Megjelent a Red Hat Enterprise Linux és az AlmaLinux 9.1

kami911 képe

Megjelent a Red Hat Enterprise Linux 9.1! Az új Red Hat Enterprise Linux 9 kiadás frissített eszközkészlettel érkezik, amely tartalmazza z RHEL webkonzolt,  az új Ansible-eszközök előnyeit, az MS SQL Server-t, a Red Hat Satellite 6.12-t, illetve egy jobb képességű Convert2RHEL eszközt, és számos más GNU/Linux és nyílt forráskódú technológia új verzióját hozza. További részletekért tekintse meg a teljes kiadási jegyzetet.

A Red Hat Enterprise Linux 9.1 mától elérhető minden meglévő, aktív Red Hat Enterprise Linux előfizetéssel rendelkező ügyfél számára a Red Hat ügyfélportáljáról.

Milyen újdonságok vannak a RHEL 9.1-ben?

Az RHEL 9.1 a 9.0-s verzióban bevezetett korábbi fejlesztésekre épül, beleértve a fejlett automatizálási és kezelési funkciókat, például az RHEL webkonzolt és a rendszerszerepeket, amelyek megkönnyítik az ügyfelek számára a manuális feladatok automatizálását, a méretarányos telepítések szabványosítását és a rendszerek mindennapi adminisztrációjának egyszerűsítését.

A RHEL 9.1 továbbfejlesztett képességei segítenek egyszerűsíteni az ügyfelek számára a rendszerbiztonság és a megfelelőség kezelését új rendszerek telepítése vagy a meglévő infrastruktúra kezelése során. A szervezetek mostantól kihasználhatják az új Ansible-eszközök előnyeit, külső forrásban tárolt azonosítókkal férhetnek hozzá a RHEL-rendszerekhez, igényeiknek megfelelően többszintű biztonságot (MLS) valósíthatnak meg, és távolról ellenőrizhetik az operációs rendszerük indítási környezetének integritását.

A RHEL mostantól több időt biztosít az életciklus-szükségletek megtervezéséhez azáltal, hogy támogatja a kétéves kiterjesztett frissítési támogatási (EUS) időszakokra vonatkozó frissítési útvonalakat. A Leapp mostantól támogatja a helyben történő frissítéseket a RHEL legújabb verzióira, a Convert2RHEL pedig mostantól rugalmasabban támogatja az egyidejű leszálló kiadásokat.

Emellett a RHEL image builder segítségével olyan szabványos, optimalizált operációsrendszer-képeket készíthet, amelyek gyorsan telepíthetők a futási környezetekben.

RHEL for SQL

A továbbfejlesztett Microsoft Structured Query Language (SQL) Server rendszerszerep lehetővé teszi az ügyfelek számára az egycsomópontos SQL Server-környezetek és az SQL Server állandó rendelkezésre állási csoportok telepítését, konfigurálását és hangolását egyaránt. Ez a fejlesztés, amely az RHEL High Availability Add-On segítségével érhető el, automatizálással biztosítja az üzemeltetés hatékonyságát a következetes feladatalkalmazás érdekében.

Red Hat Smart Management a Red Hat Satellite-tal

A Red Hat Smart Management egyesíti a Red Hat Satellite rugalmas és nagy teljesítményű infrastruktúra-kezelési képességeit a Red Hat Insightsból származó javítási tervek végrehajtásának képességével, ésszerűsítve az RHEL ismétlődő életciklus-kezelési feladatait az üzemeltetési hatékonyság növelése, valamint a rendszer biztonságának, rendelkezésre állásának és megfelelőségének javítása érdekében.

Az Insights ajánlások alkalmazásához továbbfejlesztett, nyomógombos javítással rendelkezik, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy közvetlenül az Insights felületről vagy a Satellite felületen keresztül javítsanak a hosztokon.

A Red Hat Satellite 6.12 frissítés számos új előnnyel jár, többek között a stabilitást javító frissített webes felülettel, új teljesítményjavításokkal és erőforrás-felhasználás optimalizálással, valamint a távoli futtatási pull móddal.

Elérhetőség

A Red Hat Enterprise Linux 9.1 elérhető a Red Hat ügyfélportálon és a főbb felhőszolgáltatók piacterein keresztül. A Red Hat Enterprise Linux 9.1 a Red Hat Developer programn keresztül is elérhető ingyenesen, amelyek a fejlesztők számára hozzáférést biztosítanak a szoftverekhez, oktatóvideókhoz, demókhoz, kezdeti útmutatókhoz, dokumentációhoz és sok máshoz.

További információk

Itt az AlmaLinux 9.1 is

Az AlmaLinux OS Foundation bejelentette az AlmaLinux 9.1 általános elérhetőségét, amely a CentOS Linux és a RHEL (Red Hat Enterprise Linux) operációs rendszerek ingyenes és nyílt forráskódú alternatívája. Az AlmaLinux 9.1 fontos csomagfrissítések közé tartozik GCC 12, LLVM 14.0.0, Rust 1.62, Go 1.18, PHP 8.1, Ruby 3.1, Node.js 18, Apache 2.4.53, GNU C Library 2.34, GNU Binutils 2.35.2, GDB 10.2, Valgrind 3.19, SystemTap 4.7, Dyninst 12.1.0, PCP 5.3.7, Grafana 7.5.13, elfutils 0.187, Chrony 4.2, Unbound 1.16.2, frr 8.2.2 csomagok is szerepelnek az AlmaLinux 9.1 kiadásában, amely már most letölthető a hivatalos weboldalról Full (DVD), Minimal és Boot ISO képként.

Ezen kívül az AlmaLinux 9.1 a SELinux (Security-Enhanced Linux) 3.4 kiadással érkezik, amely olyan új funkciókat vezet be, mint az SHA-256 támogatása a félmodul eszközben, új házirend segédprogramok a libsepol-utils csomagban, és párhuzamos átcímkézés az átcímkézési teljesítmény javítása érdekében. Az XMLStarlet, az XML-fájlok elemzésére, átalakítására, lekérdezésére, érvényesítésére és szerkesztésére szolgáló új eszköz szintén megtalálható ebben a kiadásban.

Az AlmaLinux 9.1 Stable stabilabb alapot biztosít a nyílt hibrid felhőinnovációhoz, új fejlesztéseket és funkciókat a több környezethez tartozó munkaterhelések, alkalmazások és szolgáltatások hatékonyabb megvalósításához, biztonsági funkciókat és frissítéseket a kockázatok csökkentéséhez és a jobb megfelelőség fenntartásához. Ez a kiadás PHP nyelvi frissítéseket és új funkciókat is tartalmaz. Új automatizálási és kezelési funkciókat biztosítanak a további manuális feladatok automatizálása, a szabványos telepítési folyamatok méretarányos elvégzésének megkönnyítése és a napi rendszerirányítás egyszerűsítése érdekében. Ezek a fejlesztések magukban foglalják számos rendszerszerep hozzáadását, valamint a webkonzol új lehetőségeit és funkcióit. Ami a konténereket illeti, a Sigstore technológia beépítésre került a konténereszközökbe.