Megjelent a VirtualBox 7.0.4-es verziója

kami911 képe

A VirtualBox egy hatékony x86 és AMD64/Intel64 vállalati és otthoni használatra szánt virtualizációs termék. A VirtualBox nem csak egy rendkívül gazdag funkciójú, nagy teljesítményű alkalmazás a vállalati ügyfelek számára, hanem az egyik olyan professzionális megoldás, amely a GNU General Public License (GPL) 2. verziójának feltételei szerint nyílt forráskódú szoftverként szabadon elérhető.

Jelenleg a VirtualBox Windows, Linux, Macintosh és Solaris hosztokon fut, és számos vendég operációs rendszert támogat, többek között, de nem kizárólagosan a Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4, 2.6, 3.x és 4.x), Solaris és OpenSolaris, OS/2 és OpenBSD rendszereket.

A VirtualBox-ot aktívan fejlesztik, gyakori kiadásokkal, és egyre bővül a funkciók, illetve a támogatott vendég operációs rendszerek és a platformok listája, amelyeken fut.

A VirtualBox 7.0-s verzió bő két és fél évvel a Virtualbox 6.1 után jelent meg és olyan érdekes funkciót hozott, mint a teljesen titkosított virtuális gép. Tehát mostantól nem csak a lemez, hanem naplófájlok és állapotmentések is is titkosítottak lehetnek Egyelőre kizárólag parancssorból érhető el ez a funkció. A 3D alrendszert teljesen új implementációt kapott, amely WIndows-on DirectX 11-en alapul, míg nem Windows gazda gépeken a Proton/Wine világból ismert DXVK alrendszert használja. A TPM 1.2 és 2.0 virtuális eszközök telepítése megnyitja az utat a tökéletes Windows 11 vendéggép telepítések előtt, a virtuális AMD és Intel IOMMU eszközök kezelése pedig leegyszerűsíti a vendég gépek közvetlen hardverhasználatát. Az IOMMU a memóriavezérlő egyik összetevője, amely az eszköz virtuális címeit fizikai címekre fordítja.Az IOMMU DMA újratérképezési funkciója szükséges a VMDirectPath I/O működéséhez. A passthrough PCI funkció által küldött DMA-tranzakciók a vendég operációs rendszer fizikai címeit hordozzák, amelyeket az IOMMU-nak kell lefordítania a hoszt fizikai címeire. A hardveresen támogatott I/O MMU virtualizáció, amelyet Intel processzorokban Intel Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d), AMD processzorokban pedig AMD I/O Virtualization (AMD-Vi vagy IOMMU) néven emlegetnek, egy olyan I/O memóriakezelési funkció, amely az I/O DMA átvitelek és az eszközmegszakítások újratérképezését végzi. Ez a funkció (szigorúan véve a lapkakészlet, nem pedig a CPU funkciója) lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek közvetlen hozzáféréssel rendelkezzenek a hardveres I/O eszközökhöz, például a hálózati kártyákhoz, a tárolóvezérlőkhöz (HBA-khoz) és a GPU-khoz. A videórögzítés mostantól Vorbis-t használ alapértelmezett hangformátumként a WebM konténerekhez. Az EFI Secure Boot támogatás hozzáadása is fontos lépés a kompatibilitás magasabb szintre emelésében.

Az Oracle ma kiadta a VirtualBox 7.0.4-es verzióját, amely a második karbantartási frissítés a VirtualBox 7.0 sorozat legújabb és legnagyszerűbb, nyílt forráskódú, platformokon átívelő és ingyenes virtualizációs szoftveréhez.

A VirtualBox 7.0.4 mindössze egy hónappal a VirtualBox 7.0.2 után érkezik, amely a hamarosan megjelenő Linux 6.1 kernel-sorozat kezdeti támogatását adta hozzá, és bevezeti a nemrég megjelent Red Hat Enterprise Linux 8.7, AlmaLinux 8.7, Red Hat Enterprise Linux 9.2, CentOS Stream 9 és SUSE Linux Enterprise Server 15 SP4 operációs rendszerekben használt kernelverziók kezdeti támogatását.

A Linux Guest Additions is frissítésre került a kernelmodulok rendszerleállításkor történő újraépítési viselkedésének javítása, valamint a Linux Guest Additions automatikus telepítése közbeni előrehaladásjelzés javítása érdekében. Ezen felül az új VirtualBox-kiadás általános javításokat tartalmaz az indítási szkriptek terén mind a Linux hosztok, mind a vendégek esetében.

A VirtualBox 7.0.4 egyéb említésre méltó változtatások között hozzáadta az Intel hostok esetében a nested paging támogatást a nested virtualizációhoz, informatívabb fájlműveleteket ad a Guest Control fájlkezelőben, a globális beállításokhoz (a Display oldalhoz) egy olyan opciót ad, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a felhasználói felület betűtípusának átméretezését, valamint az Eszközök menü egy új menüpontot ad a vendégkiegészítők opcionális frissítéséhez.

Ez a kiadás továbbá visszaállítja a bemeneti mutatóeszköz viselkedését a többmonitoros VM-konfigurációkban, és kijavít különböző hibákat, például az új VM varázslóban egy olyan regressziót, amely a varázsló törlése esetén törölte a kiválasztott virtuális lemezeket, amikor a varázslót törölték, egy akadást a virtio SCSI vezérlőt használó VM leállításakor, I/O hibákat a VirtioSCSI vezérlővel, amikor a host I/O gyorsítótár engedélyezve volt, valamint a vendégvezérlésben az útvonalak kezelésével kapcsolatos problémákat.

Fejlesztések

Ez egy hibajavító kiadás:

  • VMM: Hozzáadva a beágyazott lapozás támogatása a beágyazott virtualizációhoz (csak Intel hosztok).
  • VMM: Ritka guru meditáció (végzetes hiba) javítása bizonyos vendégeknél macOS 10.15 (Catalina) alatt (#21237).
  • VMM: Javították a VM-folyamatok lehetséges összeomlását Windows hosztokon, ha Hyper-V-t használ bizonyos vendég rendszerekkel (#21174).
  • VMM: Javított Windows XP vendég lógás vagy BSOD AMD CPU-kon bizonyos körülmények között (#21256).
  • GUI: Különböző hibajavítások a Guest Control fájlkezelőhöz.
  • GUI: Informatívabb fájlműveletek hozzáadása a Guest Control fájlkezelőhöz.
  • GUI: A globális beállításokhoz (a megjelenítési oldal) hozzáadtak egy opciót a felhasználói felület betűtípusának átméretezésére.
  • GUI: Az új vm varázslóban fellépő regresszió kijavítása. A kiválasztott virtuális lemezek többé nem törlődnek a varázsló törlésekor (#21244).
  • GUI: Új menüpont hozzáadása az eszközök menüponthoz a vendég kiegészítések opcionális frissítéséhez.
  • VirtioSCSI: A virtio SCSI vezérlő EFI firmware általi felismerésének javítása (#21200).
  • VirtioSCSI: A VM leállításakor a virtio SCSI-vezérlő használata esetén a VM leállításakor bekövetkező akadás javítása (#21144).
  • virtio-net: A FreeBSD 12.3-as verziójáig a virtio-net meghajtóban található elhárítása, amely az eszköz működésképtelenségét okozta (#21201).
  • Tárolás: A VirtioSCSI vezérlővel kapcsolatos I/O hibák javítása, ha a host I/O cache engedélyezve van (#19717).
  • VBoxManage: Kijavították azt a regressziót, amikor a 'createmedium disk --variant RawDisk' parancs érvénytelen .vmdk fájlt eredményezett (#21125).
  • Alaprendszer: Visszaállította a bemeneti mutatóeszköz viselkedését a többmonitoros VM-konfigurációban (#21137).
  • Alaprendszer: Javítottuk a Linux Guest Additions automatikus telepítése közbeni előrehaladásjelzést.
  • Vendégvezérlés: Javítottuk az elérési útvonalak kezelésével kapcsolatos problémákat (#21095).
  • 3D: Javították a VM-folyamat összeomlását macOS-en 3D engedélyezése esetén (#21232).
  • Linux Host és Guest: Általános javítások az indítási szkriptekben.
  • Linux Guest kiegészítések: RHEL 8.7 és 9.2 rendszermagok kezdeti támogatása (#21272, #21258).
  • Linux Guest Additions: SLES 15.4 rendszermagok kezdeti támogatásának bevezetése.
  • Linux Guest Additions: A rendszermodulok újraépítési viselkedésének javítása a rendszer leállításakor.

(változásnapló)

A VirtualBox beszerzése

https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads amihez érdemes feltenni az itt elérhető Extension Pack-ot is: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven, de egy régebbi verzióban. A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org