Megjelent a PipeWire 0.3.64

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.64, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója. A PipeWire a Linux audio és video adatfolyamok menedzsment megoldásának legújabb fejlesztéseit tartalmazza, amely a JACK és a PulseAudio által jelenleg nyújtott funkciókat hivatott pótolni.

Bár a PipeWire 0.3.64 egy hibajavító kiadás, mégis számos figyelemre méltó változást hoz az előző kiadáshoz képest. A PipeWire 0.3.64 legfontosabb elemei a következők:

 • A portok régi puffer memóriájának törlése néhány SIGBUS hiba javítása érdekében.
 • Mostantól lehetőség van egyéni portnevek hozzárendelésére a portokhoz egy adapterhez. Ez a funkció hasznos azoknak, akik többcsatornás interfészt használnak hosszú távú kapcsolatokkal. Így minden egyes portot a hozzá tartozó elnevezéssel, például egy műszer nevével vagy bármi mással. amelyet egy kapcsolótáblán vagy DAW-ben megjeleníthetnek.
 • A csomópontok felfüggesztésével, valamint a kvantum- és sebességszámításokkal kapcsolatos néhány probléma javítása.
 • Néhány szoftver-visszafejlődés javítása az impulzuscsatorna és az RTP-forrás adaptív újramintavételezésében amelyek szinkronizációs problémákat okozhattak.
 • Az UCM eszközök mostantól Pro Audio profillal is rendelkeznek.
 • A NODE_TARGET (az object.id-vel) már elavult, használja a TARGET_OBJECT-et. Az object.serial azonosítóval, amely nem kerül újrafelhasználásra, és elkerülhetők a szoftveres versenyhelyzetek.
 • Sok további javítás és hibajavítás.

A letöltések és a PipeWire 0.3.64-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

 • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
 • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
 • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
 • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
 • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >