hozzáadva.

Az Ardour 7.3 további fejlesztései közé tartozik a Quick Export párbeszédablak támogatása a tartományjelölők idő szerinti rendezéséhez, az összes csatornakonfiguráció ellenőrzésének lehetősége az exportálás előtt, a koppintási tempó MIDI billentyűzettel, valamint a rendszerportok csoportosítása közös előtaggal (pl. eszköz szerint).

Ezen felül a Plugin Setup párbeszédpanel mostantól a „sztereó” és az „összes” opciókat korlátozza, ha kettőnél több kimenettel rendelkező bővítményt tölt be. Az Ardour 7.3 emellett javítja a solo kezelést, a monitorvezérlést, valamint a Faderport 8 vezérlőfelület kiválasztás funkciója többé nem reseteli a fadert.

Ebben a kiadásban számos hibát javítottak, és különböző nyelvi fordításokat frissítettek. További részletekért tekintse meg a teljes kiadási megjegyzéseket. Az Ardour 7.3 letölthető a hivatalos webhelyről forrásként, de a Mint szoftverkezelőjében megtaláljuk flatpack kiadásban is.

(forrás)