Villámgyors lett az új USB4 2.0 csatlakozás

kami911 képe

Itt az új USB, a specifikáció szerint másodpercenként 80 gigabit átviteli sebességet tud majd nyújtani. Úgy hívják USB4 és verziószáma is lett: 2.0. USB Type-C csatlakozón keresztül működik, ami jó hír lehet a visszafelé kompatibilitás miatt. Alapból 80 gigabit adatátviteli sebességig növelhető az átvitel, ami kis trükkel 120 gigabit sebességig is feltornászható. A teljes sebességhez azonban aktív kábelek kellenek.

USB Implementers Forum (USB-IF), a támogató szervezetaz USB technológia fejlődését és elfogadását támogató szervezet, bejelentette az USB4® Version 2.0 specifikációt, amely egy jelentős frissítés és lehetővé teszi az USB 80 Gbps átviteli sebességet az USB Type-C® -en kábelen és csatlakozón keresztül. A frissített USB4 specifikáció megduplázza a maximális összesített sávszélességet, a nagyobb teljesítményű kijelzők, tárolók, valamint USB-alapú elosztók és dokkolók számára. Az USB Type-C és az USB Power Delivery (USB PD) specifikációkat is frissítették, hogy támogassák ezt a nagyobb elektromos teljesítményt és adatátviteli sebességet.

A frissített USB 80 Gbps megoldás főbb jellemzői a következők:

  • Akár 80 Gbps sebességű működés kínál, a PAM3 kódolásra épülő új fizikai rétegarchitektúrát használva, a meglévő 40 Gbps-os USB Type-C passzív kábeleken és az újonnan definiált 80 Gbps-os sebesség kizárólag USB Type-C aktív kábeleken érhető el.
    • Opcionálisan bizonyos alkalmazásokhoz (például a nagyon nagy teljesítményű USB4-alapú kijelzőkhöz), az USB Type-C jelinterfész aszimmetrikusan is konfigurálható. Így akár másodpercenként 120 gigabit adatátviteli sebességig növelhető az átvitel az egyik irányban, míg a másik irányban 40 Gbps sebességű adatkapcsolat marad.
    • Az adat- és kijelzőprotokollok frissítései a rendelkezésre álló sávszélesség növekedésének jobb kihasználása érdekében.
  • Az USB-adatarchitektúra frissítései mostantól lehetővé teszik az Enhanced SuperSpeed USB-adatalagutat létesítését, amelynek sebessége meghaladja a 20 Gbps sebességet.
  • Az USB szabvány módosítása összhangban van a DisplayPort™ Revision 2.1 és a PCI Express® Revision 4 változattal.
    • Visszafelé kompatibilis az USB minden korábbi verziójával.

A tanúsított USB 80 Gbps megoldások és kábelek azonosítására vonatkozó iránymutatások az új, egységesített USB-IF márka- és marketingprogramot követi. Emlékeztetőül, az USB-specifikációk nevei és műszaki terminológiája nem arra szolgálnak, hogy a végfelhasználók számára az USB-képességek leírására használják.

USB-IF tanúsított logó és márkajelzés részletei a http://www.usb.org/logo-license oldalon találhatók. Az USB Developer Days 2022 részletes technikai ismertetést tartalmaz a legújabb frissítésekkel, az USB4, az USB Type-C és az USB PD specifikációkkal kapcsolatban.

Regisztrációs információk a következő két tervezett eseményre a http://www.usb.org oldalon érhető el.