Új Unity verzió a tervezőasztalon

kami911 képe

Továbbfejlesztett Unity érkezik majd az Ubuntu 23.04 „Lunar Lobster„ kiadásba. Az Unity 7.7-es verziója visszanyúl majd a Canonical által karbantartott korszakhoz, pár UI-koncepciót visszahozva.Az új kiadás része lesz vadonatúj Unity bővítmény-rendszer, ez lesz az UWidgets. Ez az új rendszer lehetővé teszi, hogy Python nyelven írt widgeteket (amolyan Cinnamon deskleteket, asztalkalmazásokat) jelenítsen meg a Unity7 az asztalon. A telepítéshez egyszerűen csak le kell tölteni és be kell másolni őket a ~/.local/share/unity/widgets mappádba. Már elkészült egy csomó fantasztikus widgetet – egy óra, egy rendszermonitor, amely a Stacerre hivatkozik, egy Spotify widget, amely lehetővé teszi, hogy koppintással lejátssza vagy szüneteltesse a zenét, és egy widgetet, amely véletlenszerű Unsplash háttérképet állít be, ha rákattint. az UWidgets programkönyvtárai lehetővé teszik azt is, hogy a widgetek módosítsák a Unity7 megjelenését és beállításait, és mindenféle furcsa dolgot csináljanak: például megváltoztathatják a háttérképet vagy a dokkoló, illetve az indító pozícióját és egyéb beállításait. Ráadásul számos programkönyvtára felhasználható a Unity-re írt meglévő alkalmazásokban, hogy integrálódjon az asztallal. Még az is lehet, hogy az UWidgets segítségével elkészül egy új unity-tweak-tool eszköz is.

Az új Dash a Unity7 tervezési koncepcióin alapul, amelyeket közvetlenül azelőtt vitattak meg, hogy a Canonical dobta volna a Unity7-et. Elegáns dizájnjával és intuitív navigációjával készen áll arra, hogy forradalmasítsa a számítógép használatának módját.

Egy új üdvözlő alkalmazás is van a láthatáron, amely Flutter nyelven íródott. Ez az alkalmazás az Ubuntu Flutter közösség által kifejlesztett Welcome app prototípusán alapul, és egy igazi flutter-tastic kiegészítője lesz az asztalnak. Továbbra is elérhető lesz a Unity által támogatott összes terjesztéshez, így mindenki élvezheti az üdvözlő alkalmazást az asztalán.

Az új panel valamivel nagyobb, de ez egy igazi revű-panel! Vizuálisan sokkal vonzóbbnak tűnik, különösen, ha világos témát használ – a régihez képest tényleg panelszerűbb.

Bár az indikátor-értesítés már korábban is létezett, soha nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemelt volna - egészen mostanáig. Így van, a Unity 7.7 végre eljött az indikátor-értesítés ideje! Ez hatalmas előrelépés a használhatóság szempontjából. Az embereknek többé nem kell a memóriájára hagyatkoznia, hogy nyomon követhesse az értesítéseket. Az indító BFB-t lecserélték egy félig átlátszó ikonra, hasonlóan az Ubuntu Unity 21.04 indító BFB-hez. Az alapértelmezett indító ikon méretét 44-re csökkentették.

(forrás)