Linux-szal a korrupció ellen

kami911 képe

Ha hiba van, azt ki kell javítani – így most hibajavítási képességekkel fejlődött, a Linux kernelbe épített exFAT illesztőprogram felhasználói segédprogram készlete, az exfatprogs.

Az exFAT a népszerű, különböző hordozható eszközök SD memóriakártyáján és Flash meghajtóin használatos fájlrendszer, amely a FAT32-n alapul. Az exFAT-ot a FAT32 limitációinak kiváltására fejlesztették ki, így több tárterületet, nagyobb fájlokat, és ACL-t tud kezelni és nincs érezhető limit a létrehozható fájlok és mappák tekintetében sem. Az exFAT sokáig csak kerülőmegoldásokkal volt elérhető Linux alatt, majd megjelent az exFAT kernelszintű támogatás, amelyet a Microsoft 2019-es felajánlása tett lehetővé:

Fontos számunkra, hogy a Linux közösség bizalommal használhassa a Linux kernelbe épített exFAT-ot. Ennek érdekében nyilvánosan elérhetővé tesszük a Microsoft exFAT-ra vonatkozó technikai specifikációját, hogy megkönnyítsük a megfelelő, interoperábilis implementációk fejlesztését. Támogatjuk továbbá, hogy az exFAT-támogatással rendelkező Linux kernelt a Open Invention Network berkein belül elérhető Linux System Definition (OIN, Nyílt Találmányi Hálózat Linux Rendszerdefiníciójának) egy jövőbeli felülvizsgálatába is felvegyék, ahol a kód - elfogadását követően - az OIN több mint 3040 tagjának és licenctulajdonosának védett szabadalmi kötelezettségvállalásaiból részesül.

Az exfatprogs 1.2.0 most megjelent verziója már képes a hibás exFAT fájlrendszerek javítására is, amelyről az fsck.exfat eszköz „man” oldalán lehet olvasni, valamint az exfat2img programmal le lehet menteni lemezképbe egy ilyen fájlrendszert.

(kép)