Helló lányok! Tricia, Tina, Tessa és Tara

kami911 képe

Egyszer minden jónak vége szakad? Vagy van tovább is?

Az életben mindennek van kezdete és vége, de fontos megérteni, hogy a vége nem jelenti azt, hogy nincs tovább. Az egyes dolgok vége után újabb lehetőségek nyílnak meg, és újabb kalandok és tapasztalatok várnak ránk az életben. Az egyik ajtó bezárul, de egy másik kinyílik, és bármilyen nehéz is lehet elfogadni a változást, az élet folytatódik, és újabb lehetőségek adódnak arra, hogy boldogok és elégedettek legyünk. Fontos, hogy mindig előre tekintsünk, és meglássuk a lehetőségeket, amelyek a jövőben várnak ránk.

Az EOL rövidítés az „End of Life” kifejezést jelenti, és azt jelzi, hogy egy adott szoftvertermék támogatása és karbantartása megszűnt. Tehát a szoftverfejlesztők nem fogják tovább frissíteni a terméket, és nem fognak további biztonsági javításokat, hibajavításokat vagy funkciófrissítéseket kiadni.

A Linux Mint Linux Mint 19.3 „Tricia”, Linux Mint 19.2 „Tina”, Linux Mint 19.1 „Tessa” , Linux Mint 19 „Tara” verziók hivatalos támogatása 2023. áprilisban jár le és ezzel elérik életciklusuk végét, az EOL szakaszt. Ez azt jelenti, hogy az utolsó biztonsági frissítések és hibajavítások 2023 áprilisáig lesznek elérhetőek ezekhez a rendszerekhez. Azonban, a Linux Mint fejlesztői általában biztonsági frissítéseket és hibajavításokat biztosítanak az utóbbi időben támogatott kiadások számára is, ezért még a támogatási időszak lejárta után is esetleg lehetnek frissítések a Linux Mint 19-hez, de ez már nem garantált.

Az Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver) hivatalos támogatása szintén 2023. áprilisban jár le. Azonban, az Ubuntu LTS (hosszú távú támogatás) kiadásai, beleértve az 18.04-et is, 5 évig tartó támogatási időszakon felül  rendelkeznek a szerverek és az asztali rendszerek számára. Ez azt jelenti, hogy az Ubuntu 18.04 LTS további biztonsági frissítéseket, hibajavításokat és funkciófrissítéseket fog kapni 2023. áprilisáig. Azonban, a szoftverfejlesztők általában továbbra is biztosítanak frissítéseket az utolsó támogatási időszak után is a szélesebb felhasználói bázis miatt.

Az ESM (Extended Security Maintenance) egy olyan szolgáltatás, amely a hosszú távú támogatás (LTS) verziókhoz kapcsolódik az Ubuntu Linux disztribúcióban. Az ESM biztosítja a biztonsági frissítéseket és javításokat azok számára, akik továbbra is használják a régi LTS verziókat, még azok után is, hogy azok hivatalos támogatási időszaka lejárt. Az Ubuntu LTS verziók hivatalos támogatási időszaka általában 5 év, azonban az ESM lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy továbbra is frissítéseket kapjanak és biztonságosan használják az operációs rendszert még akkor is, ha az hivatalosan már nem támogatott.

Az ESM szolgáltatás két verzióval rendelkezik: az ESM alap és az ESM Plus. Az ESM alap verzió biztonsági frissítéseket és javításokat biztosít a kernelhez és az alapvető csomagokhoz, míg az ESM Plus verzió további biztonsági frissítéseket és javításokat tartalmaz a kritikus csomagokhoz, például a webserverekhez és adatbázisokhoz. Az ESM szolgáltatás használatához előfizetésre van szükség, amelyet az Ubuntu Advantage program keretében lehet megvásárolni. Az ESM előfizetés lehetővé teszi a hosszú távú támogatású Ubuntu LTS verziók további biztonsági frissítéseinek és javításainak elérését.

Az ESM szolgáltatás jelentősége abban rejlik, hogy a régi LTS verziókat továbbra is biztonságosan lehet használni, így a felhasználók számára lehetővé teszi az üzleti folyamatok zavartalan működését és az adatok biztonságát anélkül, hogy át kellene térniük az újabb LTS verziókra.

A vonul nyugdíjba vonuló Tricia, Tina, Tessa és Tara lányok helyett célszerű a Linux Mint 20 „Ulyana” verziót telepíteni, vagy erre frissíteni a Frissítési utasítások-ban leírtaknak megfelelően. Ez időpont után a csomagtárolók elérhetőek maradnak, de további hibajavító és biztonsági frissítések már nem érkeznek ehhez a verzióhoz. Azok számára, akik a Linux mint 19 sorozat 32 bites verzióját használják, a Linux Mint Debian Edition 5 „Elsie” verzióra válthatnak, de ehhez újratelepítésre van szükség. 64 bites verzió használata 4 GB ram megléte esetén már megfelelő lehet, így a régebbi gép memóriabővítése is megoldás lehet, majd a Linux Mint operációs rendszer újabb és 64 bites verziójának telepítésével lehet támogatást élvező verziót használatba venni.

(kép)