Megjelent a VirtualBox 7.0.6-os verziója

kami911 képe

A VirtualBox egy hatékony x86 és AMD64/Intel64 vállalati és otthoni használatra szánt virtualizációs termék. A VirtualBox nem csak egy rendkívül gazdag funkciójú, nagy teljesítményű alkalmazás a vállalati ügyfelek számára, hanem az egyik olyan professzionális megoldás, amely a GNU General Public License (GPL) 2. verziójának feltételei szerint nyílt forráskódú szoftverként szabadon elérhető.

Jelenleg a VirtualBox Windows, Linux, Macintosh és Solaris hosztokon fut, és számos vendég operációs rendszert támogat, többek között, de nem kizárólagosan a Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4, 2.6, 3.x és 4.x), Solaris és OpenSolaris, OS/2 és OpenBSD rendszereket.

A VirtualBox-ot aktívan fejlesztik, gyakori kiadásokkal, és egyre bővül a funkciók, illetve a támogatott vendég operációs rendszerek és a platformok listája, amelyeken fut.

A VirtualBox 7.0-s verzió bő két és fél évvel a Virtualbox 6.1 után jelent meg és olyan érdekes funkciót hozott, mint a teljesen titkosított virtuális gép. Tehát mostantól nem csak a lemez, hanem naplófájlok és állapotmentések is is titkosítottak lehetnek Egyelőre kizárólag parancssorból érhető el ez a funkció. A 3D alrendszert teljesen új implementációt kapott, amely WIndows-on DirectX 11-en alapul, míg nem Windows gazda gépeken a Proton/Wine világból ismert DXVK alrendszert használja. A TPM 1.2 és 2.0 virtuális eszközök telepítése megnyitja az utat a tökéletes Windows 11 vendéggép telepítések előtt, a virtuális AMD és Intel IOMMU eszközök kezelése pedig leegyszerűsíti a vendég gépek közvetlen hardverhasználatát. Az IOMMU a memóriavezérlő egyik összetevője, amely az eszköz virtuális címeit fizikai címekre fordítja.Az IOMMU DMA újratérképezési funkciója szükséges a VMDirectPath I/O működéséhez. A passthrough PCI funkció által küldött DMA-tranzakciók a vendég operációs rendszer fizikai címeit hordozzák, amelyeket az IOMMU-nak kell lefordítania a hoszt fizikai címeire. A hardveresen támogatott I/O MMU virtualizáció, amelyet Intel processzorokban Intel Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d), AMD processzorokban pedig AMD I/O Virtualization (AMD-Vi vagy IOMMU) néven emlegetnek, egy olyan I/O memóriakezelési funkció, amely az I/O DMA átvitelek és az eszközmegszakítások újratérképezését végzi. Ez a funkció (szigorúan véve a lapkakészlet, nem pedig a CPU funkciója) lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek közvetlen hozzáféréssel rendelkezzenek a hardveres I/O eszközökhöz, például a hálózati kártyákhoz, a tárolóvezérlőkhöz (HBA-khoz) és a GPU-khoz. A videórögzítés mostantól Vorbis-t használ alapértelmezett hangformátumként a WebM konténerekhez. Az EFI Secure Boot támogatás hozzáadása is fontos lépés a kompatibilitás magasabb szintre emelésében.

Az Oracle ma kiadta a VirtualBox 7.0.6-os verzióját, amely a harmadik karbantartási frissítés a VirtualBox 7.0 sorozat legújabb és legnagyszerűbb, nyílt forráskódú, platformokon átívelő és ingyenes virtualizációs szoftveréhez.

A VirtualBox 7.0.6 mindössze két hónappal a VirtualBox 7.0.4 után érkezik, amely a hamarosan megjelenő Linux 6.2 kernel-sorozat kezdeti támogatását adta hozzá, és bevezeti a nemrég megjelent Oracle Linux 8 alatt a UEK7, valamint a RHEL 9.1rendszerekben használt kernelverziók kezdeti támogatását is.

Fejlesztések

Ez egy hibajavító kiadás:

  • VMM: javítva a FreeBSD loader futtatása régebbi Intel CPU-kon, a vendég gép korlátozása mellett (hibajelentés #21332)
  • GUI: javítva a virtuális gépek csoportosítása, amikor a VM parancssorból lett létrehozva vagy módosítva (hibajelentés #11500, #20933)
  • GUI: általános változások bevezetve a beállítási párbeszédablakokban
  • VirtioNet: javítva a hálózat megszakadása a mentett állapot betöltése után (hibajelentés #21172)
  • Tárhely: támogatás hozzáadva a következő VMDK képvariánsok méretének növeléséhez: monolithicFlat, monolithicSparse, twoGbMaxExtentSparse, twoGbMaxExtentFlat
  • VBoxManage: hozzáadva a hiányzó --directory kapcsoló a guestcontrol mktemp parancshoz
  • Egér integráció: a vendég számára biztosítva a bővített gazdaegér állapotot használata (hibajelentés #21139)
  • DnD: általános javítások
  • Vendég vezérlés: javítva a létrehozási mód kezelése az ideiglenes könyvtárak számára (hibajelentés #21394)
  • Linux gazda és vendég: hozzáadva az UEK7 kernel építésének kezdeti támogatása az Oracle Linux 8-on
  • Linux gazda és vendég: hozzáadva az RHEL 9.1 kernel kezdeti támogatása
  • Windows gazda: javítva az VM automatikus indításának támogatása (hibajelentés #21349)
  • Linux Vendég Kiegészítők: hozzáadva az vboxvideo számára a kernel 6.2 kezdeti támogatása
  • Hang: a VBoxManage "--audio" kapja mostantól elavultként van jelölve, helyette használja a „--audio-driver” és „--audio-enabled” opciókat. Ez több rugalmasságot fog biztosítani a meghajtó és/vagy a hang funkcionalitás módosításakor.

(változásnapló)

A VirtualBox beszerzése

https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads amihez érdemes feltenni az itt elérhető Extension Pack-ot is: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven, de egy régebbi verzióban. A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org