Kellemes újdonságokkal érkezett meg az LXQt új verziója

kami911 képe

Az LXQt Project kiadta az LXQt 1.2-t, a magára hagyott LXDE asztali környezet projektből származó, Qt-alapú könnyű asztali környezet legújabb stabil verzióját. Az LXQt 1.2 körülbelül hét hónappal az LXQt 1.1 után érkezett meg, és ez egy jelentős frissítés ehhez a pehelykönnyű asztali környezethez, amely bevezeti a Wayland kijelzőszerver kezdeti támogatását, így próbálva lépést tartani a korral és az új technológiákkal, amelyeket a legtöbb GNU/Linux disztribúció manapság alkalmaz.

Az LXQt 1.2 továbbra is a hosszú távon támogatott Qt 5.15 LTS nyílt forráskódú alkalmazás-keretrendszerre épül, és javítja a fájlkezelő komponensét is egy új keresési előzmények funkcióval, amely külön listákat kínál a név- és tartalomkereséshez. A felhasználók a Beállítások > Speciális > Keresés menüpontban kereshetnek az előzmények maximális számában.

Az LXQt fájlkezelője mostantól a részletes lista módban is könnyebb fájlkiválasztást kínál a nem név oszlopokon belüli egérkurzor húzásával. Ezenkívül mostantól lehetőség van az elemek kijelölésének megszüntetésére a Ctrl+D billentyűkombinációval.

Továbbá a fájlkezelő mostantól rendelkezik egy „Kategóriák” bejegyzéssel és egy „Mi ez” súgóelemmel az indító létrehozása párbeszédpanelben, új beállításokkal a helyismeretre és a nulla kitöltésre, az asztali munkaterület margóinak testreszabásának támogatásával, valamint azzal a képességgel, hogy több fájl esetén megjegyezze a végrehajtási felszólítások eredményét.

A QTerminal terminál emulátor is javult ebben a kiadásban, hogy lehetővé tegye a QTermWidget használatát Qt pluginként, és jobb parancselemzést biztosítson a -e opció segítségével. Továbbá, a QTerminal most már alapértelmezés szerint bekapcsolva van a Bidi renderelés, és a szöveges DND most már követi az új sorok vágására és a többsoros promptokra vonatkozó beállításokat.

Az LXQt 1.2 javítja az LXQt Panel komponenst is: a Quick Launch-hoz kontextus menüpontokat ad hozzá az asztali bejegyzések újratöltéséhez, és javítja a Quick Launch ikonok megjelenését, ha több konfigurációs fájl van.

Ezen kívül az LXQt Power Management komponenst frissítették, hogy figyelembe vegye a laptopok akkumulátorainak stabil állapotát, a ScreenGrab képernyőfotó segédprogram mostantól többképernyős beállítások esetén is működik, az LXImage Qt képnézegető pedig mostantól a View menüben rendező almenüvel és a képek jobb méretezésével rendelkezik.

Természetesen különböző hibajavítások is vannak, amelyek olyan korábbi problémák javítására szolgálnak, mint az LXQt Runner helyes pozíciója néhány ablakkezelővel, egy régi probléma az újonnan telepített alkalmazások helyes ikonjainak megjelenítésével, az asztali könyvtárak mappáinak prioritása és egyéb bosszúságok, amelyek a korábbi kiadásokat kísértették.

Az újdonságok teljes listája és a forráskód elérhető a projekt Github oldalán a kiadási információk között. A LXQt környezet elérhető például a Lubuntu nevű Ubuntu változatban:

  • A Lubuntu az Ubuntu egy olyan változata, amely a Lightweight Qt Desktopot használja. A projekt célja, hogy egy könnyűsúlyú mégis funkcionális Linux disztribúciót kínáljon, amely egy sziklaszilárd Ubuntu alapra épül.

Remélhetőleg az 1.2-es verzió hamarosan megjelenik a Lubuntu backports PPA-csomagtárolójában is (jelenleg az 1.1-es verzió érhető el onnan), ahonnan könnyen telepíthető lesz Linux Mint 21-re (és Ubuntu 22.04-re) az új verzió.

Telepítés PPA csomagtárolóból

Az újabb LXQt asztali környezet kiadása telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:lubuntu-dev/backports

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be a következő kettő közül a választása szerinti egyiket:

  • „lubuntu-desktop” a Lubuntu-val megegyező környezet telepítéséhez, majd az „lubuntu-desktop” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:
sudo apt install lubuntu-desktop
  • „lxqt” a LXQt az alap kiadással megegyező környezet telepítéséhez, majd az „lxqt” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:
sudo apt install lxqt

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:lubuntu-dev/backports
sudo apt update

A Lubuntu-val megegyező környezet telepítéséhez

sudo apt install lubuntu-desktop

vagy a LXQt az alap kiadással megegyező környezet telepítéséhez:

sudo apt install lxqt

parancsokat adja ki.Az LMDE 5 Debian-alapú, itt a PPA nem használható. Debian vagy Debian alapú rendszeren történő telepítéshez ez link nyújthat segítséget.

(forrás)

Hozzászólások

kami911 képe

Törött link

#1 Köszi, javítva, furcsa, hogy tört, mert szerkesztést nyomva egyből javult nem kellett javítani rajta semmit :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

- http:// | Debian, LMDE, MX Linux, stb.

Az LMDE 5 Debian-alapú, itt a PPA nem használható. Debian vagy Debian alapú rendszeren történő telepítéshez ez link nyújthat segítséget.

De inkább ez, mert a másik URL-en a leírás két sor, azaz, hiányos.

FOR DEBIAN

Before installing, it is recomended that you do sudo apt remove libfm-qt*, followed by apt --fix-broken install. This will remove the packages that might make problems, but it will not remove your configuration files. After that, just

git clone https://github.com/severusseptimius/lxqt-1.1-debian   # assuming you didn't do this already
cd lxqt-1.1-debian
cd lxqt
sudo apt install ./*.deb
sudo reboot
...
Enjoy! (*)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve