37 évvel ezelőtt megváltozott a világ

kami911 képe

Ezen a napon, november 20-án, 37 évvel ezelőtt a Windows 1.0 lett a Microsoft Windows, a Microsoft által kifejlesztett, személyi számítógépekhez készült grafikus operációs rendszercsalád első nagy kiadása. Először 1985-ben jelent meg az Egyesült Államokban, majd 1986 májusában az európai országokban.

Windows kipróbálása böngészőben:

A PCjs oldalon más régi operációs rendszer és alkalmazás is kipróbálható >

Kevéssé ismert azonban, hogy 1985 februárjában, mintegy 9 hónappal korábban egy Digital Research nevű cég megalkotta az első grafikus operációs rendszert, amelyet 5,25"-os floppylemezeken adtak ki. A GEM (Graphics Environment Manager) egy grafikus alkalmazási környezet volt, amely az MS/PC-DOS (Disk Operating System) tetején futott.

A Digital Research GSX hordozható futtatórendszerének technológiájára épült (a DR Draw és DR Graph programokban használták). Nevezetesen, a GEM és a CP/M (Control Program for Micros) portját használták az M68k alapú Atari ST elsődleges GUI-jaként (Graphic User Interface). A GEM-et az Amstrad 1512 és 1640 számítógépekhez is mellékelték.

Az Apple Macintosh ellen versenyzett, de 9 hónappal megelőzte a Microsoft Windows-t a piacon.

Az Apple beperelte a Digital Research-t a megjelenésük miatt, aminek eredményeképpen a GEM 2.0 eltávolította az átfedő ablakokat az asztali fájlkezelésből.

Hozzászólások

kimarite képe

Apple | az egyik „jobb”, mint a másik

A cég most a reklámok alkalmazását bővíti, mégpedig egy korábban már jelzett funkcióval.

A cél a reklámokból származó bevétel megháromszorozása.

Ennek révén alig néhány éven belül már évente 10 milliárd dollárt söpörnének be a hirdetésekből, az AppStore után pedig az eddig megjelent információk alapján az Apple Maps következne a sorban, amely szintén hasonló módon jelenítene meg reklámokat, nyilván a felhasználók nem túl nagy örömére.

A cégnek nincs túl nagy szüksége az újabb bevételekre, hiszen hagyományosan ők állnak a legjobban a bevétel és a profit terén – viszont a növekedés iránti igény mindig csillapíthatatlan, enélkül egyetlen szervezet sem tud létezni.
https://sg.hu/cikkek/it-tech/151710/tobb-reklam-lesz-az-apple-szoftverboltjaban

920 ezerért reklámokat bámulni, ez valami egészen elképesztően modern feature. Olyan végtelen szabadság.
https://hup.hu/node/179838

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve