Megjelent a Cinnamon 5.6

kami911 képe

A Linux Mint csapata csendben kiadta a Cinnamon 5.6 asztali környezetet (és közben már az 5.6.1-et is), egy jelentős frissítést, amely alapértelmezésben benne lesz az idén karácsonykor megjelenő Linux Mint 21.1 „Vera” operációs rendszerben.

A Cinnamon 5.6 az elmúlt hónapok fejlesztéseit tartalmazza, és a 2022 júniusában kiadott Cinnamon 5.4 frissítéseként érkezik. Valószínűleg a meglévő Linux Mint-felhasználók hamarosan megkapják a frissítést, de a Cinnamon 5.6 alapértelmezetten benne lesz a Linux Mint 21.1-ben.

A Linux Mint 21.1 később, az év utolsó hónapjában fog megjelenni, de már most kipróbálható a Cinnamon 5.6-t, például egy Arch Linux alapú gépen. Így már most megismerhetőek az új funkciók és fejlesztések. A kiadás egyik legnagyobb változását maga a Linux Mint vezetője, Clement Lefebvre emelte ki a projekt legutóbbi hírlevelében.

Cinnamon: Saroksáv

A panel bal oldali részén az Asztal megjelenítését (show-desktop) kiegészíti egy elválasztó.

A panel jobb széléhez egy új saroksáv alkalmazás került. Ez egy olyan funkció, amelyet a Windowsban is megvalósítottak. Bár a saroksáv kevésbé észrevehető és felfedezhető, mint a show-desktop kisalkalmazás, könnyebb használni, ha már tudod, hogy ott van. A képernyő sarkát foglalja el, így célzás nélkül, az egér gyors mozgatásával gyorsan odaérhetünk.

A saroksáv támogatja a bal kattintásra és a középső kattintásra történő műveletet. Ezek beállíthatók az asztal megjelenítésére, a asztalkalmazások megjelenítésére, a munkaterületválasztó vagy az ablakválasztó megjelenítésére.

A saroksáv támogatja az Asztalra tekintést (peek-to-desktop) funkciót is a lebegtetéskor, és megmutatja az asztalt, ha fájlokat húzunk fölé, így a fájlokat könnyen az asztalra dobhatjuk, függetlenül attól, hogy hány ablak van nyitva.

Vizuális változások

A Nemo ikonnézetben a kiválasztott fájlok korábban nemcsak a nevüket, hanem az ikonjukat is kiemelték. Ez nem volt összhangban a Nemo listanézetével, és nem nézett ki túl szépen.

A továbbiakban a Nemo csak a fájlneveket fogja kiemelni. Az ikonok már nem lesznek sötétítve. Ezáltal a fájlkezelő sokkal letisztultabb kinézetet kap.

Az asztalt ábrázoló ikonok függőlegesen megfordultak.

A panel megjelenítésére szolgáló sáv, amit jelképeznek, most alul van, akárcsak a Linux Mint-ben alapértelmezett panel pozíciója.

Az asztal kontextusmenüjéhez hozzáadtak egy parancsikont a Megjelenítési beállítások eléréséhez.

A Cinnamon 5.6 továbbá javítja a billentyűzet segítségével történő navigációt a „Scale View”/„Áttekintő nézetben” és „Expo View”/„Közszemle nézetben”, jobbá teszi a terminál parancsok argumentumainak megjelenítését, javítja számos billentyűkombináció leírását, és különválasztja a Light, Dark és Darker témákat, tovább átnevezi a „Preferences”/„Beállítások”-at „Applet preferences”/„Kisalkalmazás beállítások”-re azokban az kisalkalmazásokban, ahol ez összezavarhatja a felhasználókat.

Természetesen számos, a motorháztető alatti változtatás is történt, hogy a Cinnamon gyorsabb és stabilabb legyen. Mindent egybevetve úgy tűnik, hogy a Cinnamon 5.6 méltó a nevéhez, miszerint egy stabil, de modern asztali környezet a GNU/Linux disztribúciókhoz. Ha Arch Linuxot használsz, máris telepítheted a Cinnamon 5.6-ot!

Hozzászólások

Balazs_B képe

Hajrá!

Szerintem ötletes kis frissítések ezek. Én is most pont így szoktam átalakítani a tálcát, de így most már gyárilag ilyen lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve